Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$62.396
% 2.08
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 62.396
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

ABD’nin istihdam raporu öncesinde altın 1.800 dolar üzerinde seyrediyor

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Cuma günü altın fiyatları; para politikasının gidişatını etkileyebilecek önemli ABD istihdam verileri öncesinde piyasaların sakinleşmesiyle, son birkaç ayın en yüksek seviyelerinde istikrarlı seyrederken bakır, Çin’in yeniden açılacağı umuduyla iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Metal piyasaları, Fed’in önümüzdeki aylarda faiz oranlarını daha yavaş bir hızda artırma yoluna gideceğine dair sinyallerini takip ederek bu haftayı güçlü artışlarla bitirmeye hazırlanıyordu. Bu yıl faiz oranlarındaki büyük artış nedeniyle baskı altında kalan değerli metaller bu ralliden en çok yararlananlar oldu.

Spot altın %0,1 düşüşle 1.800,96 dolara gerilese de son üç ayın en yüksek seviyelerine yakın seyrederken altın vadeli işlemleri, son beş ayın en güçlü seviyesi olan 1.814,70 dolardan pek uzaklaşmadı.

Her iki enstrüman da bu haftayı yaklaşık %3 artışla bitirecek.

Şimdi ilgi, istihdam piyasasının Kasım ayında yavaşladığını göstermesi beklenen ABD tarım dışı istihdam verilerine dönüyor. İstihdam piyasası bu yıl güçlü kalmaya devam edince Fed, politikayı sıkılaştırırken bu alandaki yavaşlamayı takip edeceğini belirtti.

İstihdam piyasasındaki beklenmedik güç işaretleri, Fed’e faiz oranlarını artırmaya devam etmesi için yeterli ivmeyi kazandırıyor – bu da piyasalar için olumsuz bir senaryo.

Fed Başkanı Jerome Powell, önümüzdeki aylarda daha yavaş faiz artırımlarına işaret ederken aynı zamanda yüksek enflasyon nedeniyle faiz oranlarının muhtemelen beklenenden daha yüksek seviyelerde zirve yapacağı konusunda uyardı. Bu durum risk odaklı piyasalardaki coşkuyu bastırdı.

Bununla birlikte daha küçük faiz artışı beklentisi, bu yıl yükselen faizler nedeniyle hırpalanan piyasalara büyük ölçüde rahatlama sağladı. Platin ve gümüş, bu hafta %6’dan fazla yükselişle altından çok daha iyi performans gösterdi.

Endüstriyel metaller arasında bakır fiyatları, Cuma günü ufak bir düşüş yaşadı ancak Çin’in COVID-19 politikalarını hafifleteceğine dair artan umutlar sayesinde haftayı olumlu bitirme yoluna girdi.

Bakır vadeli işlemleri %0,2 düşüşle 3,7865 dolara gerilese de haftayı %4’ün üzerinde bir artışla bitirecek gibi görünüyor.

Bu hafta eşi benzeri görülmemiş bir hükümet karşıtı protesto dalgasının ülkeyi sarsmasının ardından Çin’in iki büyük şehri, kısıtlamaları gevşetti. Gösteriler, Çin’in COVID-19 vakalarını kontrol altına almak için son üç yıldır hareketlilik ve faaliyetler üzerinde sıkı kısıtlamalar uyguladığı Pekin’in katı COVID-19 politikasına yönelikti.

Bu hafta kısıtlamaların bir nebze gevşetilmesi, ekonomik toparlanmayı teşvik etmeye yardımcı olabilecek şekilde daha yaygın bir gevşeme beklentilerini artırdı.

Bu hafta başında açıklanan PMI verileri, Çin’deki ekonomik koşulların COVID-19 politikası nedeniyle daha da kötüleştiğini gösterdi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir