Likidasyon kripto para yatırımcıları için son derece önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Basitçe anlatmak gerekirse, likidasyon marj oranınız yetmediğinde yatırımınızın sıfırlanması oluyor. Bu yüzden yüksek riskleri bulunan likidasyon değeri nedir konusunu öğrenmeniz adına size bu yazıyı hazırladık. Bu yazı sonrasında likidasyon değeri ve likidasyon hesaplama konuları açısından sıkıntınız kalmayacak!
Kaldıraçlı İşlem Nedir?
Likidasyon konusuna geçmeden önce öğrenmemiz gereken bir kavram olan kaldıraçlı işleme göz atalım. Kısaca kaldıraçlı işlem, hesabınızdaki paradan daha da yüksek bir meblağ ile işleme girmeniz oluyor. Örnek verecek olursak, 1:10 kaldıraçta 1000 dolarlık pozisyon için gerçek varlık değeri 10000 dolar oluyor. Ancak burada yatırımcının hesabında sadece 1000 dolar bulunuyor ve kalanını borç alıyor. Kaldıraçlı işlemlerde kâr oranı artabilecek olsa da, risk oranı da aynı şekilde artıyor.
Likidasyon Ne Demek?
Şimdi ise likidasyon nedir anlamı nedir konusuna değinelim. Bildiğiniz üzere kripto para piyasaları oldukça hareketli oluyor. Bu yüzden açılan kaldıraçlı işlemler her an tek mumla bile sıfırlanabilme riskine sahip oluyor. Likidasyon ise borç alınan miktarın sıfırlanması, yani marj seviyesine ulaşılması oluyor.
Likidasyon Nedenleri Nedir?
1. Volatilite (Hareketlilik): Oldukça volatil olan kripto piyasaları, likidasyonun bir nedeni olabiliyor. Bu yüzden çıkan haberler veya diğer etkenlerle yaşanan ani düşüşler, işlemlerin likide olmasına yol açıyor.
2. Marjin: Kaldıraçlı işlemlerde bir miktar parayı borç alıyorsunuz ve böylece işleme giriyorsunuz. Kâr oranınız arttığı kadar zarar oranınız da bu yönde artıyor. Yani piyasa işleminize ters bir şekilde hareket ederse ve marj oranınızı koruyamazsanız likidasyon gerçekleşiyor.
3. Borç Verme: Kripto piyasalarında borç vererek yani varlıklarınızı kilitleyerek faiz elde edebiliyorsunuz. Fakat sizden borç alan kişiler ödemenizi yapmazsa ve piyasa düşüş yönlü olursa likide olabiliyorsunuz.
Ne Zaman Likidasyon Gerçekleşir?
Kripto para borsalarında likidasyon oranları farklılık gösteriyor. Her borsanın kendi likidasyon seviyesi, marj gereksinimleri ve politikaları olabiliyor. Bu yüzden işlem açmadan önce likidasyonunuzu hesaplamak adına borsanın likidasyon hesap makinesi kısmını kullanabilirsiniz. Böylece kaldıraçlı işlem likidasyon hesaplama alanında sıkıntı çekmezsiniz ve likidasyon fiyatı nedir öğrenebilirsiniz.
Sonuç Olarak
Likidasyon kripto para yatırımcıları açısından büyük bir risk oluşturuyor. Ayrıca yatırımcılar likidasyonun riskini azaltabilmek adına çeşitli stratejiler uyguluyor. Bunlardan birisi de stop-loss stratejisi oluyor. Sizler de çeşitli stratejiler ve önden likidasyon hesabı ile likidite riskinizi azaltabilirsiniz. Aksi taktirde likidasyon ile tüm mal varlığınızı bile kaybedebiliyorsunuz.
Konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlere yorum olarak sunabilirsiniz. Ayrıca bu tür içerikler için bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.