Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$62.462
% 2.35
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 62.462
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Litecoin Nedir ? Ne İşe Yarar?

litecoin nedir

Litecoin, dünyanın ilk çıkan altcoinleri arasında bulunur. Her 4 yılda bir aynı Bitcoin gibi Litecoin’de de halving olayı olur. Bugünkü yazımızda tarihte ilk kez BlockChain teknolojisini oluşturan Bitcoin’den sonra benzer çalışma mekanizması sahip olan proje olan Litecoin (LTC)Litecoin (LTC) Nedir? ve Ne işe yarar? konularını ele alacağız.

Litecoin Nedir?


Litecoin, 2011 yılında Bitcoin blok zincirindeki bir çataldan oluşturulan, uygun maliyetle ödemeler sağlayan, eşler arası bir Kripto paradır. Her 4 yılda bir Bitcoin gibi Halving dönemi olur. Eski Google mühendisi Charlie Lee tarafından yaratılmıştır. Litecoin projesinin amacı  Bitcoin’i birkaç farklı şekilde geliştirmektir. Scrypt adlı bir algoritma ile üretilmiştir. Scrypt ile Bitcoin’den daha hızlı şekilde transfer yapmayı amaçlamaktadır. Bitcoin blok zincirinde onay süresi 10 dakika iken bu oran Litecoin’de 2,5 dakikadır.

Nasıl Çalışır?


Litecoin, piyasa değerine göre en büyük kripto para olan Bitcoin ile birçok özelliği paylaşır.

Litecoin, Bitcoin gibi açık kaynaklı bir blok zinciri kullanır.  Bitcoin gibi Proof of work sistemini kullanır ve madenciliği yapılan bir coindir. Projenin çalışma mantığı Bitcoin ile aynı gibi görünse de, Litecoin’in blokları doğrulamak için kullandığı algoritma Bitcoin’den tamamen farklıdır. Bitcoin, Secure Hash Algorithm (SHA) kullanırken, Litecoin Scrypt adlı bir algoritma  kullanır. Her ne kadar projenin çıkışının başlıca sebeplerinden biri olan, kurumsal madencileri farklı algoritma kullanarak engellemeye çalışır.

Litecoin, algoritmasının yanı sıra Bitcoin’den iki ana özellikle ayrılır. İlk olarak, blokların çözülme hızı konusunda Litecoin, Bitcoin’in dört katı kadar hızlıdır. Bu da Litecoin’in işlemlerin daha hızlı onaylanmasına olanak sağlar. İkinci olarak, Litecoin’in toplam arzı Bitcoin’e kıyasla dört kat daha fazladır. Litecoin’in toplam arzı 81.000.000’e kadar çıkmıştır.

Litecoin Madenciliği


Litecoin, Proof of work çalışma mantığıyla çalışır, bu yüzden madenciliği yapılan bir kripto paradır. Projenin madenciliği, Bitcoin madenciliğinde olduğu gibi özel olarak üretilen ASIC adı verilen cihazlar ile gerçekleştirilmektedir. Projenin madenciliği oldukça zordur, basit bir ekran kartıyla yapılamaz. Bitcoinde olduğu gibi her 4 senede 1 halving olur. Bu sebepten dağıtılan ödül 25 ağustos 2015’te 25 LTC iken şu anda madencilik ödülü 12,5 LTC’dir. 23 Ağustos 2023 tarihinde ise bu oran 6,25 LTC olacaktır. Ayrıca yeni LTC’ler sadece madencilik ile oluşur.

Takım

Charlie Lee Kurucu ve Müdür

Charlie Lee Litecoin

Keith Young Operasyon Müdürü

Keith Young Litecoin

Alan Dustin Genel Müdür

Alan Dustin Litecoin

Jay Milla Pazarlama Müdürü

Jay Milla Litecoin

 

Litecoin  Tokenomik


Ekip üyelerine veya kurucuya hiçbir LTC tokeni verilmemiştir. Yalnızca dönemin Bitcoin tutan kişilerine ödül olarak dağıtılmıştır. Proje Bitcoin’den çatallandığı için BTC sahiplerine tuttukları varlıklara eşdeğer olarak LTC aldı. Yeni çıkacak LTC tokeni yalnızca madencilik ile oluşturulabilir. Maksimum arzı 84 milyon adet ile sınırlıdır. Projenin mekanizması Proof of Work (PoW) olduğu için şu anda madencilerin oluşturduğu her blok için madencilere 12,5 LTC verilir. 

 

Piyasa İstatislikleri


CoinmarketCap verilerine göre projenin maksimum arzı 84 milyon LTC’dir. Projenin dolaşımdaki arzı ise %87 ile 73,079,789 LTC’dir. Piyasa değeri ise  6,382,609,933 dolardır.

Konu hakkındaki düşüncelerini bizlere yorum olarak sunabilirsiniz. Ayrıca bu tür anlık haberler için bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir