Kriptolar:
32277
Bitcoin:
$97.559
% 3.53
BTC Dominasyonu:
%58.9
% 0.11
Piyasa Değeri:
$3.07 T
% 2.13
Korku & Açgözlülük:
83 / 100
Bitcoin:
$ 97.559
BTC Dominasyonu:
% 58.9
Piyasa Değeri:
$3.07 T

Monero(XMR) Nedir?

Bitcoin ve ethereum gibi coinlerinin saydam blokzincirleri vardır ve blokzinciri üzerindeki işlemleri dünyadaki herkes tarafından izlenebildiği ve doğrulayabildiği anlama gelir. Dahada önemlisi bu işlemlerde gönderici ve alıcı kimliği gerçek dünyadaki kimliğinizle bağlanabilir.

Fakat Monero gönderici ve alıcı adreslerine ek olarak gönderilen miktarı da korumak için kriptografi kullanır.

Monero(XMR) hızı, gizliliği ve güvenilir oluşuyla diğer rakiplerinden öne çıkıyor. Anonim bir şekilde blokzinciri üzerinde işlemler yapabilirsiniz.

Fakat XMR transferlerini izleyemedikleri ve kullanıcıları hakkında yeteri kadar bilgi toplayamadıkları için, XMR birçok merkezi sistemde yeteri kadar rağbet görmüyor.

Kuruluşu ve Takımı

Moneronun kuruluşunun arkasındaki fikir “CryptoNote” adındaki bir projeden kaynaklıdır. Nicolas van Saberhagen nickiyle anılan bir yazar, gizlilik ve mahremiyet hakkında önemli bir makale yazdı. Daha sonra “thankful_for_today” adlı bitcointalk.org forumunun bir kullanıcısı bu fikirleri kullanarak BitMoneroyu oluşturdu. Forumdaki diğer kullanıcılar BitMonero protokolüne katılmadılar ve çatallaşma tekniğini  kullanarak Monero’yu kurdular.

Proje 18 Nisan 2014’te piyasaya sürüldü. Kurucusu ve geliştirme ekibindeki birçok kişi ismini açıklamadı, anonim bir şekilde çalışıyorlar.

Monero nasıl çalışır?

 Monero’nun işlemleri anonimleştirmek için kullandığı teklonojiler 3’e ayrılır:

  • Gizli Adresler: Göndericilerin, alıcı adına her işlem için tek seferlik rastgele adresler oluşturması gerekir. Bu, işlemlerin alıcının genel cüzdan adresine bağlanmasını engeller.
  • Halka İmzalar: Her işlem, işlemi imzalayan gerçek gönderici ve birden fazla tuzak dahil olmak üzere bir kullanıcı grubuyla bir halka imzası içerir. Bu, işlemlerin gönderene bağlanmasına engel olur.
  • RingCT: Ring Confidential Transactions’ın kısaltması olan bu teknoloji, işlem tutarlarını şifreleyerek yalnızca gönderen ve alıcının ne kadar gönderildiğini bilmesini sağlar.

Bu teknolojilerin yanı sıra Görünmez İnternet Projesi (I2P) ve Dandelion++ kombinasyonu ile Monero, blokzincirinde göndereni, alıcıyı ve işlem miktarını gizleyebilir .

 

Monero Madenciliği Nasıl Yapılır?

Monero’nun felseferinden biri, herkesin madencilik yapma olanağına sahip olmasıdır. Eşitlikçi bir dağılım ve herkesin katılabilmesi için Monero topluluğunun oluşturduğu  ve geliştirdiği özel bir algoritma kullanır. RandomX. Bu PoW algoritması ASIC dirençlidir, yani madenciliği yapmak için özel bir donanım oluşturmak imkansızdır.

Tek veya havuz madenciliği yapılabilir. Her iki yönteminde kendince artıları ve eksileri vardır. Fakat Monero yazılımını(GUI ve CLI) kullanarak tek başına madencilikk yapmaya teşvik eder.

Daha fazlası için link’e tıklayabilirsiniz.

Roadmap

2022 sonrası yol haritası şu şekildedir;

  • Seraphis ve jamtis
  • OSPEAD
  • Triptych: uygulamalarla logaritmik boyutlu bağlanabilir halka imzalar
  • Monero <-> Ethereum Atom Takasları
  • Hafif Cüzdan Sunucusu alt adres desteği
  • İade adresleri
  • Hız ve ölçeklenebilirlik için ikinci katman çözümler

Yol haritası hakkında daha fazla bilgi edinmek için Web sitelesini ziyaret edebilirsiniz.

Piyasa Verisi

  • Maksimum arzı sınırsızdır.
  • Şu anda 18,208,405.14 XMR adet XMR piyasada vardır.

 

XMR’I Nasıl alabilirim

Monero(XMR), dünyanın en büyük borsalarından birisi olan Binance’de listeli durumdadır. Satın almak ve ömür boyu %20 komisyon indiriminden faydalanmak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Daha fazla içerik için bizleri Youtube,  Telegram, ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir