Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$98.974
% 3.37
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 98.974
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

Ethereum (ETH) Nedir?

Ethereum, birçok kripto para biriminin altyapısını oluşturan merkeziyetsiz bir blok zinciridir. Ethereum blok zincirinin kripto para birimi ise Ether’dir.

Ether, Bitcoin’den sonra en büyük piyasa değerine sahip dijital paradır. Tamamen dijitaldir ve dünyanın herhangi bir yerindeki birine anında gönderilebilmektedir. Ethereum projesi 2014 yılında duyurulması ile hızla gelişmiştir. Böylelikle kripto para dünyasında yeni token’ların oluşmasına olanak sağlamıştır.

Ethereum 2014 yılında Vitalik Buterin tarafından geliştirilmiştir. Sonraki süreçte Mihai Alisie, Anthony Di Iorio, Charles Hoskinson ve Gawin Wood gibi birçok isimden destek alınıp geliştirilmiştir.

Ethereum Nasıl Çalışır?

Ethereum, Bitcoin’de olduğu gibi merkezi bir sunucu yerine node olarak katılan kullanıcılar sayesinde dağıtık bir şekilde çalışmaktadır. Bu çalışma şekli, blok zincir ağını merkeziyetsiz ve saldırılara karşı dirençli hale getirmektedir. Ethereum blok zinciri üzerindeki bir node’un çalışmaması durumunda ağ üzerindeki diğer node’lar sistemi ayakta tutmaktadır.

Ağ üzerinde gerçekleştirilen eylemler işlem olarak kabul edilmektedir. Ethereum blok zincirindeki bloklar içinde saklanır. Doğrulayıcılar, bu blokları ağa bağlamadan önce kayıtlardaki doğrulukları kontrol ederler. Ethereum da aynı Bitcoin gibi şeffaf bir blok zincir yapısına sahiptir. Ağ üzerinde yapılan bütün işlemler üçüncü kişiler tarafından görülebilmektedir.

Ethereum üzerinde işlem yapabilmek için cüzdanınızda bir miktar ETH bulunması gerekmektedir. Her işlem, kullanıcı tarafından ödenen ‘gas’ adı verilen bir ücretle yapılmaktadır. Ether coini elde etmenin bir diğer yolu da madenciliktir.

Ethereum’un Avantajları

Ethereum kullanıcılar için birçok avantaja sahiptir. En büyük avantajı ise akıllı kontrat destekli olmasıdır. Bu akıllı kontrat sayesinde pek çok token kolaylıkla oluşturulabilmektedir.

Ethereum blok zinciri akıllı kontrat desteği ile oluşturulan uygulamalar açısından zengin bir ekosisteme sahiptir. Ethereum üzerinde Dex, lending platformları gibi birçok uygulamanın olması kullanıcı deneyimi açısından ciddi bir avantaj oluşturmaktadır. Ethereum blok zincirinde Aave gibi platformlar üzerinden yatırımcılar kolayca borç alıp-borç verebilmektedir. Uniswap gibi merkeziyetsiz borsalar üzerinden de basit bir şekilde alım satım yapabilmektedir.

Ethereum ve Bitcoin Karşılaştırması

Ethereum ve Bitcoin kripto para yönünden benzer olsalar da farklı hedeflere sahip iki farklı projedir. Bitcoin en başarılı kripto para olarak kendini kanıtlamışken, Ethereum çok amaçlı bir platform ve sadece akıllı sözleşme uygulamalarının bir parçasıdır. Arasındaki farkları sıralayacak olursak:

  • Ethereum’un blok süresi 14-15 saniye iken bu Bitcoin için 10 dakikadır.
  • Ethereum madenciliği, genellikle tutarlı oranda yeni dijital paralar üretmektedir. Bitcoin için bu oran her 4 yılda bir yarıya düşmektedir.
  • Bitcoin işlemleri genellikle Satoshi’nin bayt başına belirttiği ücretlere sahiptir. Ethereum’da ise gas ünitelerinin her birinin bir işlemde belirtilebilecek bir fiyatı bulunmaktadır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Ethereum (ETH) Nedir?” te bir düşünce

  1. Pingback: Optimism (OP) Nedir? – COİN MÜHENDİSİ

  2. Pingback: Liquity (LQTY) Nedir? - Coin Mühendisi

  3. Pingback: Matter Labs, ZK Ticari Marka Başvurusunu Geri Çekti ! - Coin Mühendisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir