Yazar – Geoffrey Smith
Investing.com – İngiltere’nin devlet tahvili piyasasında yeni sorunlar olduğuna dair işaretlerden dolayı sterlinin zayıflamasıyla, Salı günü dolar genel olarak yükseldi.
Pazartesi günü tahvillerde yaşanan ve emeklilik fonlarının daha uzun vadeli faiz oranı swaplarındaki marj çağrılarını karşılamak için nakit toplamasıyla – yine – tetiklendiği anlaşılan düzensiz satışın ardından İngiltere Merkez Bankası (BoE), endekse bağlı tahvilleri de kapsayacak şekilde Gilts alımlarını genişleteceğini söyledi.
Banka, kararını açıklarken yaptığı açıklamada “[Endekse bağlı Gilt] piyasasındaki işlevsizlik ve kendi kendini güçlendiren ‘yangın satışı’ dinamikleri ihtimali, İngiltere’nin finansal istikrarı için önemli bir risk oluşturuyor.” dedi.
Bu hamle bankanın, Cuma günü Gilts alımlarına planlandığı gibi son verip veremeyeceğine dair şüpheleri artırıyor. Pazartesi günü banka; günlük ihalelerin yerine para arzı – ve dolayısıyla enflasyon – üzerindeki etkisi, para piyasasını idare etmeye yönelik diğer eylemlerle hafifletilebilen repo işlemlerini koyacağını söylemişti.
Endekse bağlı tahviller, getirilerinin enflasyona sabitlenmiş olması nedeniyle İngiltere’nin finansal varlık evrenindeki tartışmasız en güvenli menkul kıymetlerdir. Bankanın “yangın satışı” olarak adlandırdığı koşulların görülmesi, yakın tarihte eşi benzeri görülmemiş bir durum.
Sterlin, dolar karşısında %0,4 düşüşle 1,1013 dolar seviyesine indi. Dolar endeksi ise %0,2 artışla 113,28 seviyesinde işlem gördü.
İş gücü piyasasının sıkılaştırıcı para politikasına karşı dirençli olduğunu kanıtlayan şimdiye kadarki işaretlerin ortasında Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard’ın, merkez bankasının yakın vadede ABD faizlerini artırmaya devam edeceğini yinelemesinin ardından dolar iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.
Bu durum, yatırımcıların Fed’in Kasım başında yapacağı toplantıda Fed fon oranlarını üst üste üçüncü kez 75 baz puan artıracağı yönündeki iddialarını artırmalarına yol açtı.
Ancak hem Brainard hem de ondan önce Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Fed’in gelecekteki faiz artışlarında temkinli olması gerektiğini söylemiş ve aşırıya kaçma riskini kabul etmişti.
ING analistleri Chris Turner ve Francesco Pesole müşterilere gönderdikleri notta, “Fed’in 1980’lerin başından bu yana en acımasız ve en agresif sıkılaştırma döngüsü, zayiat vermeye başlıyor.” dedi. “İngiltere’nin varlık piyasalarındaki yaralar kendi kendine açılmış olsa da bu olay, Fed’in yarattığı daha sıkı likidite koşullarının hataya yer bırakmadığını gösterdi.”
Diğer taraftan hafta başında Ukrayna şehirlerine yapılan füze saldırılarının, Ukrayna’daki savaşın yeni bir tırmanışa geçeceğine işaret ettiği endişesiyle, Macar borsası Pazartesi günü gördüğü tüm zamanların en düşük seviyesine doğru geriledi. Devlet Başkanı Vladimir Putin daha “şiddetli” eylemlerde bulunmakla tehdit ederken çeşitli raporlar, binlerce Rus askerinin daha Belarus’a konuşlandırılacağını gösterdi. Bunun, Ukrayna’nın kuzeyden bir kez daha işgal edilmesinin ilk adımı olabileceği düşünülüyor. Rusya’nın Belarus topraklarındaki ilk işgali, birliklerinin yakıtının bitmesi üzerine Mart ayında rezaletle sonuçlanmıştı.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.