Finlandiya Ulusal Soruşturma Bürosu, Julius Aleksanteri Kivimäki tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen Vastaamo hack’i ve bu hack ile ilgili fidye talebiyle bağlantılı olarak Monero işlemlerini takip ediyor. Kivimäki, bir akıl sağlığı firmasının veri tabanını hackleyerek kripto para birimi cinsinden fidye talebinde bulunmakla suçlanıyor.
Savcılar, Kivimäki’nin banka hesabına giden kripto para izlerine dair yeni kanıtlar buldu. 2022 Ekim’inde Kivimäki, Vastaamo’nun 33.000’den fazla hastasının kayıtlarını yayınlamaması karşılığında 450.000 euro değerinde 40 Bitcoin talep etmişti. Talep edilen fidye ödenmediği taktirde ise, bireysel hastaların hedef alındığı iddia ediliyor.
Finlandiya polisi, Kivimäki’nin aldığı Bitcoin ödemelerini KYC yönergelerine uymayan bir borsaya gönderdiğini, oradan Monero ile takas ederek özel bir Monero cüzdanına aktardığını kanıtlayan verilere ulaştı. Daha sonra bu fonların Binance üzerinden başka Bitcoin cüzdanlarına taşındığı görünüyor.
Monero, güçlü gizlilik özellikleriyle tanınır ve izlenemez olduğunu iddia eder. Halka Gizli İşlemler (RingCT) ve halka imzalar gibi teknolojiler kullanıcıların işlemlerini anonimleştirir. Monero, her işlem için benzersiz bir adres oluşturarak işlemlerin izlenmesini zorlaştırır.
Bu olay, anonim kripto para birimlerinin kullanımıyla ilgili tartışmaları da gündeme getiriyor. Örneğin, Fransa Ulusal Meclisi Finans Komitesi başkanı Eric Woerth, kullanıcıları anonimleştiren kripto paraların yasaklanmasını önermişti. ABD Gelir İdaresi de 2020’de gizlilik paralarını kıranlara 625.000 dolar ödül teklif etti. Önceki araştırmalar, blockchain analiz tekniklerinin gizlilik paralarıyla yapılan işlemleri izleyebileceğini gösteriyor.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.