2022 Yılı İçerisinde Kripto Piyasasına Damga Vuran Olaylar
Rusya Ukrayna Savaşı
2022 yılının başlarında patlak veren Rusya Ukrayna Savaşı gerek kripto piyasalarını ,gerekse dünya piyasalarını olumsuz yönde etkiledi. 24 Şubat 2022 tarihinde sabah saat 5 sularında Rusya’nın hava saldırılarıyla başlayan savaş günümüzde hala devam ediyor.
Savaşın başlamasıyla piyasalar yüzde 7.8 gerileyerek 1 trilyon 653 milyar dolara indi. Bitcoin ise yüzde 7.9 düşerek 34 bin 941 dolara kadar gerilemişti. Yaşanan savaş tüm dünyada günümüzde bile hala hissettiğimiz yüksek enflasyonun oluşmasında büyük rol oynadı.
Aptos Listelenmesi ve Sürpriz Airdrop Dağıtımı
Kullanıcılara daha fazla ölçeklenebilirlik ve güvenlik imkanı sağlayan Katman-1 üzerinde geliştirilmiş blockchain olan Aptos; Binance, Huobi gibi birçok önde gelen borsada birden listelenmesi büyük yankı uyandırmıştı.
Ancak Aptos cephesinde kullanıcıyı daha çok heyecanlandıran olay ise “Aptos teşvik edilmiş Testnet başvurusunu tamamlamış kullanıcılar” ve APTOS: ZERO Testnet NFT oluşturan kullanıcılardan uygun olanlara toplamda 20.076.150 APT’in airdrop yoluyla 110.235 katılımcıya gönderileceği açıklamasıydı.
1/ The Aptos Foundation has provided early network participants with APT tokens. If you are eligible to claim, you will receive an email from [email protected] in the next few hours.
— Aptos (@Aptos_Network) October 18, 2022
Kuruluş, toplam 1 milyar APT arzının yüzde 2’sini, yani 20 milyon APT token’ını yaklaşık 110.235 uygun katılımcıya dağıttığını açıkladı. Airdrop ile gönderilen token’lar, yerine ulaştığı andaki token’ın tahmini piyasa fiyatına bağlı olarak 200-260 milyon ABD doları arasında olduğunu söyleyebiliriz.
TERRA LUNA
Dünyanın en büyük kripto para varlıklarından Terra luna 40 milyar dolardan fazla bir değere ulaşmıştı ve 2022 yılının başlarında büyük bir yükselişle yatırımcıların bir çoğunun dikkatini çekmeyi başarmıştı. ABD doları ile aynı seviyede kalmak için çabalayan ve bu yüzden de algoritmik bir mekanizmaya sahip olan USD tamamen teminat altına alınmamıştı.
Ağda bulunan ikili token mekanizmasında büyük bir problemin olduğu bir dizi büyük satış neticesinde ortaya çıktı ve bu durum USD ‘nin sonunu hazırlamış oldu.
12 Mayıs 2022’de UST paritesi 0,36 dolardan işlem görürken, LUNA’nın fiyatı sıfıra doğru ilerledi. Terra’nın çöküşü kocaman bir pazarı darmaduman etmişti ve hasar bununla sınırlı değildi. Protokolün çöküşüyle yarattığı sarsıntı likidite krizine yol açarak Celsius, Three Arrows Capital, Genesis Trading ve Alameda Research gibi büyük şirketleri de zarara uğrattı.
Celsius Çöküşü
2017 yılında kurulan kripto kredi verme platformu Cesius yıllar içinde aldığı yatırımlar ile 3.5 milyar dolar değerine ulaşmış ellerinde tuttuğu varlık miktarı ise 28.6 milyar dolar değerine ulaşmıştı. Fakat Luna çöküşü Celsiusuda etkiledi. Haziran ayı başlarında şirketin likitide sorunu yaşadığı ve iflas edebileceği yatırımcılar arasında konuşulmaya başlamış celsius CEO’su Alex Mashinsky bunların fud ve yalan haber olduğunu söylemişti.
13 Haziranda ise söylentiler gerçek olmuş Celsius tüm para çekme işlemlerini askıya aldığını duyurmuştu. Duyurunun ardında CEL token büyük değer kaybı yaşadı.
Yatırımcıların Luna tecrübesi yüzünden yaşadığı panik ile varlıklarını nakite çevirmeye başlaması ile Bitcoin söylentilerin çıkmaya başladığı 8 Haziran Tarihinden itibaren yüzde 35 değer kaybıyla 31 bin dolar seviyelerinden 20 bin dolara kadar gerilemişti.
Sürecin sonunda Celsius iflas etmiş ve bir çok kullanıcı varlıklarını kaybetmişti. İflas ardından Celsius mağdur yatırımcılara ödeme yapmak için başvuruda bulunmuş, ABD’li bir yargıç, kredi şirketinin saklama hesaplarındaki 50 milyon dolar değerinde kriptonun kullanıcılara iade edilmesine karar vermişti.
BlockFi Batışı
ABD merkezli kripto para kredi kuruluşu olan BlockFi 28 kasım 2022’de iflas başvurusunda bulundu.
Müşterilerine kripto paralarını teminat olarak kullanarak borç para veren şirketin iflas etmesinin arkasındaki neden SBF’nin CEO olarak görev aldığı kripto borsası FTX yüzündendir. BlockFi’nin iflas başvurusu FTX’in iflas etmesinden yaklaşık 3 hafta sonra gerçekleşti.
Şirketin iflasa sürüklenmesinin en büyük sebebi FTX ile 275 milyon dolarlık kredi anlaşmasının bulunması ve FTX iflasından sonra BlockFİ’nin kredi miktarını geri alamadığından kaynaklandığı düşünülüyor.
FTX dışındaki ek nedenlere örnek verecek olursak küresel olarak finans sektörünün ciddi derecede zarar görmesi ve bu zararın kripto para sektörüne zarar vermesidir. BlockFi iflasında verilen kredilerin tahsis etme sürecini yerine getirememesi sonucu şirket batmıştır.
Three Arrow Capital İflas Başvurusu
Serbest kripto fonu Three Arrows Capital(3AC), ABD mahkemelerine iflas başvurusunda bulundu. Şirket ABD’den alacaklılara karşı koruma talep etti.
Uzmanlara göre 3AC bu bölümden yararlanabilirse ABD’deki varlıklarını elinde tutma imkanı tutabilir.
Mahkemede Three Arrow Capital’ı, gelir açısından dünyanın en büyük ikinci hukuk bürosu olan, Latham & Watkins hukuk bürosu temsil edecek.
FTX Olayı
FTX trading şirketi Mayıs 2019 tarihinde Sam Bankman-Fried(SBF) tarafından kuruldu. FTX, 2021 yılı içinde dünyanın en büyük borsalarından biri haline geldi.
Başlarda Binance FTX’i desteklesede zamanla rekabete dönüştü ve Binance CEO’su Changpeng Zhao(CZ), elimizdeki FTT tokenleri satıyoruz diye açıklamada bulundu. Buna istinaden SBF $22 doların altına inmeyecek, satın alacağız diye gönderme yaptı. Her ne kadar FTX ve Alameda Research güçlü şirketler olsalar da kripto para piyasasında Binance borsasının gücü ve duyulan güven sebebiyle yatırımcılar FTT tokenlerini satmaya ve FTX borsasından para çıkışları olmaya başladı. Tek gecede neredeyse $2.5 milyar FTT satıldı ve FTX borsalarından yaklaşık $8 milyar para çıkışı oldu.
Bu da FTX’i büyük bir likidite sorununa götürdü ve para çekimleri askıya alındı. Bunların doğrultusunda SBF, CZ’ye borsayı satma teklifinde bulundu ve aralarında bağlı olmayan bir anlaşma yapıldı ancak sonradan CZ, durum yardım ve kontrol edebileceğimizin çok üstünde diyerek satın almaktan vazgeçti. Sonunda başta FTX ve Alameda Research ardından BlockFi ve FTX ekosistemindeki şirketler iflas başvurusunda bulunmaya başladı.
Justin Sun Huobi’yi alması 12 kasım 2022
Önemli kripto para borsalarından Huobi’nin patronu Li Lin’in sağlık sorunları nedeniyle hisselerini 1 milyar dolar karşılığında satacağı duyurmuştu.
Huobi borsasının About Capital Management adındaki yatırım firması tarafından satın alındığı ortaya çıktı. Bu satın alımda Justin Sun ismi bir adım öne çıktı.
Justin Sun başlarda bu işlemde yer almadığını belirtse de kısa süre sonra Huobi global danışmanı görevine atanması, hisselerin devir töreninde yer alması, Huobi’nin bazı bölümlerini kontrol etmeye başlaması ve son olarak işe alımları kontrol etmesi daha farklı bir görüntü oluşturdu.
Alameda Research Olayı
ABD merkezli FTX borsasının yaşadığı sıkıntı, kripto piyasasını resmen krize sürükledi . FTX’in bu durumun içinden nasıl çıkacağı konuşulurken The Wall Street Journal (WSJ) internet sitesinde iflasın eşiğindeki borsaya dair çok kritik bir iddia ortaya atıldı.
Wall Street Journal’ın kendi sitesinde yayınlanan habere göre FTX’in ortağı Alameda Research, riskli yatırımlarını finanse etmek için borsanın kendi kaynaklarını kullandı.
İddialara göre FTX kurucusu Sam Bankman-Fried, geçtiğimiz günlerde görüştüğü büyük bir yatırımcıya durumu açıkladı. SBF’nin söylediğine göre Alamenda Research, geçmişte FTX borsasından 10 milyar dolar büyüklüğünde bir borç aldı. Borsa, Alamenda’nın yatırımlarını finanse etmek için bu rakamı kullanıcıların FTX’e yatırdığı paraları kullandı. FTX borsasının toplam varlığının 16 milyar $ olduğu göz önüne alındığında durumun kötülüğü daha da netleşiyor.
Bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamı için bizleri Youtube, Telegram, ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.