Altın fiyatları Çarşamba günü önemli destek seviyelerine yakın seyrederken bakır fiyatları, Çin’e ilişkin endişeler ve zayıf ekonomik verilerin endüstriyel metale yönelik talep görünümünü bozmasıyla daha da düştü.
Metal piyasaları, çoğu büyük ekonomi için yavaşlama endişelerinin iştahı azaltması nedeniyle zayıflayan ABD dolar endeksinden çok az destek aldı. Fed’in önümüzdeki ay yapacağı büyük bir faiz artışı ihtimali de yatırımcıları tedirgin etti.
Spot altın %0,1 düşüşle 1.651,76 dolara gerilerken altın vadeli işlemleri %0,1 düşüşle 1.655,85 dolara indi. Her iki enstrüman da Salı günü ufak bir artış yaşadı ancak yakından izlenen destek seviyesi 1.650 dolarda seyrediyor.
Artan faiz oranlarının, sarı metali elde tutmanın fırsat maliyetini artırması nedeniyle külçe altın fiyatları, bu yıl yılın en yüksek seviyelerinden düştü ve şu anda iki yılın en düşük seviyesinde işlem görüyor. Altın, ABD dolarının metali geçmesiyle birlikte bu yıl güvenli liman statüsünü de büyük ölçüde kaybetti.
Piyasaların, Fed’in Kasım ayında 75 baz puanlık bir faiz artırımına gitme ihtimalini neredeyse %100 olarak fiyatlandırmasıyla altının yakın vadeli görünümü durgun olmaya devam ediyor. Ancak sarı metal üzerindeki baskı, belirgin bir ekonomik gerilemenin Fed’i şahin duruşunu yumuşatmaya zorlayabileceği yönündeki beklentiler nedeniyle bu hafta bir nebze hafifledi.
Wall Street Journal’ın, Fed’in böyle bir hamleyi değerlendirdiğini öne sürdüğü haberinin ardından merkez bankasının Aralık ayında daha küçük bir faiz artışına gideceği beklentileri arttı.
Endüstriyel metaller arasında bakır fiyatları, Çin’e ilişkin endişelerin büyük satış baskısı yaratmasıyla üst üste üçüncü seansta da düştü.
Bakır vadeli işlemleri son iki seansta %2’nin üzerinde değer kaybettikten sonra %0,2 düşerek 3,3972 dolara geriledi.
Başkan Xi Jinping’in üçüncü dönem için onay alması, özellikle de ülkenin COVID-19’a karşı sıfır tolerans politikasına bağlılığını yinelemesinin ardından ekonomik açıdan daha yıkıcı politikalara ilişkin endişeleri artırdı.
Çin’in bakır ithalatı Eylül ayı boyunca sabit kalırken orta halli GSYİH verileri ülkeye yönelik hissiyatı zayıflattı.
Dünyanın en büyük üç ekonomisinden gelen zayıf imalat göstergeleri de küresel endüstriyel faaliyetlere dair karamsar bir tablo çizerek bakır talebiyle ilgili kötü bir işaret verdi.
Ancak fiziksel bakır piyasası, özellikle Şili’deki üretimin yavaşlaması ve ABD’nin Rusya ihracatına uyguladığı yaptırımlar nedeniyle darlığını koruyor.
Şimdi, artan faiz oranlarının dünyanın en büyük ekonomisi üzerindeki etkisini ölçmek için gözler, bu hafta açıklanacak olan ABD üçüncü çeyrek GSYİH verilerinde.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.