Investing.com – Ekim ayının ilk işlem haftasında yurt içinde hangi gelişmeler takip edildi?
1. Enflasyondaki yükseliş sürüyor
Hafta başında TÜİK, Eylül ayı üretici ve tüketici enflasyonunu açıkladı. ÜFE %151, TÜFE ise %83 ile 90’lar sonrası zirveyi gördü. ÜFE – TÜFE makası %68 ile rekor seviyeye çıktı. Bu, ne anlama geliyor?
Üreticilerin maliyetlerinin yarısından daha azını tüketiciye yansıttıkları anlamına geliyor. Bu tarafından bakıldığında üretici için bu durum asla sürdürülebilir değil. Tüketici tarafında ise zaten %83’lük enflasyon gelirde büyük bir kayıp yaratmış durumda.
2. İmalat sektörü iki yılın en düşüğünde
İstanbul Sanayi Odası Eylül ayı imalat PMI rakamlarını açıkladı. İmalat sektöründeki firmaların genel durumunu gösteren bu veride 50 seviyesi altı daralma olarak görülür. Mart itibarıyla daralma bölgesine giren imalat sektöründe Haziran 2020 sonrası en sert düşüş yaşandı.
İstanbul Sanayi Odası raporunda, kırılgan talep koşulları ve enflasyonist baskıların Eylül ayında hem üretim hem de yeni siparişlerde yavaşlamaya yol açan temel faktörler olduğunu belirtti.
3. İthalat, ihracattan 4 kat fazla arttı
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Trabzon’da Eylül ayı ticaret rakamlarını açıkladı ve şu ifadeleri kullandı:
Bakanlığın verilerine göre ihracat %9,2 oranında artarken ithalat ise %41,5 oranında artış gösterdi. Eylül ayında ithalat ihracatın çok üzerine çıktı.
Rakamlar ne diyor?
İhracat, Eylül’de 22 milyar 616 milyon dolar oldu. Yılın ilk 9 ayında ise 188 milyar 224 milyon dolara çıktı.
İthalat, Eylül’de 33 milyar dolar olurken 9 aylık dönemde 272 milyar 43 milyon dolara çıktı.
İhracatın ithalatı karşılama oranı 20,3 puan azalarak %68,5 olarak gerçekleşti.
4. Kamu işçilerinin yemek ücreti artırıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kamu kurumlarında çalışan işçilerin günlük yemek ücretinin yükseltildiğini duyurdu. Günlük 17 TL olan yemek ücreti 10 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere 55 TL’ye çıkarıldı.
Asgari ücret için Aralık’ta yeniden masaya oturacaklarını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin çalışmanın da Kasım gibi biteceğini söyledi. EYT konusunda gerçek veriler üzerinde çalıştıklarını ve Aralık ayında bu konunun da Meclise sunulacağını söyledi.
Yazar: Necdet Erginsoy
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.