Bitcoin ve altcoin fiyatları, yeni yılın ikinci haftasında düşmeye devam etti. Keskin düşüşler, geçen yılın büyük bir bölümünde kripto ve geleneksel piyasalarda artan volatilite konusunda uyaran Ben McMillan için pek şaşırtıcı değildi. 650 milyon dolarlık IDX Digital Assets’in baş yatırım yetkilisi McMillan geçen hafta verdiği bir röportajda, kripto para piyasalarına yönelik düşüncelerini aktardı. Coinmuhendisi.com olarak detayları aktarıyoruz…
McMillan’dan Bitcoin, Ethereum, Fed ve kurumsal yatırımcılar hakkında yorum
McMillan, Bitcoin ve Ethereum için yapısal boğa durumunun hala sağlam olduğunu düşünüyor. Bitcoin’in Lightning Network’ünün ilerlemesi ve 2021’de ana güncellemesinin etkinleştirilmesi, kullanım durumunu yalnızca bir değer deposu veya enflasyondan korunma aracının ötesinde hızlandırmaya yardımcı oldu. Ağındaki DeFi ve NFT faaliyetlerindeki patlamayla beslenen Ethereum ise katlanarak büyüdü ve proof-of-stake’e geçecek. Bu faktörler fiyatlarda yükseliş sağlasa da, artışın aşırı derecede volatilite ile geleceğine inanıyor. Hatta Bitcoin bu yıl 100.000 dolara düşse, aynı yıl içinde yüzde 50 gerilese şaşırtmayacağını söylüyor.
ABD’de Federal Rezerv, potansiyel olarak faiz oranlarını beklenenden daha hızlı artırmanın yanı sıra yaklaşık 9 trilyon dolarlık tahvil portföyünü küçültmeye hazır olduğunun sinyallerini verdi. McMillan, “Bitcoin’e yeni girenler finansal danışmanlar, varlık yöneticileri; kripto riskine sahip portföyler oluşturuyorlar. Bu nedenle, Bitcoin’in diğer varlık sınıflarıyla nasıl değiştiği, faiz oranları, makroekonomik riskler ve enflasyon beklentileri gibi şeylere çok daha fazla duyarlılar,” ifadelerini kullandı.
Kurumsallardan ilgi gören 4 altcoin: İlki Bancor
McMillan, IDX Digital Assets’in öncelikle; yalnızca Bitcoin ve Ethereum’a odaklanmak yerine kripto protokolleri arasında giderek daha fazla ayrım yapmaya başlayan kurumsal yatırımcılar ve diğer varlık yöneticileri ile çalıştığını söyledi. Spesifik olarak, kurumsal yatırımcıların yazılım aracılığıyla otomatikleştirilen borçlanma, borç verme, ticaret, sigorta ve varlık yönetimi hizmetleri sağlayan merkezi olmayan finans uygulamalarına (DeFi) artan bir ilgi gösterdiğini kaydetti.
Kurumsal ilginin arttığını gören DeFi protokollerinden biri, merkeziyetsiz borsa protokolü Bancor (BNT) oldu. McMillan, bu altcoin’e yönelik ilginin ardında ilk günden itibaren kurumsal olduklarını kanıtlamaları ve DAO’larını inşa etme biçimleri yer alıyor. McMillan, Bancor’un 3. sürümünün, bu yıl tokenin performansını yükseltebilecek edebilecek bir katalizör olduğunu ekledi, çünkü güncellemenin, kalıcı kayıp olmadan tek taraflı stake etme gibi birçok özelliği iyileştirecek şekilde ayarlandığına dikkat çekti
Chainlink, Near ve Loopring de dikkat çekiyor
Kurumların ilgisini çeken bir diğer coin, DeFi platformları için oracle hizmetleri sağlayan Chainlink (LINK) oldu. McMillan, “Bu, 2021’deki diğer protokollerin bazılarına kıyasla nispeten düşük değerli görünen başka bir protokol. Sadece temellere dayalı olarak bu yıl iyi performans gösterdiğini görmek beni şaşırtmaz,” ifadelerini kullandı.
Daha küçük protokoller de kurumsal ilgiyi çekmeye başlıyor. Örneğin, McMillan’a göre, Near Protocol (NEAR)’ün proof-of-stake Blockchain’i hem geliştiricilerin hem de büyük yatırımcıların ilgisini çekiyor. Ethereum ağındaki daha düşük işlem ücretleri ve daha yüksek hızlar için talep artmaya devam ederken, McMillan, 2022’de ikinci katman (layer-2) ölçeklendirme çözümlerinin çok daha fazla ilgi görebileceğini düşünüyor. Bu alanda Loopring’in (LRC) radarında olduğunu söyleyerek aşağıdaki ifadeleri kullanıyor:
2021’de Avalanche ve Solana gibi birinci katman (layer-1) protokollerinin gerçekten çok büyük bir yıl geçirdiğini gördük. Bunların çoğu, ETH 2.0 yükseltmesinin Ethereum’un gas ücretlerini ve ölçeklenebilirlik sorunlarını ele almada ne kadar başarılı olduğuna bağlı olacak. Bunun, 2022’de bu alternatif katmanlar ve bu ikinci katman çözümleri için devam eden talebin nasıl görüneceğinin kilit bir belirleyicisi olacağını düşünüyorum.”
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.