Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$64.851
% 5.19
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 64.851
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Vurgun Yapan Bu Türk Bitcoin Borsasına, Ceza Yağdı!

Muğla merkezli Bitcoin ve altcoin platformu Vebitcoin, geçtiğimiz yıl faaliyetleri durdurduğunu açıklayarak birçok kişiyi mağdur durumda bırakmıştı. Vebitcoin’in CEO’su “Baron” lakaplı İlker Baş’ın da aralarında bulunduğu 16 sanık için istenen cezalar belli oldu. İşte detaylar…

Bitcoin platformunun kurucusuna verilecek ceza belli oldu

Coinmuhendisi.com olarak da bildirdiğimiz üzere Muğla merkezli Vebitcoin, geçtiğimiz yıl aniden faaliyetlerini durdurduğunu açıklamıştı. Özellikle Thodex skandalından sonra gelen bu hamle, birçok kişiyi mağdur bırakmış ve endişelendirmişti. Vebitcoin’in CEO’su İlker Baş ve şirkette faaliyet gösteren diğer çalışanlar, bir süredir tutukluydu. Yakın zamanda, CEO’nun da arasında bulunduğu 16 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, verilecek cezalar belirlendi.

Yaklaşık 250 sayfadan oluşan iddianameye göre İlker Baş ve İlker Baş’ın eşi Güliz Baş ile birlikte diğer 14 sanık hakkında nitelikli dolandırıcılık suçundan 1.316’iar yıl hapis cezası istendi. İddianameye göre şirket, faaliyetine son verdiği zaman 488 bin dolarlık kripto parayı farklı cüzdanlara aktardı. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Vebitcoin’in Türkiye’deki finansal hesaplarını bloke etmişti. Mağdurlar Y.D.Ç., A.G., H.Ö., M.O.Y., İ.F.T., B.K. ve G.A., Vebitcoin’den kripto paralarını çekemediklerini ileri sürerek şikayette bulunmuştu.

İddianamenin detayları

İlker Baş ve Güliz Baş, 23 Nisan 2021’de gözaltına alınmıştı. 3 gün sonra, sevk edildikleri adliyede tutuklandılar. O sırada Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz edilmesi ile İlker Baş dışındakilerin adli kontrol şartı ile tahliye edilmesine karar verildi. Daha sonra Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyaya yeni şüpheliler dahil etti. Söz konusu 249 sayfalık iddianame, Muğla Cumhuriyet Savcıları Mehmet Şirin Keleş ile Sevcan Erciyas tarafından hazırlandı.

İddianamede, Vebitcoin dolayısıyla zarar gören 329 mağdurdan bahsedildi. Vebitcoin’in internet sitesinin tanıtımının yapıldığı, bazılarının güven kazanmaya yönelik sosyal medya paylaşımları yapıldığına dikkat çekti. Öte yandan, şikayet sitelerinde şirkete yönelik olumsuz yorumların fazla olduğundan bahsedildi. İddianameye göre İlker Baş, Vebitcoin’in internet sitesi üzerinden alış-satış aracılığı ile kâr elde ettiğini söyledi. Aylık gelirinin 1.5 milyon lira olduğunu belirtti. Bunun 15 bin lirasını ailevi ihtiyaçlara ayırdığını, geri kalanını şirkete harcadığını aktardı.

Şirketin işlem hacminin aylık ortalama 800 milyon lira olduğunu söyledi.  Öte yandan, iddianameye göre söz konusu Vebitcoin örgütü, hiyerarşik bir şekilde faaliyette bulunuyordu. İddianameye göre talimatları lider veriyordu, yönetici ve üyeler ise talimat doğrultusunda kripto para işlemleri yapıyordu. Belgede, yönetici Berkay Baş’ın 23 Nisan 2021’de İlker Baş’ın talimatı ile 488 bin dolarlık kripto parayı farklı bir cüzdan hesabına gönderdiği belirtildi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir