Kriptolar:
32937
Bitcoin:
$95.367
% 1.97
BTC Dominasyonu:
%57.7
% 0.64
Piyasa Değeri:
$3.34 T
% 0.30
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 95.367
BTC Dominasyonu:
% 57.7
Piyasa Değeri:
$3.34 T

Vitalik Buterin, Ehereum İçin Yeni Bir Öneride Bulundu

Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, Ethereum’da “son büyük zorluk” olarak adlandırdığı gizlilik konusunda olası bir çözümü paylaştı.

Kripto paraların yapı taşı olan blockchain teknolojisi, her ne kadar merkezi olmayan bir yapı sunsa da hala bazı handikapları var. Bu handikapların şüphesiz en büyüğü ise gizlilik konusu. Günümüzde bir blok zincire giren tüm veriler halka açık durumda. Bu durumun önüne geçek isteyen sektör yetkilileri, veri gizliliği konusunda çalışmaya devam ediyor.

Son olarak Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, 20 Ocak tarihinde yazdığı bir blog yazısında konuya ilişkin çözüm önerisi sundu.

Vitalik Buterin’den Çözüm Önerisi

Vitalik Buterin yazdığı blog yazısında, eşler arası işlemleri, NFT transferlerini ve Ethereum Name Service (ENS) kayıtlarını potansiyel olarak anonimleştirerek kullanıcıları koruyabileceğini söylediği “gizli adresler” kavramını ortaya sürdü.

“Temel gizli adresler bugün oldukça hızlı bir şekilde uygulanabilir ve Ethereum’da pratik kullanıcı gizliliği için önemli bir destek olabilir.”

Buterin’nin önerisine göre süreç ilk olarak, varlık almak isteyen bir kullanıcının, daha sonra gizli bir meta adres oluşturmak için kullanılan bir “harcama anahtarı” oluşturması ve saklaması ile başlıyor.

ENS’ye kaydedilebilen bu adres daha sonra alıcıya ait gizli bir adres oluşturmak için meta adres üzerinde kriptografik bir hesaplama yapabilen göndericiye iletiliyor.

Daha sonra gönderici, gizli adresin alıcıya ait olduğunu doğrulamak için geçici bir anahtar yayınlamanın yanı sıra, varlıkları alıcının gizli adresine aktarıyor. Bunun sonucunda her yeni işlem için yeni bir gizli adres oluşturulmuş oluyor.

Buterin, gizli adres ile kullanıcının meta adresi arasındaki bağlantının kamuya açık olarak görülebilmesini sağlamak için bir “anahtar körleme mekanizmasına” ek olarak bir “Diffie-Hellman anahtar değişiminin” uygulanması gerektiğini belirtti.

Ethereum kurucu ortağı, yerleşik gizlilik özelliklerine sahip kriptografik geçirmez bir teknoloji olan ZK-SNARK’ların işlem ücretlerini ödemek için fon aktarabileceğini de sözlerine ekledi.

Konu hakkındaki düşüncelerini bizlere yorum olarak sunabilirsiniz. Ayrıca bu tür anlık haberler için bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir