Vesting Nedir?
Vesting; ekibin, proje ortaklarının , danışmanların ve projenin gelişimine katkıda bulunan diğer kişiler için belirli bir süre için bir kenara bırakılan belirli bir miktar tokendir.
Blockchain projeleri, tokenlerini bir kitleye satış etkinliği aracılığıyla halka arz eder. Yeni bir tokeni desteklemek isteyen yatırımcılar, kitle satışına katılırlar. Kitle satışı döneminin sonunda, her katılımcı ne kadar yatırım yaptığına karşılık gelen tokenlerini alır.
Akıllı sözleşmeler, sözleşme koşulları karşılanana kadar genellikle belirli bir miktarda fonu kilitler. Ekip, finansal amaçlarla proje sürecinde ayda/çeyrek yılda/tam yılda kademeli olarak piyasaya sürülecek olan tokenlerin belirli bir yüzdesini rezerve edebilir. Genel anlamda bu tokenlerin serbest bırakılması işlemine vesting süreci denir. Vesting genellikle ekibin projeyle ilgilendiğini ve proje geliştirme üzerinde çalışmaya devam edeceğini göstermek için kullanılır. Buna ilaveten vesting, piyasa fiyatı manipülasyonlarını azaltır.
Vesting planına bir örnekle bakalım: Yukarıda gördüğünüz PRIMAL’ın vesting programı var. Özel satış, halka açık satış ve daha birçok bölüme ayrılmış. Özel satışta 3 şubat tarihinden 3 ay aradan sonra, toplamda 18 ay boyunca 3 ayda bir şekilde tokenin kilitleri açılıyor. Totelde bu işlemde token arzının %20’lik bir bölümünü dağıtıyorlar. Aynı şekilde Halka açık satışı da inceleyelim. Toplam arzın %20’sini 3 şubatta başlayıp 18 ay boyunca 3 ayda bir şekilde topluma dağıtacaklar.
Vesting tarihlerini incelemek ve hangi token’lerin kilit açılım tarihlerine bakmak için Vestlab adresine gidebilirsiniz.
Vesting tarihlerinde arzın artmasıyla fiyatlarda dalgalanma olabilir. Süreç bir bakıma merkez bankalarının rezerv fonuna benzer. Rezerv ne kadar büyük olursa, genellikle fiat para biriminin o kadar güçlü olduğu anlamına gelir. Piyasa banknotlarla ne kadar dolup taşarsa, değeri o kadar az olur. Vesting işleminde de durum böyledir.
Vesting Nedir? Vesting Zamanlarını nasıl takip edebileceğinizi anlattığımız videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.
Daha fazla içerik için bizleri Youtube, Telegram, ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.
Pingback: 65 Milyon Dolarlık ARB Piyasaya Sürülecek - Coin Mühendisi