Kriptolar:
29659
Bitcoin:
$60.789
% 0.18
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.03
Piyasa Değeri:
$2.26 T
% 0.79
Korku & Açgözlülük:
53 / 100
Bitcoin:
$ 60.789
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.26 T

Uzmanlar: Bitcoin Önümüzdeki Günlerde O Diplerde Olabilir!

Uzmanlara göre, makroekonomik faktörlerde bir iyileşme, belirli bir işlem modeli ve şirketlerin ve projelerin daha da sarsılması, Bitcoin ve daha geniş kripto piyasası için gerekli olan temel bileşenler olabilir.

Bitcoin, Kasım ayındaki rekor fiyatından %70′den fazlasını kaybetti

Bu esnada, Bitcoin (BTC) son birkaç haftadır 19-22.000 dolar arasında işlem görüyor. Yukarıdaki yönde önemli bir katalizör olmaması yatırımcılara endişe veriyor. Bu esnada uzmanlar Bitcoin için dip noktanın nerede olduğunu bulmaya çalışıyor. İşte kripto piyasasının bir zemin bulmasına yardımcı olabilecek faktörlerden bazıları.

Bitcoin için makro faktörler

Bitcoin, Fed ve diğer merkez bankalarını faizleri yükseltmeye zorlayan yükselen enflasyonun makroekonomik durumundan zarar gördü. Kripto para birimleri ABD borsaları ile bir miktar korelasyon içinde hisse senetleriyle birlikte sert düştü. Ayrıca piyasada durgunluk korkusu da hakim. Ancak gelişen bir makroekonomik tablo, kripto piyasasının dibi bulmasına yardımcı oluyor.

Kripto hedge fonu ZX Squared’in kurucu ortağı CK Zheng, CNBC röportajında, enflasyonla ilgili şunları kaydetti:

Bence enflasyon kontrol altındaysa, ekonomi kontrol altındaysa, gerçekten ciddi bir durgunluk yok. O zaman piyasa istikrara kavuşur.

ABD’nin Haziran ayı enflasyon verileri Çarşamba günü beklenenden daha sıcak geldi. Böylece Fed’in yükselen fiyatları dizginleme mücadelesinde daha agresif olacağına dair korkular derinleşti. Ancak, zirveye ulaşabileceğine dair bazı işaretler var. Kripto borsası Luno’dan Vijay Ayyar’a göre, ekonomi ve enflasyonun “kontrol altına” alınması piyasasının dibi bulmasına yardımcı olacak. Uzman ayrıca, bu güvenin piyasaları olumlu etkileyeceğini söylüyor:

Bu ay veya hatta önümüzdeki birkaç ay içinde bunun işaretlerini görürsek, hisse senetleri ve kripto da dahil olmak üzere tüm risk varlıklarında bir dip olduğuna dair piyasaya daha fazla güven verir.

Bu arada, CoinShares’in araştırma başkanı James Butterfill’e göre, “daha yumuşak” bir Fed ve ABD dolarının gücünün zirvesi, piyasanın dibi bulmasına yardımcı olacak. Butterfill, daha zayıf bir ekonomik görünümün Fed’i sıkılaştırma hamlesini yavaşlatmaya itebileceğini söylüyor:

Fed politikasında bir dönüş ve bunun sonucunda DXY’nin [dolar endeksinin] zirve yapması da gerçek bir tabanın belirlenmesine yardımcı olacaktır. Bunun yaz sonundaki Jackson Hole toplantısında gerçekleşeceğine inanıyoruz.

Borçlanma sona mı eriyor?

Kriptodaki son yükseliş ve çöküş döngüsünün en önemli özelliklerinden biri, sistemdeki kaldıraç miktarı oldu. İlk olarak, bireysel yatırımcılara kriptolarını yatırmaları için yüksek getiri vaat eden kredi platformları var. Bu şirketlerden biri, geçen ay likidite sorunları nedeniyle para çekme işlemlerini duraklatmak zorunda kalan Celsius. Bunun nedeni, Celsius’un mevduat sahiplerinden yüksek getiri ödemeye istekli diğerlerine ödünç vermesi ve ardından karı cebe indirmesidir. Bu kârın, Celsius’un bireysel müşterilerine sunduğu getiriyi ödemesi gerekiyor. Ancak fiyatlar düştüğü için bu iş modeli teste tabi tutuldu.

Coinmuhendisi.com olarak aktardığımız üzere Celsius, 1,2 milyar dolar açığı olduğunu bildirdi.

Aşırı kaldıraçla ilgili sorunu vurgulayan bir diğer şirket, tanınan kripto hedge fonu Three Arrows Capital. 3AC, bağlı olduğu ve borç aldığı geniş bir karşı taraflar listesine sahiptir. Bunlardan biri, 3AC’nin şirketten kabaca 670 milyon dolarlık temerrüde düşmesinden sonra Bölüm 11 iflas koruması için başvuruda bulunan Voyager Digital. BlockFi ve Genesis dahil olmak üzere bir dizi başka şirketin de 3AC’ye maruz kaldığı bildirildi.

CoinShares’ten Butterfill, kripto ağlarındaki işlemleri doğrulamak için özel yüksek güçlü bilgisayarlar kullanan sözde madencilerin, arınmanın bir sonraki kurbanları olabileceğini söylüyor. Kripto fiyatları baskı altındayken, kârsız birçok madencilik operasyonu olacak. Butterfill, teslim edilmeyen veya açılmayan ekipman sipariş eden bazı madencilik girişimleri olduğunu belirtiyor.

Ticaret modeli

Luno’dan Ayyar, piyasa için bir dip tanımlamaya yardımcı olacak bazı ticaret modellerini açıkladı. Bitcoin fiyatının daha da düştüğü ve “güçlü bir şekilde geri dönmeden” önce “kalan son zayıf elleri sildiği” bir “kapitülasyon mumu” olabileceğini söyledi. Ayyar, bu olursa, şunları olacağını söylüyor:

Likiditenin daha düşük seviyelerde tutulduğunu ve piyasanın artık yeniden yükselmeye hazır olduğunu göreceğiz.

Bunun, Bitcoin’in sonraki haftalarda yükselmeden önce bir günde %30′dan fazla düştüğü Mart 2020′de gerçekleştiğini belirtti.

İkinci model, Bitcoin’in dibe vurduğu ve yükselmeden önce belirli bir aralıkta işlem gördüğü “birikim aşaması”. Her iki durumda da, Bitcoin’in 13-14.000 dolar arasında daha da düşmesine neden olacak. Sonuç olarak Bitcoin için yaklaşık %30′luk bir düşüş anlamına geliyor.

ZX Squared’den Zheng, Bitcoin’in 13.000-15.000 dolar arasına düşmesinin olası olduğunu söyledi. Ancak kurumsal yatırımcılar devreye girerse, bu fiyatların desteklenmesine yardımcı olma ihtimali var.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir