Kriptolar:
32937
Bitcoin:
$95.609
% 2.04
BTC Dominasyonu:
%57.7
% 0.64
Piyasa Değeri:
$3.34 T
% 0.30
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 95.609
BTC Dominasyonu:
% 57.7
Piyasa Değeri:
$3.34 T

Uzman: İzleyin, Bu Gelişme Altın’ın Kaderini Belirleyecek!

Yatırım uzmanı Arkadiusz Sieron’a göre, ABD enflasyonu yükselmeye devam ediyor, ancak yakında zirveye ulaşabilir. Bundan sonra kaderi mühürlenecek: kademeli bir düşüş. Altın için de aynı şey mi olacak? Arkadiusz Sieron’un bu soruya cevap arayışını, kendi özgün anlatımıyla Coinmühendisi.com okuyucuları için hazırladık.

“Önümüzdeki yıllarda yüksek enflasyonun bizimle olacağına dair sesler var”

İnsanları davet etmeyi seviyorsanız, belli belirsiz yorgunluk belirtileri gösterseniz bile bazı konukların ayrılmak istemediğini muhtemelen fark etmişsinizdir. Umursamıyorlar ve size aynı komik olmayan şakaları söylemeye devam ediyorlar. Koridorda bile çok önemli bir şeyi hatırladıkları için canlı bir şekilde konuşurlar ve uzun dakikalarca hikayeler anlatırlar. Enflasyon böyle bir misafir gibidir, müziği kapatıp bulaşıkları yıkamaya gittikten ve yüksek sesle esnedikten sonra bile hala oturma odanızda oturmaya devam ediyor.

Gerçekten de, yüksek enflasyon basitçe ayrılmak istemiyor. Aslında ivme kazanıyor. Aşağıdaki grafiğin gösterdiği gibi, gıda ve enerjiyi hariç tutan çekirdek enflasyon, bir önceki aydaki %5,5’ten hızlanarak son 12 ayda %6,0 arttı. Bu arada, genel yıllık TÜFE oranı Aralık’taki %7,1’den Ocak’ta %7,5’e yükseldi.

Şubat 1982’de sona eren dönemden bu yana 12 aylık en büyük artış oldu. Ancak o sırada Paul Volcker faiz oranlarını çift hanelere yükseltti ve enflasyonu düşürdü. Bugün enflasyon yükselmeye devam ediyor, ancak Fed sıkılaştırma döngüsüne daha yeni başlıyor. Fed’in enflasyonla başa çıkma stratejisi aşağıdaki haberde sunuluyor.

Burada önemli olan, enflasyondaki son artışın geniş tabanlı olması ve neredeyse tüm endeks bileşenlerinin son 12 ayda artış göstermesi. Fiyat artışı %2’nin üzerinde olan ürünlerin payı, pandemi öncesinde %60’ın altındayken Ocak 2022’de %90’ın biraz altına yükseldi.

Aşağıdaki grafiğin gösterdiği gibi, barınma endeksi sürekli yükseliyor ve kiralardaki son artış göz önüne alındığında genel TÜFE’ye katkıda bulunarak bir süre daha yukarı yönlü hareketine devam etmesi muhtemel. Dahası, Üretici Fiyat Endeksi hala çok sıcak. Bu da şirketler artan maliyetleri tüketicilere yansıtacakları için daha fazla enflasyonun boru hattında olduğunu gösteriyor.

Peki, enflasyon yakın zamanda zirve yapacak mı yoksa yerleşik hale mi gelecek? Salgına yanıt olarak yürütülen devasa parasal genişleme göz önüne alındığında, özellikle enflasyonist beklentilerin belirgin şekilde arttığı önümüzdeki iki veya üç yıl boyunca yüksek enflasyonun bizimle olacağına dair sesler var. Yüksek enflasyonun bu yıl gitmeyeceğine kesinlikle katılıyorum.

Enflasyonda zirve görüldü mü, yoksa daha yolu var mı?

Lütfen pandeminin, geniş para arzının GSYİH’ya oranında büyük sıçramalar meydana getirdiğini gösteren aşağıdaki grafiğe bir göz atın. Bu oran 2020’nin ilk çeyreğinden 2021’in 4. çeyreğine kadar %23 artarken, TÜFE aynı dönemde sadece %7,7 arttı. Bu, TÜFE’nin daha fazla artış için yeri olduğunu gösteriyor.

Dahası, aşağıdaki grafiğin gösterdiği gibi, para arzındaki büyüme hızı hala pandemi öncesi seviyenin çok üzerinde. Enflasyonu azaltmak için, Fed’in likidite musluğunu daha kararlı bir şekilde kapatması ve federal fon oranını daha agresif bir şekilde artırması gerekecek.

Ancak yukarıdaki grafikte görüldüğü gibi para arzı büyümesi Şubat 2021’de zirve yaptı. Dolayısıyla belli bir gecikmeden sonra enflasyon oranının da belli bir yüksekliğe ulaşması gerekiyor. Fazla paranın enflasyon olarak ortaya çıkması genellikle yaklaşık bir veya bir buçuk yıl sürer. Bu nedenle, özellikle arz kesintilerinin bir kısmının yakın gelecekte gevşemeye başlaması gerektiğinden, zirve birkaç ay içinde gelebilir.

Bu enflasyon, altın piyasası için ne anlama geliyor?

Yükselen enflasyonist baskı altın fiyatlarını desteklemeli. Ancak, dezenflasyon başladığında sarı metalin zarar görmesinden korkuyorum. Enflasyon oranlarındaki düşüş, bir enflasyon riskinden korunma aracı olarak altına olan talebin zayıflamasına ve aynı zamanda daha yüksek reel faiz oranlarına işaret ediyor.

Anahtar soru, elbette, enflasyonun yolunun tam olarak ne olacağı. Hızlı mı yoksa kademeli olarak mı normalleşecek? Hatta zirveye ulaştıktan sonra yüksek bir platoda mı kalacak? Keskin bir dezenflasyon beklemiyorum, bu nedenle altın 1980 benzeri bir ayı piyasasına girmeyebilir.

Günün bir diğer sorusu ise enflasyonun stagflasyona dönüşüp dönüşmeyeceği. Şimdiye kadar, ekonomi büyüyor, bu yüzden bir durgunluk yok. Bununla birlikte, büyümenin yavaşlaması muhtemel ve 2023-2024’te bazı durgunluk eğilimleri görmek beni şaşırtmaz. Enflasyon o zaman hala yüksek olursa, sarı metal için mükemmel bir ortam yaratılmış olur. Bu nedenle, enflasyonist cin şişeden çıktı ve enflasyon yakın gelecekte zirveye ulaşsa bile onu geri itmek zor olabilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir