Token Metrics’teki araştırma direktörü, en sevdiği 3 altcoin’i paylaşıyor ve neden Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH)’nin yukarı yönlü sınırlı olduğu ve artık en iyi kripto yatırımları olmadığını açıklıyor.
“Bitcoin ve Ethereum kendi başarılarının kurbanı olabilir”
En büyük iki kripto para birimi, birçok kişinin gözünde son yarım yılda dijital varlıkları meşrulaştırdı. Ancak bunu yaparak üstün ağlar inşa eden yeni rakipler dalgasının temelini attılar. Token Metrics’in araştırma direktörü Mehdi Farooq, verdiği bir röportajda, ne Bitcoin ne de Ethereum (ETH)’nin yakın zamanda büyük kazançlar kaydedeceğini tahmin etmese de, her ikisinin de uzun vadede hayatta kalmalarına izin verecek boyutta bir ölçeğe ulaştığı için onlarda ayı olmadığını söylüyor.
Coinmuhendisi.com haberlerinde de yer verildiği üzere, büyük ve küçük kriptolar çoğunlukla korkunç bir yıl geçirdi. Farooq’a göre, kontrolden çıkmış enflasyonla ilgili endişeler ve Federal Rezerv’in buna yanıt olarak faiz oranlarını hızla yükseltme kararı, kripto para piyasasını etkisi altına aldı.
Bitcoin için sırada ne var?
Bitcoin’in 2021’de 100.000 doları geçeceğini tahmin eden çağdaşlarının çoğunun aksine, Farooq token için fiyat hedefine kapılmadı. Kasım ayı sonlarında, Bitcoin’in önümüzdeki 18 ay içinde sadece 70.000 dolara ulaşacağını düşündüğünü söyledi ve bu seviye neredeyse ulaştı. O zamandan beri, bugün 50.000 doların ortasından 38.300 dolara yaklaşık %30 düştü.
Beş ay sonra, Farooq’un Bitcoin hakkındaki görüşü büyük bir istisna dışında çok fazla değişmedi. Artık enflasyonu kuyruk rüzgarı yerine token için bir ters rüzgar olarak görüyor. Ancak bunun yanı sıra, Token Metrics araştırma direktörü, altcoin akranlarına kıyasla Bitcoin konusunda hala ılımlı ve önümüzdeki iki yıl içinde 40.000 ila 65.000 dolar arasında kalmasını beklediğini söylüyor ve şu açıklamayı yapıyor:
Piyasalar Bitcoin’i enflasyon riskinden korunma aracı olarak fiyatlandırmaya başlamadıkça fütüristik bir katalizör görmüyorum ve orada çok fazla kafa karışıklığı görüyoruz.
Farooq’un Bitcoin için gördüğü tek önemli fiyat sürücüsü, kriptonun bir gün bir enflasyon koruması olarak ele alınacağına dair bir önsezisine sahip olmasının aynı nedeni: Mart 2024’e kadar gerçekleşmesi planlanmayan yarılanma döngüsünün bir sonraki yinelemesi.
Bitcoin’in sınırlı bir arzı var. Bu yüzden bazıları onu ‘dijital altın’ olarak adlandırdı ve dolaşımdaki yeni Bitcoin’deki %50’lik azalma, teorik olarak her bir tokeni nispeten daha kıt hale getirmeli. Her iki durumda da Farooq, Bitcoin yarılanmasının kriptoya yapılan yatırım artışını tetiklemesi gerektiğini ifade ediyor.
Ethereum için sırada ne var?
Ethereum, Bitcoin gibi, ufukta önemli bir teknik değişiklik vaadi olmasına rağmen, Farooq’u daha fazla yükselişe geçirmek için son aylarda çok az şey yaptı. Farooq, ETH arzı, Bitcoin’inki gibi sınırlandırılmamış olsa da, yaklaşmakta olan ‘Birleşme’nin, yakın vadede duyarlılığı artırabileceğini düşünüyor.
Bununla birlikte, Farooq, Ethereum’un orta vadede hala ‘büyük rüzgarlara’ sahip olduğunu ve bu nedenle tokenin Kasım ayında söylediği gibi süresiz olarak 3.500 ila 5.000 dolar arasında işlem görmesini beklediğini söylüyor.
Farooq’a göre, Ethereum’un temellerinin çok güçlü olmamasının ana nedeni, Ethereum 2.0’a yükseltmenin ağının üç önemli bölümünü etkilemesi: Birleştirilebilirliği, yürütme ve yerleşimi nasıl ele aldığı.
Gelecek için umut vadeden yatırımlık 3 altcoin
Kasım ayında Farooq, potansiyel gördüğü Moonriver, Polymath ve Efinity Token üçlüsünü paylaştı. Ancak şimdi, Token Metrics araştırma direktörünün yaza girerken listesinin başında üç farklı kripto var. Aşağıda, Farooq’un şu anda ilgilendiğini söylediği üç altcoin’e ilişkin tezleri yer alıyor. Tesadüfen, üçü de yedi ay önce Ether Capital CEO’su Brian Mosoff tarafından en iyi seçimlerdi.
Solana (SOL)
Birleştirilebilirlikten ödün vermeyen gelecek vaat eden bir altcoin. Bunun monolitik bir Blockchain olduğunu hissediyorum, Ethereum ise modüler bir Blockchaib olacak. Solana monolitik olduğundan, yürütme ve hesaplama tek bir chain’de gerçekleşiyor. Ve bu, dikkat etmemiz gereken bir şey çünkü dışarıda birleştirilebilirliğe odaklanan çok fazla rakip yok. Ethereum, bu birleştirilebilirlik konusunda en azından kısa-orta vadede zarar görecek.
Solana, ciddi bir rakip olacak çünkü başlangıçtan itibaren odakları Ethereum’a benzer kendi yerel ekosistemlerini yeniden başlatmaktı. Bu gelişmiş ekosisteme sahipsiniz ve geliştiricilerin veya kullanıcı deneyiminin parçalanması yok. Yani bu, 2017’den 2020’ye kadar Ethereum’un sahip olduğu sadık geliştiricilere sahip olacağı demek. Bu da onları bence büyük bir rakip yapıyor. Birleştirilebilirlik, yerel ekosistem, sadık geliştiriciler ve kullanıcılar, Solana’nın ciddi bir rakip olacağı anlamına geliyor.’
Near Protocol (NEAR)
Özellikle kısa vadede NEAR Protocol konusunda iyimserim. Terra luna’ya benzer bir stablecoin olan USN’yi piyasaya sürüyorlar. NEAR temelde, mimari öyle ki Ethereum 2.0 ne yapmaya çalışıyorsa, o anda bunu uyguladılar.
Shared bir yapıya sahipler. Ayrıca, Ethereum’un yapmaya çalıştığından biraz daha üstün olan dinamik sharding için de harikalar. Yani NEAR açısından da ciddi bir rakibiniz daha var. NEAR’ın da onu destekleyen birçok yatırımcısı var.
Avalanche (AVAX)
Avalanche da ciddi rakiplerden biri. Polkadot’un yapmayı amaçladığı ama daha hızlı başardığı şeyi yaptığını söyleyebilirim ve şimdi tüm ekosisteme sahipsiniz. Avalancheileilgili iyi bir şey, insanların uygulamaya özel kendi Blockchain’lerini oluşturmalarına izin verecek olan subnet’leri.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.