Altın piyasası, 1.850 doların altında konsolidasyonda sıkışıp kalmaya devam ediyor. Yine de bir analist, değerli metalin uzun vadeli yükseliş düzeninin sağlam bir şekilde yerinde kaldığını söylüyor.
Byron King: Bu tam bir skandal!
Agora Financial editörü ve değerli metaller uzmanı Byron King, yakın zamanda bir röportaj verdi. Analist, altının bir kez daha temel bir parasal metal haline gelmesinin sadece bir zaman meselesi olduğunu söylüyor. Byron King’e göre, enflasyonun kontrolden çıkmasıyla tüketiciler itibari paralara olan inancını kaybetti. Ayrıca King, hükümetler havadan para yaratmaya devam ettikçe durumun daha da kötüleşebileceğini kaydediyor. Analist, bu bağlamda şu yorumu yapıyor:
Batı para birimleri kendi hükümetleri tarafından kötü yönetiliyor ve kötü muamele görüyor. Bu tam bir skandal.
“2008 krizinde temizlemedik ve şimdi yolun sonuna geldik”
King, tüketicilerin şu anda karşılaştığı sorunların 2008 mali krizine kadar izlenebileceğini söylüyor. Yaklaşık 15 yıl önce, Büyük Buhran’dan bu yana en kötü finansal kriz yaşandı. Bu sırada hükümet ve Federal Rezerv finansal piyasaları, ekonomiyi desteklemek için para ve likidite ile doldurdu. Ünlü analist, şu değerlendirmeyi yapıyor:
O zamanlar kötü bir durgunluk yaşardık, ama Augeas’ın ahırlarındaki tüm pisliği temizlerdi. O zamanlar bir veya iki yıl boyunca çok sefil bir zaman geçirirdik. Ancak, güçler bunu istemedi. Bu yüzden kutuyu yoldan aşağı attılar. Öyleyse tahmin et? Yolun sonundayız.
Altın için önemli hususlara ilişkin yorumlar: Resesyon, jeopolitik ve dolar
Artan enflasyon ve yavaşlayan büyüme ile dünya şimdi bir kez daha başka bir resesyonun eşiğinde. King, tek çözümün politikacıların daha fazla para harcaması gerektiğini söylüyor. Analist, “İlk etapta bu karmaşaya böyle girdik” diyor.
Ancak ABD dolarına güvenmemeye başlayan sadece tüketiciler değil. King, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle jeopolitik arazinin değiştiğini belirtiyor. Buradan hareketle, ABD dolarının dünyanın rezerv para birimi olarak rolünü sorgulayan bazı sempatik uluslara sahip olduğunu kaydediyor.
ABD hükümeti ve Batılı müttefikleri, ABD dolarını Rusya’ya karşı silah olarak kullandı. Coinmuhendisi.com’dan da takip ettiğiniz üzere Rusya’ya sert yaptırımlar uyguladı. Ancak King, bu yaptırımların da geri tepmesinin mümkün olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, küresel tedarik zincirlerini etkilemeye ve enflasyonu yükseltmeye devam edebileceğini kaydediyor. King, görüşlerini şu şekilde açıklıyor:
Silahlarla ilgili olan şey, onların yok edilmeleri gerektiğidir. Bir mermi atıyorsunuz, bir roket fırlatıyorsunuz veya bir bomba patlatıyorsunuz; bu silahlar kullanıldıktan sonra imha edilir. ABD dolarını silah haline getirdiğinizde, para biriminizi patlatma riskiyle karşı karşıyasınız. Rusya’nın yaptığının korkunç olduğunu iddia etmeniz tamam. Ancak ABD’nin dolarını silahlandırma hamlesi geri alınamaz. Bu yüzden dünya bundan sonra ne olacağını görmek için izliyor.
“Biraz altın tutmak, servetin korunmasına yardımcı olacaktır”
King, özellikle Rusya’ya dost olan ulusların ABD doları ve ABD Hazineleri üzerindeki risklerini azaltmaya başlamalarını ve altın varlıklarını artırmalarını beklediğini söylüyor. Artan zorluklara rağmen, ABD doları son derece iyi dayandı. Ayrıca, son zamanlarda 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak King, bunun ABD ekonomisinin gücünden çok Avrupa gibi diğer ulusların zayıflığıyla ilgili olduğunu kaydediyor. Analist, şu ifadeleri kullanıyor:
ABD doları çamaşırhanedeki en temiz kirli gömlek olmaya devam ediyor. Ama yine de kirli. Ama yatırımcıların başka seçenekleri var. Avrupa’nın enerjisi olmadığı için herkes eurodan ayrılıyor.
Ancak King’e göre, altın ABD dolarına sağlam bir alternatif olmaya devam ediyor. Dahası analist, yatırımcıların bunu anlamaya başladığını söylüyor. Bu çerçevede şu yorumu yapıyor:
Altın fiyat hareketi, tarihsel değerinin bir kanıtıdır. Dünya ABD dolarından uzaklaşıyor. Bu yüzden biraz fiziksel metal tutmak, bu çok çalkantılı dönemde servetin korunmasına yardımcı olacaktır.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.