Kriptolar:
29536
Bitcoin:
$63.144
% 6.33
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.64
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 5.56
Korku & Açgözlülük:
48 / 100
Bitcoin:
$ 63.144
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Truss’un enerji paketiyle ilgili raporlar üzerine sterlin değer kazandı

Yeni başbakanın, devam eden enerji krizinin acısını hafifletmek için 170 milyar sterlin (196 milyar dolar) değerinde bir tedbir paketi hazırladığına dair haberlerle sterlin, ilk yükselişin ardından Salı günü değer kazandı.

Bloomberg, Truss’un önümüzdeki kışı atlatabilmeleri için işletmelere 40 milyar sterline kadar destek vermeyi planladığını bildirirken Çarşamba günü yayımlanan bir raporda hanehalkına yönelik yardım tedbirlerinin 130 milyar sterline kadar çıkabileceği tahmin edildi.

Bloomberg Pazartesi günü Truss’un, düzenleyici kurum Ofgem tarafından önerilen ve hanehalkı faturalarının Ekim ayından itibaren yaklaşık %80 oranında artacağı fiyatlandırma formülünü iptal etmeyi planladığını bildirdi. Bunun yerine hükümetin kendisinin bir referans fiyat belirleyeceğini de ekledi. Bloomberg’in Cuma günü bildirdiğine göre fiyat belirleme sorumluluğunun da hükümete ait olacağı benzer bir plan, bir ay içinde işletmelere sunulacak.

Bu tür rakamlar yakın vadede ekonominin altına gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık %5’ine denk gelen önemli bir güvenlik ağı koyacak olsa da Truss bunların nasıl finanse edileceği konusunda çok az bilgi verdi. Tam aksine fonları toplamak için enerji şirketlerinin beklenmedik kazançlarına vergi uygulanmasını reddetti.

Çeşitli raporlar bu planın; enerji tedarikçilerine, nihai müşterilerine zararına satmak üzere bugünkü balon seviyelerden aldıkları enerjinin maliyetini karşılamalarına yardımcı olmak için büyük ölçekli devlet garantili krediler içereceğini öne sürdü. Bu para daha sonra gelecekteki faturalar üzerinden alınacak bir vergi ile telafi edilecek. Henüz Truss ya da ekibinden herhangi biri tarafından kamuoyuna detay açıklanmadı.

Saxo Bank analistleri, planların “mali açıkları şişirme reçetesi gibi göründüğünü, bunun da zaten bu yıl sterlinde yaşanan sert düşüşe katkısı olan bir sorun” olduğunu söyledi.

Sterlin dolar karşısında %0,6 artışla 1,1580 dolar ve euro karşısında %0,5 artışla 1,1647 dolardan işlem gördü. Truss’un, Muhafazakar Parti lideri olarak onaylanmasıyla birlikte Temmuz ayında etik açıdan bir dizi skandalın baskısıyla istifa etme niyetini açıklayan topal ördek Başbakan Boris Johnson yönetimindeki politik bir sapma dönemini bitirmesi, sterlinin Pazartesi günü elde ettiği kazanımları artırmasına yardımcı oldu.

Toptan enerji fiyatları hafta başında yükseldi ancak Avrupa Birliği’nin Cuma günü enerji bakanları toplantısında toptan fiyatları sınırlamak ve enerji tüketimini azaltmak için tedbir alacağı haberleri üzerine son 24 saat içinde geriledi.

Avrupa’nın gösterge doğal gaz vadeli işlemleri Pazartesi günkü kapanışa kıyasla %11,3 daha düşüşle megavat/saat başına 218,25 euro’ya geriledi. Bu, Rusya’nın Cuma günü Kuzey Akım (Nord Stream) 1 boru hattını kapatmasına tepki olarak kaydedilen en yüksek seviyeye göre %23’lük bir düşüş anlamına geliyor.

Exante Data CEO’su Jens Nordvig, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, fiyat tepkisinin Rusya’nın Avrupa üzerindeki ekonomik gücünün zayıflıyor olabileceğine işaret ettiğini söyledi.

Nordvig, “Rusya Cuma günü Kuzey Akım akışını kalıcı olarak durdurarak Avrupa ile olan ekonomik savaşında ‘nükleer’ bir adım attı.” dedi. “Ancak doğal gaz fiyatları sadece bir günlüğüne yükseldi ve şu an Rusya’nın hattı kapatmasından önceki seviyelerde.”

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir