Kriptolar:
32042
Bitcoin:
$68.749
% 0.03
BTC Dominasyonu:
%59.2
% 0.20
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 1.89
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 68.749
BTC Dominasyonu:
% 59.2
Piyasa Değeri:
$2.25 T

Trend Takibi ve Ticaret Stratejileri: Trendin İzini Sürmek

Finansal başarıya ulaşmak istiyorsanız, Coinmühendisi kanalımızın ücretsiz teknik analiz ve trend eğitim serisini izlemenizi öneririz. Bu eğitim serisi, yatırımcılara fiyat hareketlerini anlama, trendleri belirleme ve olası dönüş noktalarını tahmin etme konularında kapsamlı bilgi sunmayı hedeflemektedir. Kanalımız, yatırımcılara rehberlik etmek için tasarlanmıştır ve finansal başarıya giden yolda size yardımcı olacaktır.

Trend Belirleme

Dikkat edilecek olursa, sürmekte olan bir yükseliş ya da düşüş trendinin içinde kimi zaman trendle uyumlu gibi görünen, kimi zaman ise rasgele oluşmuş hissi uyandıran fiyat salınımları olduğunu gözlemleyebiliriz. Ancak bu rasgele gibi görünen oluşumlar bile aslında o an hüküm süren trendin etkisindedir ve bir şekilde trendin türevlerini kullanırlar.

Bu yüzden, genel trend tanımındakinin aksine herhangi iki dip ya da tepeden çizeceğimiz trend çizgilerini, üçüncü bir dip ya da tepeyle onaylanmasını beklemek yerine, bunun zaten var olan bir trendin parçası olduğu varsayımıyla diğer paralellerle onaylamayı tercih edeceğiz. Tabii ki, klasik analizdeki gibi üçüncü bir teğet noktası, çizginin gücünü artırabilir. Ancak unutmamız gereken şey, güçlenenin sadece çizgi olduğu, asıl gücün trendi güçlendirmek için çizginin paralellerinin fiyatlarla onaylandığıdır.

Trend Takibi ve Ticaret Stratejileri: Trendin İzini Sürmek 2 !

Üstteki şekilde de gördüğünüz gibi, bir grafiğin ilk bakışta karışık görünmesi ve teknik analizden uzak bir göz için korkutucu ve anlamsız görünmesi kaçınılmazdır. Yine de deneyimsiz bir göz, buradaki salınımlarla süregelen hareketteki hafif yukarı eğimi bile fark edebilir. Analizini yapacağımız grafikteki trendin bir yükseliş trendi olduğunu düşündüğümüze göre, yapacağımız ilk şey grafikteki belirgin dipleri bulmak olacaktır.

Ancak genel trend tanımlamaları oldukça net görünse de, en doğru ve en kullanışlı olanı seçmek bir sanattır. Bu nedenle, seçimi yapmadan önce bir adım geri çekilip resme bir bütün olarak bakabilmeniz gerekecektir. Bu yeteneği geliştirene kadar izlenecek en kolay ve güvenilir yol ise, ilk çizginizi bir test çizgisi olarak kabul ederek deneme yanılma yöntemini kullanmaktır.

Paralel Formasyon

Trend Takibi ve Ticaret Stratejileri: Trendin İzini Sürmek 2 !

Yukarıdaki şekilde, en belirgin iki dibi kullanarak çizdiğimiz trendin paralellerini nasıl attığımızı gösteriliyor. Paralellerin seçim yeri, destek-direnç seviyelerinde gördüğümüz gibi belirgin dip ve tepelerdir. Bir önceki geçilemeyen tepenin veya altına inilemeyen dibin trendsel anlamda bir sonraki eşleniğinin aynı şekilde çalışma olasılığı üzerine kurulu bu çalışmada seçeceğiniz paralellerin nereden geçeceği de, aynı ilk trend çizgisinin yerinin seçiminde olduğu gibi çok önemlidir.

Yine burada da en güvenilir yöntem, deneme yanılma yöntemidir. Ancak bir teknik analistin analizlerini her zaman genelin ne göreceği mantığı üzerine kurması gerekir. Bu yüzden paralellerin seçiminde yalnız sizin görebileceğiniz yerleri referans almak yerine, herkesin görebileceği ve aynı önemi vereceği dip ve tepeler kullanılmalıdır. Analizin yalın ve anlaşılırlığa yaklaştıkça başarı oranının artacağı unutulmamalıdır.

Atılan paralellerin kullanımı ise oldukça basittir. Bu çizgiler, arz ve talebin yer değiştirerek fiyatlarda o an için var olan salınımın tersine döndüğü seviyeler olarak düşünülebilir. Bu şekliyle her bir paralel, bize alım ve satım seviyelerini gösteren destek ve direnç olarak çalışmaktadır. JR Trend içindeki paralel tali yollar olarak tanımlayabileceğimiz bu kanal çizgileri, her ne kadar destek ve direnç olarak mükemmel giriş ve çıkış noktalarını verse de, her trendin içinde alt trendlerin de oluşabileceği ve fiyatların bunlardan etkilenebileceği akıldan çıkarılmamalıdır.

Trend İçinde Trend

Trend Takibi ve Ticaret Stratejileri: Trendin İzini Sürmek 2 !

Bir yükseliş trendinde her bir tepeden sonra veya bir düşüş trendinde her bir dipten sonra, bunun altında kalan yeni bir tepe veya bunun üzerinde kalan yeni bir dibin oluştuğunda, var olan trendin ters yönlü ikincil bir trendin etkisinde olabileceğini dikkate almalıyız.

Yukarıdaki şekilde, yükseliş trendinin sonlarında oluşan bir ikincil trendin fiyatları nasıl etkilediği açıkça görülmektedir.

Ancak dikkat etmemiz gereken bir diğer önemli nokta, fiyatları etkileyen yeni bir trendin varlığını tespit ettiğimizde, hemen o ana kadar kullandığımız trendi bir kenara bırakmamamız gerektiğidir. Çünkü bir trend içinde oluşan ikincil trendler, genellikle daha kısa süreleri kapsarlar ve o dönem boyunca fiyat hareketlerini her iki trend birlikte belirler. Yani fiyatlar, her iki trendin çizgilerini de destek ve direnç olarak algılarlar.

Teknik Analizde Geçmiş Paralellerin İzleri

Her ne kadar klasik analizde, çizilen bir trend çizgisinin onayı sağda, yani daha sonraki bir tarihte aranıyor olsa da, analizimizin temelinde, çizdiğimiz trendin zaten var olan bir trendin parçası olabileceği gerçeği yatmaktadır. Bu nedenle, onayı sadece sağ tarafta değil, aynı zamanda solda, yani geçmişte de arayabiliriz.

Yukarıda yer alan şekilde, Ave B diplerinin oluşumuyla bu noktaların birleştirilmesinin ardından, sol tarafta aranan paralelleri görebilirsiniz. Eğer B dibinin henüz oluştuğu bir zaman diliminde bunu yaptığınızı farz edersek, soldan bulduğunuz (ve trendi onaylattığınız) paralellerle o andan sonraki kazanç potansiyelinizin ne olabileceğini daha iyi anlayabilirsiniz.

Paralellerde İhlaller

Aşağıdaki şekilde kullanılan trend, düz çizgilerle gösterilen ve hemen her noktada teyidi olan bir yükselen trenddir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken, A bölgesindeki olağan dışı oluşumdur. Trendin çizimi sırasında, bu özel gündeki sert aşağıya sarkmanın ihmal edildiğini ve ardından gelen dibin kullanıldığını görebilirsiniz.

Ancak burada önemli olan, bu olağan dışı sarkmanın yeni bir trend oluşturup oluşturamayacağıdır. Normal koşullarda buna verilecek cevap “hayır” olmalıdır. Çünkü her ne kadar kendinden sonraki (kullandığımız) diplerden daha aşağıda olsa da, bizim aradığımız dipler, tanımımızda da belirttiğimiz gibi görünür belirgin diplerdir. Var olan trendin de bu görüşümüzü desteklediği görülmektedir.

Ancak, bu tür bir ihlalin olduğu bir trendi çizmişseniz, bu ihlali görmezden gelmek veya tamamen unutmak yerine, ihlali belirtmek için kesikli çizgilerle ayrı bir trend çizmek, grafik analizindeki önemli bir adımdır. Bu çizgi, “burada böyle bir oluşum da var” anlamında kullanılır ve grafik hafızasına kaydedilmelidir.

Yukarıdaki şekilde de görebileceğiniz gibi, başlangıçta önemsiz gibi görünen bu ihlal, daha sonra B bölgesindeki bir ayı tuzağında ve C bölgesindeki trend kırılımında işe yaramıştır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir