TRC-20, Tron (TRX) ekibi tarafından geliştirilmiş akıllı sözleşmelerin uygulanmasına dayanan bir token standardıdır. Bu standardı takip eden token’lere TRC-20 token’i adı verilir. Bu ifade ilk defa karşılaşıldığında akıllara Ethereum (ETH) tarafından geliştirilmiş ERC-20 token’lerini getiriyor. Tron ağı da tam olarak bu teknolojiden ilham alarak kendi token standardını oluşturdu. Bilindiği üzere Tron kendisini Ethereum’un rakibi olarak görüyor. Ethereum tarafından sağlanamayan ya da iyi sağlanmadığı iddia edilen hizmetlerin tamamını kullanıcılara sunmaya Tron ekibi talip. Bu içeriğimiz boyunca Tron ağından, TRC-20 token standardından, bunlarla ilgili güvenlik hususlarından bahsedeceğiz. İki farklı kripto para cüzdanı arasındaki transferlerde sıklıkla kullanılan TRC-20’ye yakından bakalım.
Bu yazımızda Trust wallet TRC20, TRC20 wallet, TRC20 güvenilir mi gibi soruları yanıtlayacağız.
TRC-20 ifadesi, esasında Tron ekibi tarafından geliştirilmiş ve çok sayıda kripto para projesi tarafından benimseneceği öngörülen teknik yeniliktir. Bu teknik imkan sayesinde kripto para topluluğundaki dileyen herkes kolay bir şekilde Tron ağı üzerinden kendi token’lerini çıkarabilecek. Bu hizmeti tıpkı Ethereum (ETH) ağı tarafından sunulan ERC-20 token standardına benzetebiliriz. Bilindiği üzere Tron ekibi Ethereum ağında sunulan tüm hizmetlerin daha iyilerini tasarlayarak daha iyi bir platform haline gelmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde de ETH ağının rakibi TRX ağı karşılarımıza çıkıyor. TRC-20 token standardı da TRX ağında kullanıcılara sunulan olanaklardan birisi olarak tanımlanabilir.
TRON Ağı Nedir?
Kripto para piyasasında işlem gören altcoin’lerden birisi olarak bilinen Tron (TRX) ilk olarak Ethereum (ETH) ağında faaliyetlerine başlamıştı. Belirli düşünceler ve idealler doğrultusunda işlemlerine tüm hızıyla devam eden bu kripto para daha sonra ETH ağından ayrılarak kendi ana ağına yani kendi farklı blok zincirine hayat vermişti. Bu yeni blok zincirinin ismi ise Tron ağı olarak geçiyor. Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse bu içeriğe konu olan TRX-20 protokolünü piyasaya süren TRX bir zamanlar bir ERC-20 token’iydi. Şimdi ise TRX kendi blockchain’ine sahip ve bu ağ kapsamında çok sayıda projeye ev sahipliği yapıyor. Kripto para piyasasının tekelleşmeye karşı doğal bir mekanizmaya sahip olduğunu bu örnekten anlayabiliyoruz. Lider altcoin Ethereum (ETH) böylesine büyük ve dev bir ağa sahipken piyasadan ona rakip olabilecek çok sayıda proje çıkabiliyor. Bu projeler belirli özellikleri itibariyle ETH ağından daha iyi performanslar ortaya koyabiliyor. Öte yandan piyasada Ethereum ağının geliştirilmesi ve bu ağdaki eksikliklerin giderilmesini hedefleyerek faaliyet gösteren çok sayıda proje olduğunu da görüyoruz. Bu durum da ETH ağının kendisini sürekli geliştiren dinamik bir yapıda olduğunu ispat ediyor.
TRC-20 Ne İçin Kullanılır?
Tron (TRX) ağının ne şekilde faaliyet gösterdiğini ve ne için kullanıldığını algılayabilmek için Ethereum (ETH) ağına göz atmak yeterli. Tron ağı kısaca özetlemek gerekirse yeni kripto para projelerine ev sahipliği yapmayı hedefleyen, blockchain teknolojisinin sunduğu imkanları yeni projelere aktarmaya yarayan yenilikçi bir platformdur. Öte yandan bu ağda kullanılan kripto para TRX coin, kullanıcıların değerlerini birbirlerine aktarmaları için yani ödeme yapmaları için de kullanılıyor. Bu kripto paranın oldukça hızlı ve düşük masraflı ödeme olanaklarını sunduğunun altını çizmek gerekiyor. Bunların yanı sıra Tron ağı birçok kripto para projesine de ev sahipliği yapacak bir potansiyele sahip. TRC-20 ise bu ağda kullanıcıların hizmetine sunulan bir token standardı olarak biliniyor. TRC-20 standardı, kripto para piyasasındaki girişimcilerin yeni projelere hayat verebilmesi için kullanılıyor. Yani geliştiriciler bu standardı takip ederek piyasaya yeni token’ler sokabiliyor.
TRC-20 Güvenilir Midir?
TRC-20 token standardını kullanarak piyasaya yeni kripto paralar kazandırmak güvenli midir? TRC-20 token’lerini kullanmak güvenlik tehdidi oluşturuyor mu? Bu gibi sorulara yanıt vermek adına Tron ağının yapısına ve TRC-20 token standardının sunduğu olanaklara birlikte göz atalım. Tron ağı, piyasadaki diğer blok zincirlerinden bağımsız büyük bir platformdur. İlk olarak Ethereum (ETH) ağında işlemlerine başlayan TRX daha sonra ekibin aldığı bir kararla yeni bir ağ başlatmaya karar verdi. Sonuç olarak da bugünkü bildiğimiz Tron blockchain’i oluşturuldu. Tron ağı o gün bugündür çok sayıda başarılı ortaklığa imza attı ve birçok kullanıcı tarafından benimsendi. Piyasada oldukça popüler olan Bittorrent token (BTT) bu duruma örnek olarak gösterilebilir.
Ethereum (ETH) ağının sunduğu olanakları ondan daha iyi şartlarda sunabilmeyi hedefleyen Tron (TRX) elbette güvenlik hususunda da bir hayli titiz davranıyor. Blockchain teknolojisinden güç alan ETH ağı ne kadar güvenliyse Tron ağı da kendisini o derecede güvenli bir platform haline getirebilmek için çalışmış. Sonuç olarak da kullanıcılarına birçok imkan sunan TRC-20 token’lere platformunda yer verebilmeyi başardı. TRC-20 token’leri kullanıcıların merkezsiz uygulamalar (dApps) üzerinden token alışverişinde bulunabilmesini, merkezsiz bir ağ aracılığıyla eşten eşe ödemelerde bulunulabilmesini mümkün hale getiriyor. Geliştiricilerin Tron ağı üzerinde bir TRC-20 token’ine hayat vermeleri ise mümkün mertebe basit hale getirildi. Konuya ilişkin detaylı veriler Tron ağının kendi web sayfasında yer alıyor.
TRC-20 Kullanırken Bazı Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kripto para severler piyasada işlem yaparken birtakım hususlara daima dikkat etmeliler. Bu meselelerin başında yatırım yapmadan önce araştırma yapmak gerekliliği yer alıyor. Kripto para piyasası oldukça büyük riskleri içerebilen bir piyasadır. Bu yüzden bu alanda yapılacak yatırımların kulak dolma bilgilere ya da at yarışıvari tahminlere değil de gerçekçi değerlendirmelere ve detaylı araştırmalara dayalı olması tavsiye ediliyor. Öte yandan kullanıcılar TRC-20 token’leriyle işlem yaparken TRX ekibinin ileri sürdüğü birtakım gereklilikleri takip etmek durumunda kalıyor. Bunlar tam olarak yerine getirilmediğinde yapılabilecek işlemlerde sorunlar yaşanıyor. Bu bağlamda TRC-20’lerin biraz karmaşık kullanımlı olduğu eleştirisi yapılabilir. Bu durum da Tron ağının hanesine bir eksi olarak yansıtılıyor. Kullanıcıların daha kolay kullanımlı alternatiflere yönelebilecekleri düşünülebilir.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.