Kriptolar:
32937
Bitcoin:
$97.240
% 0.06
BTC Dominasyonu:
%57.7
% 0.64
Piyasa Değeri:
$3.34 T
% 0.30
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 97.240
BTC Dominasyonu:
% 57.7
Piyasa Değeri:
$3.34 T

Token Nedir?

Tokenlar, Blockchain ekosisteminde dijital olarak transfer edilebilen varlıklardır. Token, var olan bir blokzincirde bulunan birim değerdir.

Token’ların kendi blokzincirleri yoktur, mevcut bir kripto para biriminin blokzincirine bağımlı olurlar. Büyük çoğunlukla ICO/IEO süreci ile piyasaya sürülen token’lar yer aldığı platformun sürekliliğini devam ettirmek, kalitesini yükseltmek amacıyla üretilebilir. Token’ların birim değeri olduğundan, bu değer alınıp satılabilir. Dijital olarak kullanılabilen bu varlıklar ayrıca bir ürünü veya değeri de temsil edebilir. Transfer edilebilme özelliğine sahip token herhangi bir ürünü veya hizmeti de temsil edebilir.

Kripto para, coin, token, dijital para, altcoin bu ekosistemde sıkça kullanılan terimlerdir. Birçok kişi bunların hepsinin aynı anlam ifade ettiğini düşünüyor ve bu ekosistemdeki her şeye coin ya da token denilebiliyor. Aslında hem coin hem de token, kripto paradır. Ancak bu terimler iki farklı kripto para türüne işaret ediyor.

Bir kripto para birimi ve bir token arasındaki en büyük fark, kripto para birimlerinin kendi blokzincirine sahip olmalarıdır. Diğer yandan tokenlar, merkezi olmayan uygulamaların oluşturulmasını kolaylaştıran Ethereum, Bitcoin, Waves gibi bir blokzincir üzerine inşa edilmiştir.

Token Ne İşe Yarar?

Kripto para oluşturulurken kurulan blok zincire entegre edilerek geliştirilen token, kripto para çeşidi değildir ve sadece bir değeri ifade ederken kullanılır. Bir ürünün değerini güçlendirmek ve kalitesini arttırmak amacı içerisinde olan token, kripto para borsasında da işlem görür. Kripto para çeşitlerinin blok zinciri üzerine inşa edilmesi ile dikkat çeken dijital varlıklar, belli bir dijital varlığa karşılık gelir ve token sözleşmesinin dışına çıkmak mümkün değildir. Token sözleşmesinde o değerin hangi amaç ve hangi işlemde kullanılacağı belirtilir.

Token Çeşitleri Nelerdir?

Token’ları işlevlerine göre dört gruba ayırabiliriz

  • Credit token: Yatırımcı ve girişimci arasında köprü görevi görür. Kredi verme amacıyla üretilen bu token türünde girişimciler yatırımcılardan borç alabilmektedir.
  • Utility token: Yatırım amaçlı değil, hizmet amaçlı üretilmiş tokenlerdir.
  • Equity token: ICO terimini kapsar. Bu token’lardaki mantık, hisse senetlerindeki halka arz ile benzerdir. Bu projeler, ilk kuruluş ve piyasaya çıkış aşamasında halka arz edilir. Projenin ilk aşamasında yatırımcılar destek verdiği için ileriki aşamalarda belirli ayrıcalıklar kazanabilirler.
  • Combo Token: Piyasada bulunan bazı tokenlar, birden fazla token’ın değerini karşılayabilmektedir. Sia ve Digit olarak bilinen tokenlar equity ve utility token grubunda yer almaktadır. Örneğin steemit tokeni utility, equity ve credit token grubunda bulunarak her üç token’ı da karşılamaktadır.

Token Nerede Kullanılır?

Token kullanılacak yer kripto para yatırımı gerçekleştirmek için oluşturulan güvenilir borsalardır. Kullanmak istenen token türüne göre girilecek borsalarda farklılıklar olmaktadır. Tokenlar birden fazla kategoriye ayrıldığından amaca uygun olan kripto para borsaları tercih edilerek token kullanımı gerçekleştirilir. Günümüzde token yatırımı yapmak isteyenlerin yönlenebileceği borsalardan bazıları; Binance, FTX, Coinbase ve 1inch Exchange‘dir.

Tokenları kullanabilmek için borsalara giriş yaparak kayıt olmak yeterlidir. Bunun ardıdan istenilen alım-satım veya yatırım işlemleri kolay bir şekilde yapılabilmektedir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Token Nedir?” te bir düşünce

  1. Pingback: GMX Coin nedir? - Coin Mühendisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir