Kriptolar:
29386
Bitcoin:
$63.756
% 3.94
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.19
Piyasa Değeri:
$2.37 T
% 3.03
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 63.756
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.37 T

TerraUSD Nedir? UST Ve Luna Neden Başarısız Oldu?

TerraUSD, 2018 yılında Koreli şirket Terraform Labs tarafından oluşturulmuştur. Ancak 2022 yılı Mayıs ayında başarısızlığa uğramıştır. Merak edilen TerraUSD detayları…

Terra USD Nedir?

Terra blokzincirinin merkezi olmayan stabil coin’i olan TerraUSD (UST), değeri ABD dolarına sabitlenmiş bir kripto para birimidir. 2018 yılında Koreli şirket Terraform Labs’ın CEO’su Daniel Shin ve Kwon tarafından oluşturulmuştur. UST, kripto ve finansal uygulamalarını destekleyen bir blokzinciri projesidir. TerraUSD, bir yakma mekanizması aracılığıyla değerini korumayı amaçlayan merkezi olmayan bir algoritmik stabil coin’dir.

Stablecoin (Stabil Coin), kripto para piyasalarında fiyat istikrarı sağlamayı amaçlayan bir kripto para türü olarak tanımlanmaktadır. Ani fiyat hareketlerine karşı dirençli olması beklenmektedir, bu sebeple kripto para birimlerinin değeri genelde fiziki bir varlığın fiyatına endekslenmektedir. TerraUSD de ABD dolarına 1:1 oranında endekslenmiş bir kripto para birimidir.

Dolara sabitlenen istikrarı korumak ve coin’in arz ve talebini algoritmik olarak düzenlenmesi amaçlanmıştır. Talep arzı aştığında, fiyat yükselir. Tersi olduğunda ise, fiyat düşer. Bu sebeple, arzın düzenlenmesi gerektiğinden stabil coin’in fiyatı 1 dolar olarak kalması amaçlanmıştır. Terra stabil coin ile, Bitcoin’den farklı olarak kripto para birimlerinin doğasında bulunan fiyat oynaklığını azaltmayı amaçlamıştır.

TerraUSD Nasıl Çalışır? UST Ve Luna

Terra’nın yerel kripto para birimi Luna’dır. Luna, UST’yi desteklemektedir. Yeni bir UST üretimi için, Luna’nın bir yüzdesi yakılması gerekir. Bunun tam tersinde de aynı durum geçerlidir. UST’ye olan talep, para birimini kullanan kişi sayısı ile arttığında, daha fazla Luna otomatik olarak yakılacaktır. Ayrıca bir topluluk grubuna yönlendirilecektir. Bu dengeleme eyleminin, fiyatları bir dereceye kadar istikrara kavuşturmaya yardımcı olacağı düşünülmekteydi. Piyasanın oynaklığı ve genel bir düşüşü ile, TerraUSD stabil coin’i için dengeleyici hareket başarısız olmuştur. Sistemin yansıma özelliği, UST talebinin düşmesi ile, Luna üzerinde satış baskısı artmıştır. UST ve Luna’nın fiyatlarının neredeyse sıfıra yaklaşması ile, başarısız bir sonuç ile karşılaşılmıştır.

UST Ve LUNA Neden Başarısız Oldu?

Dolara endeksli bir stablecoin olan UST, düşük volatilitenin tam aksine yüksek oynaklıklar göstermesi ile kripto para piyasasında kayıplara yol açmıştır. Ekosistemde gerginliklere sebebiyet veren bu durum, stablecoin’lere olan bakışların da endişelenmesine neden olmuştur. Uzmanlara göre, Terra’nın yanlış finans politikası sebebi ile UST ve Luna başarısız olmuştur.

Terra Vakfı’nın daha fazla kar gütmek amacı ile Bitcoin’in volatil yapısını görmezden gelmesi ile risk aldığı belirtilmiştir. Ayrıca alınan riskin doğru yönetilemediği düşünülmektedir. Terra’nın ekonomik olarak realistik davranmadığı ve piyasanın çok üzerinde faiz getirileri sunarak UST’yi başarısızlığa götürdüğü belirtilmektedir. Bu durumların sonucunda, Bitcoin’de gerçekleşen bir düşüş ile UST rezervlerinin erimesine yol açtığı ve krizin tam olarak o anda başladığı belirtilmiştir.

UST’nin 1 dolar karşılığını bulamaması ile panik ortamı oluşmuş ve satışlar artarken gerekli rezerv için Luna satışı gerçekleştirilmiştir. Uzmanlara göre panik ortamında Terra Vakfı’nın Luna satışını gerçekleştirmesi, ikinci hataya sebebiyet vermiştir. Luna çok büyük bir düşüş yaşamıştır. Terra Vakfı’nın panik ortamında ve hızlı çözüm için aldığı kararlar sonucunda UST ve Luna başarısızlığa uğramıştır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir