Çiftçinin enflasyonu olan tarım ÜFE, Ağustos’ta rekor seviyeden geriledi.
Çiftçinin ilk el satışını yaptığı ürünlerdeki fiyat artışı, Kasım ayından itibaren rekor yükselişler gösterdi. Temmuz’da %157,89 ile tarihi zirvenin görülmesinin ardından Ağustos ayında aylık %4,34 oranında azalma oldu. Yıllık bazda tarım ÜFE 142,42 seviyesine geriledi.
Veriyi açıklayan TÜİK raporuna göre, tarım sektörlerinde bir önceki aya göre düşüş oldu. Gruplar itibarıyla düşüş oranları:
- Ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %6,89 azalış,
- Tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %4,34 azalış,
- Balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde %1,24 azalış gerçekleşti.
Ana gruplarda bir önceki aya göre; çok yıllık bitkisel ürünlerde %12,81 azalış, tek yıllık bitkisel ürünlerde %4,58 azalış oldu. Sadece canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %1,99 artış yaşandı.
Ağustos’ta bir önceki aya göre azalışın yüksek olduğu alt gruplar sırasıyla, %22,00 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler ve %19,86 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt grup ise %9,27 ile diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler ve %8,80 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar oldu.
Bir yılda en çok hangi gruplarda fiyat artışı oldu?
- Lifli bitkiler %255,52 oranındaki artışla ilk sırada yer aldı.
- Tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlarda %196,55,
- Yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyvelerde %77,34,
- Koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağılarında %75,15 oranında fiyat artışı yaşandı.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.