Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$98.686
% 1.24
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 98.686
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

Taproot güncellemesi Bitcoin’in çalışma şeklini nasıl değiştirecek?

Dünyanın ilk ve en değerli kripto para birimi Bitcoin, altı gün içinde yeni bir güncelleme görecek. Blockchain geliştiricisi Hampus Sjöberg tarafından geliştirilen bir izleyici olan taproot.watch’a göre, Bitcoin ağı için Taproot yükseltmesine altı gün kaldı. Ağ güncellemesi, Haziran ayında madencilerinin %90’ı tarafından kabul edilerek resmiyet kazanmıştı. Ethereum’un Ağustos ayındaki Londra güncellemesi gibi, bu da temelde Bitcoin’in temel protokolündeki kodda bir değişiklik sunuyor.

Taproot, tek bir güncelleme değil. Bunun yerine, üç farklı Bitcoin İyileştirme Protokolünün (BIP) bir birleşimi olarak karşımıza çıkacak. Bunlar BIP 340, 341 ve 342. Bitcoin İyileştirme Protokolü, madencilerin fikir birliği ile topluluk tarafından üstlenilen Bitcoin protokolünü iyileştirmenin resmi bir sistemi. Kripto para birimi ölçeğine yardımcı olmak için Bitcoin’e yapılan son büyük güncelleme olan 2017’deki SegWit gibi büyük değişiklikti. Bu güncelleme, Lightning Network’ün Bitcoin protokolünde bir katman olarak başlatılmasını sağladı.

Bitcoin Taproot güncellemesi neler sunuyor?

İlk olarak Taproot, Bitcoin ağı için daha iyi akıllı sözleşmeler sunmayı vadediyor. Bitcoin ağında şu anda akıllı sözleşmeler var, ancak platformda neredeyse işe yaramaz durumdalar. Ethereum, Cardano veya Solana’dan farklı olarak, Bitcoin üzerinde akıllı sözleşmeler kullanmak, işlem ücretlerini ve Bitcoin ağındaki toplam veri boyutunu artırır. Taproot’un bu sorunu çözme yollarından biri, mevcut Eliptik Eğri Dijital İmza Algoritmasından (ECDSA) Schnorr İmza Algoritmasına (SSA) geçmektir.

SSA ile bir Bitcoin cüzdanına yapılan birden fazla işlemin ayrı olarak gösterilmesi gerekmez. Bunun yerine, tek bir işlem altında özetlenebilir ve benzersiz bir anahtar atanabilir; bu, işlemlerin birden fazla taraftan tek bir cüzdanda gerçekleştiği Bitcoin tabanlı fonlar oluşturmak gibi çeşitli uygulamaları düzene sokmak için yararlı olabilir.

Bitcoin’de daha ucuz işlemler Ayrıca akıllı sözleşmeler kullanıldığında Merkliized Alternative Script Trees (MAST) adı verilen bir sistem devreye girecek. Bununla, bir işleme yerleştirilen koşulların tümü tek bir komut dosyasında toplanabilir, bu da daha az veri alacakları anlamına gelir ve akıllı sözleşmeleri daha da anlamlı hale getirir. Çünkü mevcut sistemde her koşul ayrı ayrı özetlenir, bu da blok zincirindeki toplam depolamayı arttırır ve dolayısıyla işlem ücretlerini şişirir. Daha düşük ücretler, daha fazla işletmenin kullanabilmesi anlamına geleceğinden daha fazla benimseme demektir.

Şu anda, Bitcoin ağı saniyede yaklaşık dört ila beş işlem gerçekleştirebiliyor ve işlem ücretleri 75 dolar veya daha yukarı çıkabiliyor. Taproot’tan sonra ne kadar daha ucuz olacaklarını bilmiyoruz, ancak daha ucuz olacağına dair söz veriyorlar.

Bitcoin odaklı girişim firması Stillmark’ın kurucusu ve yönetici ortağı Alyse Killeen, Haziran ayında CNBC’ye verdiği demeçte, “Taproot önemli, çünkü Bitcoin’in faydasını genişletmekle ilgilenen girişimciler için geniş bir fırsat sunuyor.” demişti.

Bu, Bitcoin’in merkezsiz finans (DeFi) ve takas edilemez tokenler (NFT’ler) dünyasına daha anlamlı bir şekilde girmesine yol açabilir.

Bitcoin daha fazla gizlilik sunacak Bitcoin’in halka açık sistemi, başladığında bir nimetti, ancak aynı zamanda ağı bir şekilde daha az özel hale getirdi. Dünya çapında daha fazla kripto benimsemesi gerçekleştikçe, mahremiyet ihtiyacı da arttı. Blockchain tabanlı sistemlerin, genel cüzdan adreslerine dayalı işlemleri izlemeyi daha zor hale getirmesi gerekiyor.

Bu makale ilk olarak Kripto Para Haber üzerinde yayımlanmıştır

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir