Kriptolar:
29536
Bitcoin:
$63.582
% 2.86
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.64
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 5.56
Korku & Açgözlülük:
48 / 100
Bitcoin:
$ 63.582
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Tahvil getirileri ve faiz artırımları, Ford’un uyarısı, konut başlangıçları – Piyasalarda neler oluyor?

İsveç, 100 baz puanlık faiz artışıyla merkez bankaları açısından yoğun geçecek bir haftayı başlatırken tahvil getirileri dünya genelinde yükseldi. Ford (IS:FROTO), tedarik zincirleri ve girdi maliyetleriyle ilgili büyük sorunlar yaşandığına dair uyarısının ardından düşüşe geçti. UnitedHealth, Change Healthcare’i almak için önemli bir destek gördü. Almanya’nın üretici fiyat enflasyonu şok ederken ABD “Konut Başlangıçları” ve “İnşaat İzinleri” verileri bekleniyor. Ve ham petrol fiyatları, ABD’nin Stratejik Petrol Rezervi’nden (SPR) satışların tarihini uzatacağını söylemesinin ardından hala zorluk çekiyor.

İşte 20 Eylül Salı günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. İsveç, merkez bankaları açısından büyük bir haftayı şık bir adımla başlattı

Küresel piyasalar bu hafta merkez bankalarının olası faiz artırım dalgasından endişe ederken dünya genelinde tahvil getirileri neredeyse hep birlikte yükseldi.

İsveç Riksbank, politika faizini tam puan artırarak %1,75’e yükseltip para otoriteleri enflasyonu dizginlemeye çalışırken bu büyüklükte bir adımın norm haline gelebileceği endişelerine yol açarak hafta geneli için karamsar bir emsal oluşturdu. Riksbank’ın kararının ardından Çarşamba günü Fed ve Brezilya Merkez Bankası, Perşembe günü ise Japonya Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ve İsviçre Merkez Bankası kararlarını açıklayacak.

2 yıllık ABD Hazine tahvili getirileri, 2007’den beri görmediği bir seviye olan %4’e yakın işlem görürken Almanya’nın 2 yıllık tahvili 11 yılın en yüksek seviyesi %1,71’e ulaştı. On yıllık getiriler de nispeten az olsa da yükseldi.

2. Ford, tedarik zincirindeki sorunlarla ilgili uyarısının ardından düşüşe geçti

Ford Motor (NYSE:F) hisseleri, otomobil üreticisinin tedarik zinciri sorunları ve girdi maliyetleriyle ilgili diğer meseleler nedeniyle cari çeyrekte maliyetlerin 1 milyar doları aşabileceği uyarısında bulunmasının ardından piyasa öncesinde %4,8 düşüşle bir ayın en düşük seviyesine geriledi.

Ford, tedarikteki eksikliklerin yüksek marjlı ürünleri bayilere sevk etmesini engellediğini, bunun da 45.000 kadar aracın dördüncü çeyreğe kadar bayilere ulaşamayabileceği anlamına geldiğini söyledi. Şirket yine de beklentilerini tekrarladı.

Çinli elektrikli araç üreticisi Leapmotor, genişlemesini finanse etmek için 1 milyar doların üzerinde para toplamayı hedefleyerek Hong Kong’un en büyük ilk halka arzlarından olabilecek birine can verdi.

3. Hisse senetleri Pazartesi günkü kazançlarını iade etmeye hazırlanıyor; UnitedHealth ön planda

ABD borsaları, son haftalarda tahvil getirilerinde yaşanan durmak bilmeyen yükselişten ürkerek gergin bir havada açılmaya hazırlanıyor.

Dow Jones vadeli işlemleri 145 puan düşerken S&P 500 vadeli işlemleri benzer bir miktarda ve Nasdaq 100 vadeli işlemleri %0,6 düşüş yaşadı. Bu da Pazartesi günü elde ettikleri getirileri kaybetmelerine yol açtı.

Ford dışında ilgi çekmesi muhtemel hisseler arasında; Biden yönetiminin antitröst gerekçesiyle direndiği Change Healthcare’in (NASDAQ:CHNG) 13 milyar dolarlık devralım davasını destekleyen bir mahkeme kararının ardından UnitedHealth (NYSE:UNH) yer alıyor.

GlaxoSmithKline’ın (NYSE:GSK) tüketici sağlığı yan kuruluşu olan ve Pfizer’in (NYSE:PFE) hisselerinin bulunduğu Haleon’un (NYSE:HLN ilk yarı yıllık raporu, Londra’da hisse senedinin %3,4 yükselmesini sağladı.

4. Konut başlangıçları, inşaat izinleri – ve Almanya’dan şok edici haber

ABD konut piyasası birkaç aydır tüyler ürpertici istatistikler yayımlıyor, bu nedenle inşaat izinleri ve konut başlangıçları Ağustos rakamları açıklandığında aşağı yönlü bir potansiyel pek kalmamış olabilir.

Konut başlangıçlarının büyük ölçüde değişmemesi bekleniyor – ki bu Temmuz ayındaki yaklaşık %10’luk düşüşün ardından bir miktar ilerleme anlamına geliyor – ancak daha ileriye dönük bir gösterge olan inşaat izinlerinin aşağı yönlü seyrini sürdürdüğü düşünülüyor.

Ulusal Ev İnşaatçıları Birliğinin (NAHB) Pazartesi günü paylaştığı anket; satın alınabilirlik, girdi maliyeti enflasyonu ve yüksek borçlanma maliyetleri sorunlarının sektör üzerinde caydırıcı bir etki yaratmaya devam ettiğini göstermişti.

Öyle olsa bile her iki rakamın da şok etkisi yaratması açısından Almanya’nın üretici fiyat enflasyonu ile rekabet edeceği şüpheli: ÜFE Ağustos ayında bir önceki aya göre yaklaşık %8 ve artan elektrik fiyatları, Avrupa’nın en büyük ekonomisinde üretimi felce uğrattığı için bir yıl öncesine göre %45,8 artış gösterdi.

5. Petrol hâlâ sancılı, gözler API üzerinde

Liderler yıllık BM Genel Kurulu için New York’ta toplanırken ham petrol fiyatları dünya ekonomisinin görünümüne bağlı olarak sancılı bir süreç yaşamaya devam ediyor. ABD’nin Kasım ayında Stratejik Petrol Rezervi’nden 10 milyon varil satma planı ile bu tür satışların tarihini uzattığı yönündeki haberler de fiyatlardaki ufak artışları sınırlıyor.

ABD ham petrol vadeli işlemleri %0,2 artışla 85,53 dolar, Brent vadeli işlemleri ise %0,4 artışla 92,36 dolardan işlem gördü.

Amerikan Petrol Enstitüsü, ABD’nin akaryakıt talebinin iki ay üst üste düştüğünü gösteren raporlar ışığında ABD ham petrol ve akaryakıt stoklarına ilişkin tahminlerini TSİ 23.30’da paylaşacak.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir