Standard Chartered, altın fiyatlarının agresif bir FED ile enflasyon korkuları arasında sıkışıp kaldığını söyledi. Altın fiyatları için 2022’nin geri kalanında, tahvil getirilerini izlemek gerektiğini aktardı. İşte detaylar…
Standard Chartered, altında düşüş bekliyor
Standard Chartered değerli metaller analisti Suki Cooper, “Altın, daha keskin faiz artırımı beklentileri ile para politikasının ekonomik aktiviteyi yumuşatıp enflasyonu düşürmede başarısız olması durumunda uzun süreli yüksek enflasyon endişeleri arasında sıkıştı” dedi. Bu hareketsizlik, diğer varlıklarda görülen ağır volatiliteye rağmen altının büyük ölçüde aralığa bağlı ve sabit kalmasına neden oldu. Cooper, 2022’nin geri kalanı için büyük makro beklentinin, odağın enflasyondan durgunluk risklerine kayması olduğunu söyledi.
Cooper yakın tarihli bir raporda, “Altın, yüksek jeopolitik risk nedeniyle güvenli liman talebinden ve düşük hisse senedi piyasalarında piyasa volatilitesine ilişkin endişelerden yararlanmaya devam ediyor; ancak prim aşındı” dedi. Analiste göre, bu durumun yılın ikinci yarısında altın fiyatlarının düşmesine yol açması muhtemel. Analist, aşağıdaki ifadeleri kullanıyor:
Yükselen durgunluk riski şu an için açık pozisyonları engelliyor, ancak altının 2022’nin geri kalanı için gerçek getirileri izlemeye geri dönmesini ve altın fiyatlarını düşürmesini bekliyoruz (düşük fiyatlara fiziksel piyasa tepkisi göz önüne alındığında daha yüksek bir taban olsa da).
Standard Chartered, altın fiyatları için üçüncü çeyrek tahminini açıkladı
Standard Chartered’ın altın fiyatı görünümü, yılın üçüncü çeyreğinde kıymetli metali 1.850 dolar seviyesinde gösteriyor. Bu seviye, yazının yazıldığı sırada altının fiyatından daha yüksek. Ancak yine de, belirsizliğin çoğaldığı bu ortamda beklenenden düşük. Cooper, aşağıdaki ifadeleri kullandı:
Agresif oran artışları tipik olarak altın fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor. Bunun mevcut Fed döngüsü sırasında böyle olmasını bekliyoruz. Ancak, altın pozisyonlarındaki son değişiklikler tarihsel eğilimden saptı. Bu kez, jeopolitik risk priminin yüksek oranlarla ilgili endişeleri dengelemesiyle, Mart ayındaki ilk Fed zammı öncesinde pozisyonlama arttı. Daha sonra, ilk zamdan bu yana geçen üç ayda faiz (toparlanmak yerine) düştü. Bu geri ölçeklemeye rağmen, net fon uzunluğu önceki döngülere kıyasla hala yüksek, bu da enflasyon azaldıkça altın fiyatlarında aşağı yönlü riskin daha da arttığını gösteriyor.
Cooper, yaz boyunca yakından izlenmesi gereken verilerin dayanıklı mal siparişlerini, toptan satış stoklarını ve kişisel harcamaları içerdiğini kaydetti. Altın lehine çalışmaya başlayan fiziki piyasa talebi de uyanıyor gibi görünüyor. Özellikle Çin ve İsviçre’deki fiziksel altın taleplerine dikkat çekiyor.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.