Kriptolar:
29515
Bitcoin:
$61.888
% 4.82
BTC Dominasyonu:
%52.6
% 0.26
Piyasa Değeri:
$2.20 T
% 1.96
Korku & Açgözlülük:
43 / 100
Bitcoin:
$ 61.888
BTC Dominasyonu:
% 52.6
Piyasa Değeri:
$2.20 T

Sosyal konut projesinden kimler, nasıl faydalanabilecek?

Investing.com – Konut ve kira fiyatlarının düşmesinde etkili olacağı söylenen sosyal konut projesi 13 Eylül’de açıklanacak.

Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olacağını söylemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da çalışmalar bittiğinde müjdeyi kendisinin vereceğini söylemişti. Kapsamlı açıklama 13 Eylül’de yapılacak, ancak projenin içeriğine dair Bakan Kurum’dan kısa bir açıklama geldi.

Sosyal konut projesi 81 ilde geçerli olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve TOKİ, projenin dar gelirli vatandaşın kira öder gibi ev sahibi olunması amacıyla başlayacağını ve 81 ilde geçerli olacağını belirtti.

Gelirde üst sınır 14 bin TL, İstanbul’da 16 bin TL

İstanbul’da yaşayan vatandaş, geliri 16 bin TL’nin altındaysa, diğer illerde yaşayan vatandaş için de geliri 14 bin TL’nin altındaysa proje kapsamında TOKİ’ye başvuru yapabilecekler.

Taksit sayısı ve ödeme şekli nasıl olacak?

Bakan Kurum, ödemelerin toplam hane gelirinin %30’unu aşmaması gerektiğini belirtti. Taksitlerde ise vade 240 aya kadar çıkabilecek.

30 yaş altına kontenjan ayrılacak

30 yaş altı gençlere yaklaşık %200 kontenjan ayrılacağını belirten Bakan Kurum, yaş skalası ve bir oran belirleneceğini belirtti. Konut projesine giremeyen kişi, arsaya başvurup kendi evini yapabilecek.

Konutların yerel ve yatay mimarili, mahalle kültürünü yaşatan, sıfır atık uyumlu, enerji verimli, iklim dostu malzemelerin ve yenilenebilir enerji sistemlerin kullanılacağı şekilde yapılması planlanıyor.

Engelli, gazi, şehit yakını, emekliler başta olmak üzere toplumun tüm kesiminin faydalanması hedefleniyor.

Konut ve kira fiyatları düşer mi?

Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem Çevre Bakanı Kurum hem de Hazine Bakanı Nebati, sosyal konut projesine ilginin yüksek olacağını ve bu proje ile hem kira hem de konut satış fiyatlarının gerileyeceğini belirttiler. Hükümetin tedbirler almaya devam ettiği ve ilerleyen dönemde fiyatlarda daha da düşüş olacağı ifade edildi.

Yazar: Deniz Engin

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir