Blockchain tabanlı platformlar, özellikle Solana gibi platformların kullanıma sunulmasıyla birlikte, artık alıcılar düşük işlem ücretleri ve minimum sıkışıklıkla NFT’leri satın alabilmektedir. NFT’lerin artan popülaritesi, Ethereum tabanlı ekosistemdeki fahiş işlem ücretleri ve tıkanıklık gibi sorunlara neden olmuştur. Varolan bu fahiş işlem ücretleri hem yatırımcıları hem de üreticileri etkilemektedir. Örneğin, Ape NFT’si, gas ücreti 3300 dolara yükselerek Ethereum’daki maliyetin ne kadar yüksek olduğunu göstermiştir.
Reuters’ın yayınladığı bir rapora göre, 2021’de NFT satış hacmi 24,9 milyar doları bulmuştur ki bu rakam, 2020’deki 94,9 milyon dolarlık rakama kıyasla oldukça büyüktür. Ayrıca, NFT’lerde işlem gören cüzdan sayısı 2020’de 545.000 iken yaklaşık 28,6 milyona yükselmiştir.
Solana, yenilikçi bir zamanlama mekanizması olan Proof of History (PoH) ve Proof of Stake (PoS) protokol yapısı sayesinde hız ve işlem maliyeti açısından inanılmaz derecede daha iyi performans göstermektedir, bu da onu Ethereum’a karşı önde gelen bir rakip haline getirmiştir.
Solana’nın Avantajı
Blockchain’in hızı ve işlem boyutu açısından Ethereum’a kıyasla oldukça avantajlı olan bu blockchain, blok süresi olan 0,4 saniye ve blok boyutu olan 20.000 işlemi hesaplayarak ağın işlem başına sadece 0,00025 $ gibi son derece düşük bir gaz ücreti almasına imkan tanır. Solana gibi çözümlerin ortaya çıkmasıyla birlikte, alıcılar NFT’leri neredeyse hiç işlem ücreti ödemeden veya çok az tıkanıklık sorunuyla karşılaşmadan satın alabilmektedir. Bu da pratik olarak, Solana veya SOL NFT’lerine Ethereum’dakilerden daha kolay erişilebildiği anlamına gelir.
2021’in ikinci yarısında, Solana NFT’lerinin fiyatlarında bir artış gözlemlendi. Degenerate Ape NFT’si Eylül 2021’de yaklaşık 1,1 milyon dolara satılarak Solana ağındaki ilk milyon dolarlık NFT satışı olarak kayıtlara geçti. Ekim 2021’de ise bir Solana Ape NFT’si 2 milyon dolara alıcı buldu.
Solana NFT’lerinin Pazar Yerleri
NFT’lerle ilgili basım, satın alma, satış ve ticaret gibi tüm işlemler belirli pazaryerlerinde gerçekleşmektedir. Bu, borsalar ve kripto cüzdanlar aracılığıyla yönetilen alışılagelmiş kripto para birimlerine oldukça benzemektedir. OpenSea, Ethereum’daki en popüler NFT pazar yeridir.
SolSea, Solanart ve DigitalEyes, Solana NFT’lerini destekleyen üç önemli pazardır. SolSea, içerik oluşturucuların NFT’leri basarken lisanslarını seçip yerleştirmelerine olanak tanır. Solanart’ta NFT’leri keşfedebilir, toplayabilir ve ticaretini yapabilirsiniz. DigitalEyes ise Solana Monkey Business ve Frakt gibi popüler koleksiyonları içeren bir platformdur.
Solana NFT’leri Nasıl Satın Alınır?
Solana Cüzdanı Edinin
Solana tabanlı bir cüzdan edinmek, NFT alımı için ilk adımdır. En bilinen iki cüzdan, SolFlare ve Phantom’dur. Daha ileri düzeyde olan kullanıcılar ise açık kaynaklı bir cüzdan olan Sollet’i tercih edebilirler. Ancak sizlere tavsiyem gayet kullanışlı olması açısından Phantom Wallet olacaktır. Her bir NFT pazaryerinin, ücretleri ve çalışma şartları gibi dikkate almanız gereken özellikleri vardır. Dolayısıyla, fonlarınızı taahhüt etmeden önce yeterli araştırma yapmanız önemlidir.
Önemli bir nokta da unutulmamalıdır: Ethereum’daki popüler bir cüzdan olan Metamask aracılığıyla Solana’da işlem yapmaya kalkışmamalısınız. Çünkü MetaMask, SOL tokenlarını tanımadığı için SOL’unuz sonsuza kadar kaybolabilir. Phantom ise, Solana Ağının Metamask’ı olarak bilinir ve daha güvenli bir seçenek sunar.
SOL Varlıklarınızı Alın
Ethereum tabanlı pazaryerlerinde ETH kullanmanız gerektiği gibi, Solana NFT platformlarında da SOL kripto para birimini kullanmanız gerekmektedir. SOL paraları çeşitli borsalarda satılmaktadır. Örneğin Binance veya OKX gibi borsaları kullanarak SOL varlıklarınızı alabilirsiniz. Ardından, bu SOL’ü cüzdan adresinize çekmeniz gerekmektedir.
Eğer ki bir Binance hesabınız yoksa buraya tıklayarak %20 komisyon indiriminden faydalanabilirsiniz.
Cüzdanlar genellikle satın alma işleminin onayını isteyecek ve harcayacağınız tutar ile işlem ücretini gösterecektir. Satın almayı onayladıktan sonra, ilgili bölümde satın alım işleminizin gerçekleştiğini görebilirsiniz. Örneğin, Phantom cüzdanında satın almış olduğunuz “Koleksiyon” bölümüne aktarılır. İşlem oldukça basittir ve SOL’u cüzdanınıza aktardıktan sonra herhangi bir sorun yaşamadan işlemi tamamlayabilirsiniz. Solana platformlarının artan popülerliği, kullanımlarının basit olmasının da bir nedenidir.
Alım-Satım İşlemlerinizde Bir Strateji Sahibi Olun
NFT yatırımıyla ilgili tek bir strateji yoktur; çünkü herkesin farklı hedefleri ve tercihleri vardır. Kendi hedeflerinize uygun stratejiyi bulmanız önemlidir. Koleksiyon parçalarının yanı sıra ünlü kişiliklerle ilişkilendirilen sanat eserleri, başarılar ve diğer varlıklar da talep görebilir, çünkü hayranlarını onlarla bağ kurmalarına yardımcı olurlar. Örneğin, oyunlara ilgi duyan biri için, spor yıldızlarının NFT’leri veya oyun hatıraları, hem keyif almasını hem de gelir elde etmesini sağlayacak bir seçenek olabilir.
Alıcılar genellikle kar elde etmek amacıyla yatırım yaparken, siz de yatırımlarınızın kendi çıkarlarınızla uyumlu olmasını tercih edebilirsiniz. Örneğin, oyun oynamayı seven biri muhtemelen popüler bir oyundan doğrudan NFT veya ödül NFT isteyecektir. Eğer meta veri dizileriyle ilgileniyorsanız, belki de ilgi duyduğunuz birinin NFT’sini almayı düşünebilirsiniz.
Solana pazarlarında trend olanları belirlemek, en ilgi çekici parçalara odaklanmanıza yardımcı olabilir. Eğer NFT dünyasına yeniyseniz, bu, sektör hakkında daha fazla fikir sahibi olmanıza yardımcı olabilir.
NFT’lerinizi satın alın
Hangi platformu seçerseniz seçin, en yeni veya trend olan NFT’lere göz atmak isteyebilirsiniz. Bir karar vermeden önce mümkün olduğunca çok koleksiyona göz atmanız önemlidir. Eğer maliyetleri düşük tutmak istiyorsanız, en iyi Solana NFT’lerini ararken bu kriteri filtre olarak ekleyebilirsiniz.
Sadece bir NFT’ye tıklayarak ve parça hakkında mevcut bilgilere göz atarak başlayabilirsiniz. Cüzdan bağlantısı kurulduktan sonra NFT’nin sahibi, fiyatı ve yapacağınız teklif gibi bilgilere dikkat edin.
Ağdaki en istikrarlı NFT pazaryerlerinden biri olan Solanart, baştan sona yaklaşık 20 saniye sürer ve yarım dolardan az bir işlem ücreti alır. Tüm koleksiyonların fiyat geçmişi pazaryerinde bulunabilir. Solana NFT pazaryerleri, henüz 2017’den beri var olan OpenSea kadar yaygın olmayabilir, ancak yakın gelecekte bu farkı kapatmaya adaydırlar.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.