Ethereum Blockchain’inin süregelen scaling (ölçekleme) problemleri merkeziyetsiz Layer-1 uygulamaları için bir kapı açmıştı. Bu alanda yeni bir girişim olan Aptos dikkatleri üzerine çekiyor. Aptos nedir?
Layer-1 uygulamalarına verilebilecek en popüler örnekler Avalanche, Solana ve Fantom olarak verilebilirken son dönemde konuşulmaya başlanan Aptos bu alana yeni bir soluk getirebilir. Aptos’u bu yazımızda sizler için inceledik. Aptos nedir? Aptos Labs nedir? Bu yazımızda cevabını vereceğimiz sorular olacak.
Aptos Nedir?
Hala geliştirme aşamasında olan Aptos, mevcut rakiplerinden daha hızlı, daha ölçeklendirilebilir ve daha güvenli bir Blockchain olmayı hedefliyor.
Aptos daha önce Meta Platform’un Diem Blockchain’inde çalışmış ve Move dilinin yaratıcı ekibi tarafından geliştiriliyor. Bu geliştirici ekipte, Aptos’un CEO’su Mo Shaikh ve daha önce Novi kripto cüzdanında birlikte çalışan CTO’su Avery Ching yer alıyor.
Aptos ile kullanılabilirliğinden ve güvenliğinden ödün vermeden merkezsizliği ilerletebilecek bir Katman-1 ağı oluşturmaya odaklandıklarını belirtiyorlar. Deneyimli isimler, Blockchain’in benimsenmesini engelleyen ana sorunların bunlar olduğunu düşünüyorlar. Bu zorlukların üstesinden gelmek için Diem projesine dahil olan orijinal tasarımcıların ve yaratıcıların birçoğunu yeniden bir araya getirdiler.
Aptos’un teknoloji temeli Blockchain çevrelerince oldukça değerli olarak yorumlanıyor. Proje, a16z kripto, Multicoin Capital, ParaFi, Haun Ventures, PayPal Ventures, FTX Ventures, Coinbase Ventures ve diğerleri tarafından yönetilen ilk 200 milyon dolarlık finansman turu ve ardından Sam Bankman liderliğindeki 150 milyon dolarlık bir A Serisi turu ile ciddi bir sermaye toplamayı başarmıştı. Böylece Aptos, ana ağını henüz başlatmamasına rağmen 1 milyar dolardan fazla bir yatırım almayı başardı.
Aptos’un en büyük vaadi hız ve ölçeklenebilirlik. Blockchain işlem hızları, saniyedeki işlemler veya kesinlik süresi aracılığıyla birkaç yolla ölçülebilir. İlki, TPS (Saniye başına yapılan işlem sayısı), tamamen verim veya her saniye ağ tarafından işlenebilecek işlem sayısı ile ilgilidir. TTF’ye gelince, bu, bir işlemin daha sonra nihai olarak kabul edildiği blok zincirine taahhüt edilmesi için geçen süreyi ifade eder.
Aptos test ağındaki gösteriler, TTF’sinin bir saniyenin altında olduğunu, yani Avalanche ve Fantom gibi süper hızlı zincirlerin yanında yer aldığını gösterdi. Aynı zamanda test koşullarında 160.000 TPS ile rekor kırmış durumda.
Sonuç olarak, Aptos’un deneyimli ve büyüyen bir geliştirici topluluğu tarafından desteklenen, iyi finanse edilmiş, son derece deneyimli ve çok yetenekli bir ekibe sahip olması Blockchain dünyasında gözleri üzerine çekiyor. Modern, geleceğe dönük bir teknoloji ve Move şeklinde oldukça verimli bir programlama diliyle, ana ağının bu ayın sonunda piyasaya sürülmesi, kripto endüstrisinde şimdiye kadarki en önemli olaylardan biri olabilir.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.
Pingback: İki Dev Projeyi Karşılaştırıyoruz! Aptos VS Mysten Labs | COİN MÜHENDİSİ