Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$94.865
% 2.29
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 94.865
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

Sevgililer Günü, e-ticarete 30 milyar TL’lik hareketlilik getiriyor

HANDE BERKTAN

Bloomberg HT’nin sorularını yanıtlayan Ticimax Bilişim Teknolojileri Kurucu CEO’su ve TOBB E-Ticaret Meclis Üyesi Cenk Çiğdemli, satışların katlandığı özel günlerden Sevgililer Günü’nde online alışveriş cirosunun 30 milyar TL’ye ulaşacağını söyledi.

E-ticaret yapan işletme sayısının bugün 300 bin adetlere geldiğini dile getiren Cenk Çiğdemli, “Özel dönemler için geçici süreliğine paravan siteler açılıyor ve vatandaşlar kampanya vaatleri ile bu sitelere yönlendirilerek tuzağa düşürülüyor. Çok çok cazip indirimlere ve kampanyalara karşı vatandaşın gözü açık olmalı.” uyarısında bulundu.

Sevgililer Günü öncesi hafta, satışlarda pandeminin etkisinin azalmasıyla birlikte özellikle seyahat harcamalarında geçen yılın aynı dönemine göre 2 kat artış yaşandığını dile getiren Çiğdemli, “E-ticaret satışları, bu özel günün bir hafta öncesinde artış göstermeye başladı. Sevgililer Günü öncesinde e-ticaret sitelerinin satışları, bir önceki haftaya göre ortalama yüzde 60 oranında yükseldi. Türkiye genelinde 14 Şubat dönemi için online harcamaların 30 milyar TL’ye ulaşmasını bekliyoruz. Sevgi Ekonomisi’nin hacmi geçtiğimiz yıl 10 ile 15 milyar TL’ydi. Bu yıl seyahat, uçak, otel, araç kiralama gibi kategorilerdeki artışlarla beraber bu rakamın iki katına ulaşacağını tahmin ediyoruz. Türkiye geneli toplam online alışveriş cirosu 30 milyar TL’yi bulacaktır.” dedi.

“Z kuşağının hediye tercihi, STK ve derneklere bağış yönünde oldu”

Sevgililer Günü Haftası’nda en fazla satış, etkinlik bileti, kurs, tatil, hobi eğitimleri ve dernek, STK bağışlarında görüldü. Çiğdemli, “’Son yıllarda özellikle etkinlik bileti, kurs, tatil, hobi eğitimleri, SPA ve otel rezervasyonu gibi deneyim odaklı hediyeler yükselişe geçti. Başta kişiye özel ve isme özel hediyeler olmak üzere, mücevher, saat, takı, kozmetik, spor malzemeleri, parfüm, giyim, oyuncak, otomobil aksesuarları, teknolojik ürünler, hobi ürünleri, oyuncaklar, koleksiyon ürünleri ve iç çamaşırı kategorilerinde hareketlilik çok yüksek. 14 Şubat günü çikolata ve çiçek satışları da hareketlendi.

Z kuşağının değer algısındaki farklılıklar da hediye seçimlerine yansıyor. Örneğin sevdiğinin adına dernek veya STK’lara bağış yapmak, fidan diktirmek gibi sosyal sorumluluk harcamaları da artık hediye olarak sunulabiliyor. Örneğin ‘Adınıza şuraya fidan bağışlanmıştır’ gibi bir sertifika çerçeveletilip hediye olarak verilebiliyor. Sürdürülebilirliğe yönelik ürün ve hizmetler de öne çıkıyor. Her internet sitesi bu döneme özel kampanyalar düzenliyor. Sevgili Kombinleri, Sevgililer Günü Yarışmaları, İndirim Kampanyaları ve web sitesinin 14 Şubat konseptinde giydirilmesi gibi küçük farklılıklar satışları artırıyor.”

Güvenli alışverişin ipuçları

Ticimax CEO’su Cenk Çiğdemli, güvenli alışveriş için dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı:

“Siber saldırganlar 14 Şubat Sevgililer Günü’ne yönelik, sahte, paravan e-ticaret siteleri oluşturuyor. Vatandaş bu özel günde internetten hediye alırken nereden aldığına dikkat etmeli. Özellikle büyük kampanya ve indirim gibi vaatler ile tuzağa düşmekten kaçınmalı.

Özel dönemler için geçici süreliğine paravan siteler açılıyor ve vatandaşlar kampanya vaatleri ile bu sitelere yönlendirilerek tuzağa düşürülüyor. Çok çok cazip indirimlere ve kampanyalara karşı vatandaşın gözü açık olmalı. Siber suçluların temel hedefi, online alışveriş yapanların kimlik veya kredi kartı bilgilerine ulaşarak gelir elde etmek. İnternet alışverişi yaparken, web sitesinin gerçek olup olmadığını birkaç kez kontrol etmek gerek.

Sitenin iletişim bilgileri, SSL Sertifikası kesinlikle kontrol edilmeli. SSL sertifikası olup olmadığı, siteye girildiğinde adres barının sol köşesinde bulunan kilit işareti ile anlaşılabilir. Kilit işaretinin olmaması, dolandırıcılık niyeti olmasa bile o sitenin güvenilir olamayacağı anlamına gelir. Sitenin adres, şirket ve telefon bilgileri de kontrol edilmeli. Sitenin sağlam bir altyapı sağlayıcıyla çalışıyor olması da güvenilir olduğunu gösterir. Yazıyorsa sitenin altındaki altyapı sağlayıcı firma ismine bakılabilir. Ayrıca her ne sebeple olursa olsun, telefonda veya mesajla kimseye kredi kartı bilgisi verilmemeli. Ürünün diğer sitelerdeki fiyatına da mutlaka bakılmalı. İnanılmayacak kadar büyük bir indirim söz konusuysa o siteden derhal çıkılmalı.”

Pandemi etkisiyle e-ticarette işletme sayısı 300 bine ulaştı

Pandemi etkisiyle artan online ticaret, sektöre yeni işletmelerin girişlerini sağladı. Çiğdemli, sektördeki büyüme hızı hakkında, “Sektör pandemi ile birlikte zaten çok hızlı bir büyüme ivmesi yakaladı. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, 2021 yılının ilk 6 ayında e-ticaret hacmi, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 75’lik artışla 161 milyar TL olarak gerçekleşti. 2020 başında e-ticaret yapan işletme sayısı 60 binlerdeyken, bugün bu rakam 300 binlere ulaştı.” değerlendirmesinde bulundu.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir