Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$62.749
% 1.84
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 62.749
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

SASA, HEKTS ve YKBNK, MSCI Turkiye endeksine dahil edildi

MSCI Türkiye endeksiyle ilgili değişiklikler Kasım ayında bildirilmiş ve 1 Aralık itibarıyla endekse SASA, HEKTS ve YKBNK hisselerinin dahil edileceği açıklanmıştı.

Son günlerde volatil fiyat hareketlere sahip olan ve 2022 yılının en popüler hisseleri arasındaki SASA ve HEKTS ile birlikte YKBNK hissesi, bugün itibarıyla MSCI endeksine dahil ediliyor.

Daha önce yapılan açıklamaya göre MSCI Turkiye Standard Endeksi’ne SASA, HEKTS ve YKBNK hisselerinin ekleneceği bildirilirken endeksten hisse çıkarılmayacağı bilgisi verildi. Böylece MSCI Türkiye Standard Endeksi’ndeki hisse sayısı 13’e çıkmış oldu.

MSCI Global Küçük Ölçekli Şirketler Endeksi’ne ise AYGAZ), BRYAT, DOAS, GESAN,KONTR, KORDS), ODAS), OYYAT, SMRTG, ZRGYO hisseleri dahil edildi. Bununla birlikte Küçük Ölçekli Şirketler Endeksi’nden AKSEN), CCOLA, GUBRF), JANTS ve KZBGY hisseleri çıkarıldı.

MSCI endeksi nedir?

1980’li yıllarda Morgan Stanley tarafından lisans hakları devralınan MSCI endeksleri, o tarihten bu yana dünya çapında popüler bir ölçüm olarak kullanılıyor.

Küresel sermayenin performansını ölçmek amacıyla oluşturulan çeşitli MSCI endeksleri bulunmaktadır. Bunlar arasında MSCI Türkiye endeksinin yanında MSCI World, MSCI ABD, MSCI EACWI, MSCI EAFE, MSCI Emerging Market gibi birçok kritere göre oluşturulmuş bir MSCI endeksi bulunur.

MSCI Turkiye Endeksi

MSCI Turkiye Endeksi, uluslararası yatırımcıların Türkiye’de yatırım yapılabilirlik düzeyini izlemesi açısından önemli bir ölçüm aracı olarak kabul edilir. Endeks, bugüne kadar BIST 100’e dahil olan Türkiye Garanti Bankası (GARAN), Akbank (AKBNK),BIM Birleşik Mağazalar (BIMAS), Koç Holding (KCHOL),Türkiye Petrol Rafinerileri (IS:TUPRS), Sabancı Holding (SAHOL), İş Bankası (ISCTR), Türkiye Halk Bankası (HALKB), Ereğli Demir Çelik (EREGL) ve Turkcell (TCELL) olmak üzere 10 hisseden oluşuyordu. Bugünden itibaren ise bu hisseler arasına SASA Polyester, Hektaş ve Yapı Kredi de dahil oldu.

MSCI Turkiye Endeksi neden önemli?

MSCI endeksleri genel olarak küresel yatırımcıların, ilgilendikleri ülke ya da bölgelerdeki yatırım fırsatlarını değerlendirmek ve portföy çeşitlendirmesi konusunda izledikleri endeksler olarak bilinir.

Böylece yabancı yatırımcılar, MSCI endeksleriyle ülkelerin borsa performanslarını yakından takip etme fırsatı bulurlar. Ayrıca bu endeksler, yatırımcıların hangi ülkelerin borsalarına ya da hisse senetlerine yatırım yapma konusunda önemli bir referans sağlar.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir