Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$64.809
% 5.36
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 64.809
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Rusya’nın Ukrayna ile olan tahıl anlaşmasından çekilmesi üzerine buğday vadeli işlemleri %6 yükseldi

Rusya’nın, Ukrayna’dan yapılan ihracatın Karadeniz üzerinden güvenli geçişine izin veren BM destekli anlaşmadan çekilmesinin ardından buğday vadeli işlemleri Pazartesi günü Avrupa’da yaklaşık %6 yükseldi.

CME’nin elektronik ticaret platformunda ön-aylık buğday, 889 dolara kadar yükseldikten sonra düşüş yaşayarak 878,90 dolardan işlem gördü.

Ukrayna’ya ait insansız hava araçlarının hafta sonu Kırım’ın Sivastopol limanında demirli Rus Karadeniz Filosuna saldırmasının ardından Rusya, yaz aylarında Türkiye’nin aracılık ettiği anlaşmaya katılımını askıya aldı.

Anlaşma, üç ay önce yürürlüğe girdiğinden bu yana Ukrayna’nın 9 milyon tondan fazla tarım ürününü limanlarından sevk etmesine olanak sağlamış ve küresel pazarın genel dengesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olmuştu. Rusya ve Ukrayna, geçen yıl dünya tahıl ihracatının yaklaşık %30’unu gerçekleştirmiş ve iki ülke arasındaki savaş dünyanın en yoksul ülkelerinden bazılarına yapılan sevkiyatı durdurma tehdidi yaratmıştı.

Anlaşma ile ilgili spekülasyonlar başladığından bu yana dünya fiyatları yaklaşık %30 düştü ve anlaşmanın askıya alınması sadece buğday değil mısır, ayçiçeği tohumu ve yağ fiyatlarında da ciddibir tersine dönüş riski yaratıyor.

Saxo Bank stratejistlerinden Ole Hansen müşterilerine gönderdiği sabah notunda; anlaşmanın askıya alınma kararının piyasalar için uygunsuz bir zamanda geldiğine dikkat çekti: Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonunun verileri; yatırım uzmanlarının son haftalarda tahıl fiyatlarının düşeceği yönünde giderek daha büyük yatırımlar aldığını ve Chicago buğday vadeli işlemlerindeki net kısa pozisyonun, geçen Salı gününe kadarki haftada 28 ayın en yüksek seviyesine ulaştığını gösteriyor.

Aynı şekilde mısır vadeli işlemleri %2,8 artışla son iki haftanın en yüksek seviyesi olan 698,75 dolara yükselirken ABD soya fasulyesi vadeli işlemleri %0,9 artış gösterdi.

Ukrayna’nın Rus filosuna onların ana üslerinde saldırabilmesi, savaş alanında inisiyatifi Kiev’e teslim ettiği bir durumda Kremlin için yeni bir utanç kaynağı. Ukrayna kanalları, insansız hava araçlarından alınan doğrulanmamış video görüntülerine atıfta bulunarak saldırıda Amiral Makarov fırkateyninin ağır hasar gördüğünü iddia etti. Fırkateyn, Moskva gemisinin Nisan ayında Ukrayna’nın füze saldırısıyla batırılmasından bu yana Karadeniz Filosunun amiral gemisi konumunda.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir