Kriptolar:
29437
Bitcoin:
$63.597
% 0.42
BTC Dominasyonu:
%52.8
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 1.12
Korku & Açgözlülük:
65 / 100
Bitcoin:
$ 63.597
BTC Dominasyonu:
% 52.8
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Rusya Merkez Bankası dolar ve euroya cephe açtı

Rusya Merkez Bankası Salı günü yaptığı açıklamada Batı ülkelerinin Rus rezervlerini dondurması sonrası merkez bankalarının stratejilerini gözden geçirebileceklerini bunun sonucunda dolar ve euronun küresel para birimleri olarak öneminin azalabileceğini belirterek euro ve dolara negatif faiz uygulayabileceğini ima etti.

Rusya’nın “özel askeri operasyon” olarak nitelediği Ukrayna işgali sonrası uygulanan ağır yaptırımlar ülkenin 640 milyar dolar değerinde altın ve Döviz rezervlerinin yaklaşık yarısının dondurulmasına neden olmuştu.

Banka bu örneğin ve dondurulan rezervlere el koyulmasıyla ilgili yapılan tartışmaların Asya ve Orta Doğu başta olmak üzere dünyanın geri kalanındaki merkez bankalarının rezerv stratejilerini tekrar düşünmeye teşvik edeceğine dikkat çekti.

Rusya Merkez Bankası finansal istikrar ile ilgili yayımladığı raporunda, “Altın talebinde bir artış, dolar ve euro talebinde ise azalış beklenebilir” ifadesini kullandı.

2021 sonunda Rusya Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin toplamı 612,9 milyar dolar altın rezervlerinin değeri ise 131,5 milyar dolar olduğu belirtiliyor. 20 Mayıs tarihinde ise ülkenin toplam rezervlerinin değeri 583,4 milyar dolara gerilemiş durumda.

Merkez bankası Rus bankalarının yabancı para biriminden yükümlülüklerinin son dönemde azaldığını vurgulayarak müşterilerin forex hesaplarındaki birikimlerini çektiklerini ve bankaların vadeli hesaplardaki payının arttığına dikkat çekti.

Banka Çin yuanına atıfta bulunarak, “Uygulanan yaptırımların yarattığı yabancı para birimi kısıtlamalarının sonuçlarından biri dolar ve euroya alternatif para birimlerinin kullanılmasına eğilimin artması oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu raporda bankanın yabancı para birimlerinin Rus bankacılık sektöründeki payının azaltılması sürecini hızlandırmak için bankaların dolar ve euro için negatif faiz vermesini değerlendirebileceklerine yer verildi.

2021 yılında hane halkı varlıklarında döviz cinsinden varlıkların oranının yüzde 22 olduğu ve bankanın bu oranı daha aşağı çekmek gibi bir planı olmadığı kaydedilmişti.

Diğer yandan banka yerleşik olmayanların Rus piyasalarında işlem yapmasına getirilen yasak sonrası Rus özel yatırımcıların Borsadaki yön belirleyen güç haline geldiğine dikkat çekti.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir