Kriptolar:
29435
Bitcoin:
$63.769
% 1.13
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.02
Piyasa Değeri:
$2.36 T
% 1.49
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 63.769
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.36 T

Ross Ulbricht Kimdir?

Ross Ulbricht, darknet pazarı olan Silk Road’un hapisteki kurucusudur. Ross Ulbricht, darknet pazarı web sitesi Silk Road’u 2011’de kurup 2013’te tutuklanana kadar işletti.

2013’te tutuklandı ve iki yıl sonra bir Manhattan federal jürisi onu kara para aklamak için komplo, bilgisayar korsanlığı yapmak için komplo, internet yoluyla uyuşturucu trafiğine komplo kurmak ve bir suç girişimini sürdürmek dahil yedi suçlamadan suçlu buldu.

İlk kez suçlu olan Ulbricht, yasa dışı uyuşturucuları ve diğer maddeleri kendisi satmaktan değil, başkalarının yaptığı bir site oluşturmaktan ve işletmekten mahkum edildi. Ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

İnternette “Dread Pirate Roberts” takma adını kullanan Ulbricht, hayatının geri kalanını federal hapishanede geçirmeye mahkum edildi.

Kısa Kısa

  • İnternetin “Dread Pirate Roberts”ı Ross Ulbricht, Darknet pazar yeri Silk Road’u 2011’de kurdu ve 2013’te ABD hükümeti tarafından kapatılıncaya kadar işletti.
  • Site, uyuşturucu ve silah satışı da dahil olmak üzere suç faaliyetlerini içeren bir pazar yeriydi. Sitenin kullanıcıları kripto para birimini kullanarak ödeme yaptı.
  • 2013 yılında Ulbricht tutuklandı ve kara para aklamak için komplo kurmak, bilgisayar korsanlığı yapmak için komplo kurmak, internet yoluyla uyuşturucu trafiğine komplo kurmak ve bir suç girişimini sürdürmek dahil yedi suçlamayla suçlandı.
  • Ulbricht tüm suçlamalardan suçlu bulundu ve şartlı tahliye şansı olmadan aynı anda hizmet edilmek üzere iki ömür boyu hapis artı 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
  • Temyiz talebi Birleşik Devletler İkinci Daire Temyiz Mahkemesi tarafından reddedildiği için bugün hapishanede kalıyor.

Hayatın Erken Dönemi ve Eğitim

Ulbricht, Austin, Texas yakınlarında büyüdü, Dallas’taki Texas Üniversitesi’nde fizik okudu ve ardından malzeme bilimi alanında yüksek lisans programına devam etmek için Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nde okudu.

Bu süre zarfında Ulbricht, ekonomik teorinin liberter görüşlerine yoğun bir ilgi duydu. Siyasi filozof Ludwig von Mises’in destekçisi oldu ve görüşlerini önde gelen liberter politikacılarla aynı hizaya getirdi.

Erken kariyer

2009’da Penn State’den mezun olduktan sonra Ulbricht, girişimci olmak için Austin’e döndü. İlk girişimleri başarısız oldu ve birkaç iş arasında geçiş yaptı. Elini günlük ticarette ve video oyunları geliştirmede ve ayrıca çevrimiçi kitap satmak için bir şirket kurmada denedi.

Ulbricht, Tor şifreleme ve o sırada henüz başlangıç aşamasında olan Bitcoin kullanan bir çevrimiçi pazar yeri oluşturma fikrini ilk kez bu süre zarfında geliştirdi.

Ulbricht, şifreleme ve kripto para birimini benimseyerek, pazarının katılımcılarına anonimlik ve güvenlik sağlayarak hükümet incelemesinden kaçınmalarına izin verebileceğine inanıyordu.

Tor, kullanıcı bilgilerini geniş bir şifreleme prosedürleri ağı aracılığıyla ileterek, ağdaki katılımcıların kimliğini ve konumunu etkin bir şekilde gizlerken, bitcoin merkezi olmayan ve anonim bir işlem platformu sunar. Bu erken fikir, sonunda Silk Road pazarına dönüşecekti.

Silk Road

Ulbricht, 1987 yılında hit film The Princess Bride’a saygı duruşunda bulunarak 2011’de Silk Road’u kurdu ve kendisine çevrimiçi olarak “Dread Pirate Roberts” adını verdi. LinkedIn sayfasına göre Silk Road’ı “insanlık arasında zorlama ve saldırganlığın kullanımını ortadan kaldırmanın bir yolu” olarak tasavvur etti.

Ayrıca, “insanlara sistemik güç kullanımının olmadığı bir dünyada yaşamanın nasıl bir şey olacağına dair ilk elden bir deneyim vermek için bir ekonomik simülasyon yarattığını” söyledi.

Silk Road çok kısa sürede popüler oldu. 2011 yılının ortalarında çok sayıda medya kuruluşu piyasadan haber alınca siteye önemli bir ilgi ve trafik katlanarak arttı. Elbette site daha çok bilinir hale geldikçe, yetkililer Silk Road kullanıcılarını tespit etmek ve siteyi kapatmak için de hamleler yaptı.

Bununla birlikte, Silk Road 2013 yılına kadar hem yasal hem de son derece yasa dışı faaliyetlerin gerçekleştiği popüler, ancak örtülü bir pazar yeri olarak kaldı. Savcılara göre, kapatıldığı zaman site yaklaşık 213,9 milyon dolarlık satış ve 13,2 milyon dolarlık komisyon elde etmişti.

Tutuklama, Yargılama ve Hapis

2013 yılının başlarında Daily Dot, bir Avustralyalı uyuşturucu satıcısının Silk Road ile doğrudan bağlantılı suçlardan hüküm giyen ilk kişi olduğunu bildirdi. Bu noktadan sonra Silk Road kullanıcılarının kimlik tespiti gelişmeye devam etti ve sonunda FBI Ulbricht’in Silk Road’ın kurucusu ve sahibi olduğunu belirledi. 2 Ekim 2013’te San Francisco’daki bir kütüphanede tutuklandı ve daha sonra yedi suçlamayla suçlandı.

Ulbricht ayrıca Baltimore federal mahkemesinde görülen ayrı bir davada kiralık cinayet suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı. Bu suçlamalar nihayetinde 2018’de düştü.

Silk Road’u kapatma sürecinde FBI, Ulbricht’in dizüstü bilgisayarındaki paylaşılan bir dijital cüzdandan 144.336 bitcoin ele geçirdi. 48,2 milyon dolar değerinde gelir getiren bir dizi açık artırmada satıldılar.

Ulbricht’in davası Ocak 2015’te Manhattan’da başladı ve yedi suçlamadan da suçlu bulundu. Duruşma son derece kamuoyuna duyurulan ve suçlanan bir olaydı ve mahkeme başkanının iddialara göre Silk Road taraftarlarından ölüm tehditleri aldığı, ancak bunun hiçbir zaman kanıtlanmadığı bildirildi.

Hüküm verilmeden önce Ulbricht, yargıca yazdığı bir mektupla, eylemlerinin özgürlükçü idealleriyle bağlantılı olduğunu ve “Silk Road’ın insanlara kendi seçimlerini yapma özgürlüğü vermekle ilgili olması gerektiğini” belirtti. 29 Mayıs 2015’te Ulbricht, iki ömür boyu hapis cezası artı 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İtirazlar

Ulbricht temyize gitmeye çalıştı ve Mayıs 2017’de Birleşik Devletler İkinci Temyiz Mahkemesi bu girişimini reddetti. Yine 2017’de Ulbricht, avukatlarının davasının Dördüncü Değişiklik ve dijital çağla ilgili çözülmemiş anayasal soruları içerdiğini savunarak Yüksek Mahkemeye başvurdu.

Ancak Haziran 2018’de mahkeme Ross’un davasını dinlemeyi reddetti. 10 Ekim 2019’da Ulbricht, New York Güney Bölge Mahkemesine cezasının kaldırılması veya iptal edilmesi için dava açtı. Bu önerge de reddedildi.

2020’nin sonlarında ulusal medya, eski Başkan Donald Trump’ın Bay Ulbricht’in cezasını hafifletmeyi düşündüğünü, ancak nihayetinde bunu yapmadığını bildirdi.

Ulbricht’in hapsedilmesinden bu yana, 435.000’den fazla kişi, Ross’un annesi Lyn Ulbricht tarafından çifte müebbet hapis cezasını hafifletmek için oluşturulan bir çevrimiçi dilekçeyi imzaladı. Destekçileri, Ross’un durumu hakkında daha fazla ayrıntı sağlamak için çevrimiçi bir bilgi formu da oluşturdular.

Ross Ulbricht’in Hapis Cezası Ne Kadar Sürdü?

29 Mayıs 2015’te Ulbricht, şartlı tahliye olasılığı olmaksızın aynı anda hizmet edilmek üzere iki ömür boyu hapis cezası artı 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ross Ulbricht Bitcoin Geliştirmeye Katıldı mı?

Darknet siteleri ve özellikle Silk Road, bitcoin’i ilk benimseyen kişiler olsa da, Ulbricht hiçbir şekilde Bitcoin geliştirmeye dahil olmadı.

Silk Road Pazar Yeri Hala Var mı?

FBI, Ross Ulbricht’in tutuklanmasından kısa bir süre sonra Silk Road’u kapattı ve bu süreçte 144.336 Bitcoin ele geçirdi.

Son Sözler

Ross Ulbricht, Silk Road pazarını yaratmak ve işletmekle ünlüdür ve siteyi başlatma niyetinin fedakar olduğunu iddia ederken, federal bir jüri onu trafik uyuşturucularına komplo kurmak da dahil olmak üzere yedi ciddi suçlamadan suçlu buldu ve harcamaya mahkum edildi.

Ulbricht’in pek çok destekçisi onun cezasını haksız bularak kınıyor ve neredeyse yarım milyon insan onun davasında af dilekçesi imzaladı.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir