Kriptolar:
29515
Bitcoin:
$59.352
% 2.87
BTC Dominasyonu:
%52.6
% 0.26
Piyasa Değeri:
$2.20 T
% 1.96
Korku & Açgözlülük:
43 / 100
Bitcoin:
$ 59.352
BTC Dominasyonu:
% 52.6
Piyasa Değeri:
$2.20 T

Profesyonel Analistler: Altın Haftaya Bu Seviyelere Düşebilir!

Federal Rezerv, geçen hafta 75 baz puanlık büyük bir artış yaptı. Buna ilaveten birçok piyasada büyük dalgalanmalar oldu. Bütün bunların ardından altın, esnekliği ve istikrarıyla bu hafta şaşırttı. Ancak analistler, kısa vadede altında önemli bir ralli görmüyorlar. Dahası 1.800 dolara geri dönüşü bile dışlamıyorlar.

Bart Melek: Altının göreceli mükemmel performansı şaşırtıcı

Fed, 75 baz puan ile 1994’ten bu yana en büyük faiz artırımını yaptı. Ancak altının Fed’in bu kararına tepkisi çok cesaret verici oldu. Fed Başkanı Jerome Powell, Temmuz ayında 75 baz puanlık bir artışın daha mümkün olduğuna işaret etti. Bu bağlamda, sözde ‘yumuşak iniş‘in artık emtia fiyatları gibi dış faktörlere daha fazla bağlı olacağını da sözlerine ekledi.

Bilgileri sindirdikten sonra borsa keskin bir düşüş yaşadı. Altın ise Perşembe günü 40 dolar civarında yükseldi. Ancak, Ağustos Comex altın vadeli işlemlerinin Cuma günü %0,44 düşüşle 1.841,70 dolara gerilemesiyle ralli kısa sürdü. TD Securities küresel emtia stratejisi başkanı Bart Melek, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Altının mevcut göreceli mükemmel performansı şaşırtıcı. Çünkü genellikle Fed’in politika oranlarını ve reel faiz oranlarını dikkatle izliyor. Ve piyasa, yıl sonu Fed Fonları beklentisini Mayıs ortasındaki %2,7’den şimdi %3,6’ya yükseltti. Aynı zamanda, olağan itici güç olan 10 yıllık reel faiz, bir önceki aya göre 50 baz puan artış kaydetti. Reel faiz %0,69’a ulaşarak, yılın başlangıcından bu yana yaklaşık 180 baz puan arttı.

Everett Millman: Altın bu kargaşanın ortasında bile işini yapıyor

Gainesville Coins değerli metaller uzmanı Everett Millman, altının performansının diğer piyasaların performansına göre öne çıktığını söylüyor. Millman, verdiği bir demeçte, şu açıklamayı yapıyor:

Baktığınız diğer piyasalar, hatta ABD doları gibi bazı güvenli limanlar bile oldukça oynak. Altının volatilitesi ise nispeten düşük. Bu, diğer varlıklardaki kargaşanın ortasında bile işini yapan gücün ve altının bir işaretidir.

“Bu zamana kadar altın, aralığa bağlı olacak”

Coinmuhendisi.com’dan takip ettiğiniz üzere yılbaşından bugüne altın, %0,5 artışla büyük ölçüde yatay seyrediyor. Yine de Millman, bu esnekliğin bir rallinin hemen köşede olduğu anlamına gelmediğine dikkat çekiyor. Analist, konuya ilişkin olarak şu yorumu yapıyor:

Güzel bir altın rallisi gördük ve sonra geri çekildik. Bunun Temmuz ayında yapılacak bir sonraki Fed toplantısına kadar devam etmesini bekliyorum. Fed’in başka bir büyük faiz artırımı yapıp yapmayacağını öğrenene kadar altın aralığa bağlı olacak. Yani yatay trade’de sıkışıp kalacak. Faiz artışlarının altın için kötü olması gerekiyordu. Ancak enflasyon bu kadar yüksek olduğunda, Fed’in reel faiz oranının nötr olduğu noktaya gelmesi için birçok faiz artışı gerekecektir. Altının umursadığı da bu. Belki gelecek yıl oraya ulaşırlar.

“Artan durgunluk riskinin ek altın alımını teşvik etmesi mümkün”

Everett Millman, yaz boyunca altını 1.800 dolar ile 1.900 dolar arasında görüyor. Analist, 1.840 doların ise destekten dirence doğru bir dönüm noktası olduğunu kaydediyor. Millman, devamla şu hususlara dikkat çekiyor:

Enflasyon altının ana itici güçlerinden biri olmaya devam ediyor. Bununla birlikte yatırımcılar diğer varlıklardaki kayıplardan korkmaya devam ederse, artan durgunluk riskinin ek altın alımını teşvik etmesi muhtemel.

“Fed yakın zamanda fikrini değiştirmeyecek”

Bart Melek, altının ‘muhteşem bir iş çıkardığını’ söylüyor. Ancak bu, değerli metalin burada düzelmediği ve 1.800 dolara geri döndüğü anlamına gelmiyor. Analist, “Bu bir bozgun değil, mütevazı bir düzeltme olacak” diyor. Melek’in projeksiyonunun ardındaki düşünce, ekonomik sıkıntının ilk işaretinde agresif faiz artırımlarından vazgeçmeyecek olan ısrarcı bir Fed. Analist, bu görüşünü şu şekilde izah ediyor:

Şüphem, Fed’in yakın zamanda fikrini değiştirmeyeceği yönünde. Güçlü enflasyonist güçler karşısında çok daha agresif artırımların olması çok muhtemel. Bu da altını muhtemelen Mayıs ayının en düşük seviyelerine geri gönderecek.

“Altın fiyatının yıl sonuna kadar 1.800 doların altına düşmesi mümkün”

Analiste göre, bu da yakın vadede 1.824-1.808 dolar aralığına dönüş anlamına geliyor. Melek, altının, hala yıl sonuna kadar 1.800 doların altına düşmesini olası görüyor. Analist, şu yorumu yapıyor:

Fed’in ilk sorun belirtisinde pul döküleceğini söylemek için henüz çok erken. Büyümenin yavaşlamaya başladığı bir durumda olması muhtemel. Ancak Eylül veya Ekim’e kadar enflasyonda önemli bir hareket görmeyeceğiz.

Gelecek hafta izlenecek veriler

Önümüzdeki haftanın tüm makro verileri arasında konut, yakından takip edilmesi gereken hayati bir unsur olacak. ING’nin uluslararası baş ekonomisti James Knightley, izlenmesi gereken kilit noktanın Fed’in yüksek faizlerinin konut piyasası da dahil olmak üzere ekonomi üzerindeki etkisi olduğunu söylüyor. Ekonomist, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Fed enflasyonla mücadele için güçlü bir mideye sahip olduğuna dair sinyal verdi. Bu nedenle, önümüzdeki aylarda daha fazla faiz artırımı beklememiz gerekiyor. Ancak, kısıtlayıcı bölgelere giderek daha hızlı girersek, sert bir iniş ve potansiyel bir resesyon riski daha fazla. Konut piyasası, savunmasız durumda.

İzlenecek başka bir olay, Powell’ın, Çarşamba günü Senato Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi ve Perşembe günü Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi önündeki ifadesi olacak.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Coin, NFT’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir