Kriptolar:
29484
Bitcoin:
$57.911
% 4.24
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 1.10
Piyasa Değeri:
$2.16 T
% 2.11
Korku & Açgözlülük:
54 / 100
Bitcoin:
$ 57.911
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.16 T

Powell’ın daha küçük faiz artırımı sinyalleri, altın ve bakırı zirveye taşıdı

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Fed Başkanı Jerome Powell’ın, daha küçük faiz artırımı öngörüsünün metal piyasalarında ralliyi tetiklemesinin ardından altın fiyatları, Perşembe günü üç ayın en yüksek seviyesine çıkarken Çin’deki COVID-19 kısıtlamalarının hafiflemesi, bakır fiyatlarını iki haftanın zirvesine gönderdi.

Fed Başkanı Washington’da yaptığı bir konuşmasında merkez bankasının, keskin faiz artışlarının ekonomi üzerindeki etkilerini gözlemlemek için geri adım atarken önümüzdeki aylarda faiz artırımı hızını muhtemelen hafifleteceğini söyledi.

Ancak Powell, büyük ölçüde enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesi nedeniyle faiz oranlarının, daha önce beklenenden çok daha yüksek seviyelerde zirve yapacağı konusunda uyardı. Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE), Ekim ayında Fed’in %2’lik hedefinin oldukça üzerinde, yaklaşık %5 olarak gerçekleşti.

Bununla birlikte Powell’ın yorumları metal piyasalarında geniş tabanlı bir ralliye yol açtı zira daha yavaş faiz artırımı beklentisi, bu yıl artan faizler yüzünden sersemleyen piyasalara kısa vadeli bir rahatlama sağladı.

Spot altın %0,5 artışla 1.778,20 dolara yükselirken Şubat ayında vadesi dolan altın vadeli işlemleri, %1,8 artışla Ağustos ortasından bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 1.791,25 dolara çıktı. Her iki enstrüman da Çarşamba günü %1’in üzerinde artış gösterdi.

Altın fiyatları, birçok Fed yetkilisinin önümüzdeki aylarda daha küçük faiz artışlarına işaret etmesiyle Kasım ayını da güçlü artışlarla bitirdi.

Yine de sarı metalin görünümü; Fed’in nihai faiz oranının, büyük ölçüde enflasyonun gidişatı tarafından belirlenecek olmasından dolayı faizlerin nerede zirve yapacağına dair belirsizlikle gölgeleniyor.

Endüstriyel metaller arasında bakır fiyatları, Çin’de yeniden açılmaya ilişkin olumlu sinyaller üzerine iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Bakır vadeli işlemleri bir önceki seansta %4’ün üzerinde artış gösterdikten sonra Perşembe günü 3,7838 dolar civarında seyretti ve yaklaşık bir ayın en iyi gününü yaşadı.

Çin’in katı COVID-19 politikasına karşı gittikçe yükselen halk muhalefeti nedeniyle hükümet, kısıtlamaları gevşetti. Daha önce benzeri görülmemiş protestolar, ülkenin çeşitli bölgelerini sarstı.

Çin’in “COVID-19’a karşı sıfır tolerans” politikası, bu yıl ülke ekonomisinde genel bir yavaşlamaya yol açarak ticari faaliyetleri sekteye uğrattı ve emtiaya olan iştahı azalttı.

Ancak dünyanın en büyük bakır ithalatçısı olan ülkede olası bir yeniden açılmanın, talepte bir toparlanmayı tetiklemesi ve bakır fiyatlarını olumlu etkilemesi bekleniyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir