Pi Network halen geliştirilme aşamasında olan bir kripto para birimidir. Bu bir Proof-of-Work kripto para birimidir, yani kullanıcılar akıllı telefonlarında basit görevleri tamamlayarak Pi paralarını çıkarabilirler. Pi Network geçtiğimiz yıl bugün eski adı Huobi olan HTX borsasında listelendi. Bu listelenme dışında herhangi bir borsada listeli değil.
Pi Coin Fiyatı: Pi Coin Kaç TL, Kaç Dolar?
Güncel Pi fiyatı (PI/USD): $ 121.58, güncel piyasa değeri: $0 USD. 24 saatlik işlem hacmi: $ 737,939.44 USD. Pi için son 24 saatteki değişim oranı: +86.19%. Dolaşımdaki arz: 0.
Pi Network Coin Nedir?
Pi Coin, 2018 yılında Stanford Üniversitesi’nden bir grup matematikçi ve bilgisayar bilimci tarafından geliştirilen bir kripto para birimidir.
Pi Network adlı mobil uygulama üzerinden ücretsiz olarak kazanılabilen Pi Coin, henüz ana ağa geçmemiş ve borsalarca listelenmemiş bir kripto paradır. Bu nedenle, Pi Coin’in resmi bir değeri bulunmamaktadır.
Pi Network’ün X hesaplarından yaptıkları gönderide Pi ürünlerinin geleceği hakkında önemli bilgiler içeren Pi yol haritasını paylaştılar.
Yol haritasının detaylı incelemesine buradan ulaşabilirsiniz.
Read V2 of the Pi Roadmap, which includes essential information on the future of Pi products. More updates to the Roadmap will be released in 2024. https://t.co/guIq1O73jB pic.twitter.com/2hRKH5L3xC
— Pi Network (@PiCoreTeam) December 30, 2023
Pi Network Nasıl Çalışır?
Stellar Consensus Protocol (SCP) adlı bir konsensüs algoritması kullanıyor. SCP, ağa katkıda bulunan kullanıcıların ödüllendirilmesine olanak sağlıyor.
Stellar Consensus Protocol’ün (SCP), Proof-of-Work (PoW) ve Proof-of-Stake (PoS) gibi diğer konsensüs algoritmalarından daha hızlı, daha güvenli ve daha ölçeklenebilir olduğunu iddia ediyor.
Pi Network web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
Topluluk Oluşumu
Pi Network topluluğu dört rolden oluşmaktadır:
- Pioneers (Madenciler): Madencilik faaliyetleri yürüten kullanıcıları “Pioneers” olarak adlandırır. Ancak şu anda işlevsel bir blockchain’e sahip değildir. Kullanıcılar, her 24 saatte bir uygulamada belirli bir butona tıklayarak robot olmadıklarını kanıtlamaya çalışırlar. Ancak, geleneksel kripto para madenciliği ile karşılaştırıldığında, Pi Network’te henüz gerçek madencilik faaliyeti gerçekleşmemektedir. Pi Network geliştiricileri, kendi blockchain’lerini piyasaya sürmek için çalışmaktadırlar, ancak açık mainnet lansman tarihi henüz belli değildir.
- Contributors (Güvenliği sağlayanlar): Üç gün boyunca madencilik yapan Pioneers, Contributor statüsüne yükselir. Contributor’ler, üç ila beş Pioneer’ın bir araya gelerek oluşturduğu Güvenlik Çemberi’ni temsil eder. Güvenlik Çemberi, Pi ağında birbirlerine güvenen bu kullanıcılardan oluşan bir gruptur. Kullanıcılar birden fazla Güvenlik Çemberi’ne katılabilir ve Contributor’ler, Pioneer’lara göre daha fazla madencilik ödülü kazanırlar.
- Ambassadors (Distribütörler): Kullanıcıları, referans kodları aracılığıyla yeni kullanıcıları davet ettiklerinde Ambassador (distribütör) olurlar. Ambassadors, davet ettikleri her kullanıcı için %25 madencilik bonusu alır. Yüksek sayıda davet edilen kişi, Ambassador’un kazanç oranını artırır. Farklı olarak, bir kullanıcı yalnızca bir Ambassador’un kazanç ekibine katılabilir; birden fazla güvenlik çemberine eklenemez.
- Nodes (Doğrulayıcılar): Pioneer’lar, bir masaüstü veya kişisel bilgisayarda Pi yazılımını çalıştırarak ağda doğrulayıcı (Node) olabilirler. Doğrulayıcılar, madencilik sürecinde ek avantajlarla ödüllendirilir. Şu anda 10.000’den fazla testnet node’u bulunmaktadır ve geliştiriciler, Pi Network mainnet’i yayına girdiğinde node’ların Pi blockchain’inin güvenliğini sağlayacağını belirtiyor.
Bu yazıda ilginizi çekebilir: Huobi PI Network(PI) Listeledi ve Kafalar Karıştı: Neler Oluyor?
Pi Network Geleceği
Pi coinin gelecekteki fiyatı belirsizliğini koruyor. Pi Ağı, herkesin kripto madenciliği yapmasına izin vermeyi amaçlıyor ve diğer birçok kripto platformu gibi blockchain teknolojisini daha erişilebilir hale getirmek istiyor ancak tartışmalarla dolu.
Güçlü teşvik yapısı işe alımı önemli ölçüde desteklerken, madenciler gerçek değeri olmayan yerel bir kripto para birimiyle ücret alıyor.
Yatırımcıların bu tür spekülatif kripto para girişimiyle uğraşırken dikkatli olmaları önerilir.
Pi Network Kurucusu
Dr. Nicolas Kokkalis tarafından ilk olarak Aralık 2018’de kullanıma sunulan ve 14 Mart 2019’da (Pi Günü) resmi olarak başlatıldı. Stanford doktora öğrencisi ve Stanford’un 2018’deki ilk merkezi olmayan uygulamalar sınıfı CS359B’nin eğitmenidir.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.