Yazar – Ambar Warrick
Investing.com – Yatırımcıların, OPEC’in üretim kesintisi olasılığı üzerine spekülasyon yapmasıyla petrol fiyatları Cuma günü hafifçe yükselirken Çin talebindeki toparlanmaya ilişkin iyimserlik ve arzın sıkılaştığına dair işaretler, ham petrol piyasalarını olumlu bir haftaya taşıdı.
OPEC+, arz konusunda karar vermek üzere 4 Aralık’ta toplanıyor. Grup, petrol fiyatlarındaki son düşüşleri dikkate alacağının sinyalini verirken üretimde kesintiye gideceğine dair net bir işaret vermedi.
Brent %0,1 artışla 87,06 dolara yükselirken WTI %0,1 artarak 81,36 dolara ulaştı. Brent bu hafta %4’e yakın değer kazandı, ABD stoklarındaki azalma da WTI’nın bu hafta %6’dan fazla artış yaşamasını sağladı.
OPEC, Ekim ayında günlük 2 milyon varillik bir üretim kesintisi açıklamış ve petrol fiyatları kısa bir süre için 100 dolara kadar yükselmişti. Ancak Çin’de artan COVID-19 vakalarının, talebe ilişkin belirsizliği arttırmasıyla petrol, Kasım ayında ciddi kayıplar yaşayarak bu seviyeden hızla düştü.
Bununla birlikte Çin’de hükümetin katı COVID-19 karşıtı politikasına karşı düzenlenen benzeri görülmemiş protestolar, ülkedeki kısıtlamaların azaltılacağına dair umutları artırdı.
Çin’in iki büyük kenti, bu hafta hareketlilik ve karantina kısıtlamalarının bazılarını gevşeterek kitlesel protestoları yatıştırması, kısıtlamalarda daha büyük bir esneme umutlarını artırdı.
Bu hafta ayrıca PMI verileri, Çin ekonomisinde derinleşen çatlaklara dikkat çekerek kısıtlamaların gevşetilmesi ve ekonomik büyümenin yeniden sağlanmasına yardımcı olması adına hükümet üzerindeki baskıyı artırdı.
Yine de Pekin, kısıtlamaları gevşeteceğine dair net bir sinyal vermedi.
Ham petrol arzının daraldığına dair işaretler de bu hafta piyasaları destekledi. Veriler, ABD stoklarının önceki hafta beklenenden çok daha fazla daraldığını ve rafineriler arasında yüksek talep olduğunu gösterdi.
Hükümet ayrıca Stratejik Petrol Rezervi’nden yaptığı kesintilerin hızını büyük ölçüde azalttı ve bu da önümüzdeki aylarda ham petrol stoklarında düşüş olacağını müjdeliyor.
Avrupa’nın, Rusya’nın ham petrol ihracatına uyguladığı ambargonun önümüzdeki haftadan itibaren yürürlüğe girecek olması nedeniyle piyasalar, yıl sonuna doğru arzda daralma öngörüyor. Moskova’nın Hindistan ve Çin’de hâlâ alıcısı olsa da bu ambargonun piyasadan günlük en az 1 milyon varil arzı çekmesi bekleniyor.
Doların zayıflığı da bu hafta ham petrol fiyatlarına yaradı ve şimdi dikkatler para politikasını büyük ölçüde etkilemesi beklenen ABD tarım dışı istihdam verilerinde.
Fed’in bu hafta, gelecekteki faiz artışlarının daha yavaş tempoda olacağının sinyalini vermesi de ham petrol fiyatlarının görünümünü destekliyor.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.