Kriptolar:
29436
Bitcoin:
$63.177
% 0.98
BTC Dominasyonu:
%53.0
% 0.42
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 0.27
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.177
BTC Dominasyonu:
% 53.0
Piyasa Değeri:
$2.35 T

Petrol fiyatlarındaki yükselişi hızlandıran 2 önemli gelişme

8 hafta boyunca aralıksız yükseliş yaşayan petrol fiyatları, bugün gün içinde 96 dolar ile son 7 yılın zirvesini gördü. Brent petrol bugün 96 dolar ham petrol ise 95 dolara çıkarak 2014 yılı sonrası en yüksek seviyeyi gördü.

2021’i %50 üzeri kazançla kapatan petrol, 2022’nin ilk 1,5 ayında da %20 primlendi. Fiyatlardaki yükselişte küresel arz sıkıntısı ana etken olurken son haftadaki atakta ise Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim etkili oldu. ABD, Rusya’nın her an Ukrayna’ya saldırabileceğini belirtti. İki ülke başkanlarının telefon görüşmesinden de netice çıkmayınca fiyatlar yeni haftaya artan jeopolitik riskler nedeniyle hızlı başladı. Son dakika olarak geçen haberlerde ise Putin’in Batı ile müzakerelere devam etme kararı aldığı yönündeki gelişmenin ardından brent 93,60 ham petrol ise 92,30 dolara geriledi. Gün içi kazançların silinmesine karşın fiyatlar son 7 yılın zirvesinde.

Rusya ve Ukrayna arasında 2014 yılında Kırım üzerinden başlayan hem siyasi hem de jeopolitik gerginlik bu kez ise NATO’ya üyelik üzerinden arttı. ABD başta olmak üzere Batı ülkeleri, olası bir işgal durumunda Rusya’ya ağır yaptırımlar uygulanacağını belirtti. Rusya ise ülkeleri, yalan haber yapmakla suçladı ve bir işgal hazırlığının söz konusu olmadığını belirtti. NATO’nun diplomasi ile çözüme gidilmesine vurgu yapmasına karşın ABD ve Rusya gerginliği devam ediyor, fakat Rusya’dan müzakereye yeşil ışık yakıldığına dair söylentiler bile fiyatlarda etkili oluyor.

Son günlerdeki fiyatlama oynaklığı artırsa da petrol tarafında OPEC+ üyelerin düşük üretimleri ve bu nedenle talebe yetmeyen arz sorunu etkili oluyor. Son rakamlara göre günlük 400 bin varil kotası doldurulmazken en düşük üretim Irak’tan geldi. Mart ayında da kota altı üretim bekleniyor ve fiyatların da 100 dolara doğru yükselmeye devam etmesi bekleniyor.

 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir