Kriptolar:
29515
Bitcoin:
$59.230
% 2.68
BTC Dominasyonu:
%52.6
% 0.26
Piyasa Değeri:
$2.20 T
% 1.96
Korku & Açgözlülük:
43 / 100
Bitcoin:
$ 59.230
BTC Dominasyonu:
% 52.6
Piyasa Değeri:
$2.20 T

OPEC+’nın arz kesintisi haberleri ile petrol %2 üzerinde ralli yaptı

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – OPEC+’nın, düşen fiyatlarla boğuşurken bu hafta yapılacak bir toplantıda arz kesintisine karar vereceğine dair çok sayıda haberin ardından petrol fiyatları Pazartesi günü yükseldi.

Brent %2 artışla 87,23 dolara yükselirken WTI %2,5 artışla 81,45 dolar oldu. Her iki sözleşme de Eylül ayındaki ve üçüncü çeyrekteki sert kayıplarını telafi etti.

Birçok raporun söylediğine göre OPEC+; Pazartesi günü yaptığı açıklamada, düşen ham petrol fiyatlarını desteklemek amacıyla Çarşamba günü bir araya geldiklerinde günde 1 milyon varilin (bpd) üzerinde üretim kesintisi yapmayı düşündüklerini belirtti.

Söz konusu kesinti, OPEC üyelerinin ham petrol fiyatlarında son dönemde yaşanan düşüşlerin temelsiz olduğu ve fiyatları istikrara kavuşturmak için üretim kesintisine gidilmesi gerektiği yönünde verdikleri sinyallerin ortasında gerçekleşecek.

Kartel, Mart 2020’den bu yana ilk yüz yüze toplantısını Çarşamba günü Viyana’da gerçekleştirecek.

Fed ve diğer merkez bankalarından gelen şahin sinyaller, artan faiz oranları karşısında ekonomik büyümenin büyük ölçüde yavaşlayacağı endişelerini artırırken petrol fiyatları Eylül ayında %11,2 düşerek yaklaşık bir yılın en kötü ayını geçirdi.

ABD’nin, stratejik petrol rezervinden büyük miktarda petrol çekerek stokları yaklaşık 40 yılın en düşük seviyesine getirmesiyle piyasalar da arz bolluğu yaşadı.

Majör ithalatçı Çin’deki bir dizi COVID-19 karantinasının, sürdürülebilir talebe ilişkin endişeleri artırmasıyla petrol fiyatları, bu yılın başlarında ulaştığı yüksek seviyelerden ciddi bir düşüş yaşadı.

Son 20 yılın en yüksek seviyelerine yakın işlem gören doların gücü de ithalatı daha pahalı hale getirerek ham petrol fiyatları üzerinde baskı yarattı.

OPEC başkanı Suudi Arabistan, üretimi artırması ve büyük ekonomiler için akaryakıta bağlı enflasyonu azaltmaya yardımcı olması yönünde ABD’nin baskısıyla karşı karşıya.

Ancak ülke, çoğu OPEC üyesiyle birlikte Eylül ayında sekiz ayın en düşük seviyesine gerileyen fiyatlar karşısında üretimi artırma konusunda isteksiz.

Olası üretim kesintisinden önce geçen ay yapılan 100.000 varillik kesinti, piyasa tarafından büyük ölçüde nominal olarak görülmüştü.

Ayrıca sadece birkaç ay önce OPEC, pandeminin petrol piyasasında yarattığı aşırı olumsuzluklarla geçen iki yılın ardından ham petrol üretimini COVID-19 öncesi seviyelere getirmişti.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir