Kriptolar:
29386
Bitcoin:
$63.783
% 4.14
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.19
Piyasa Değeri:
$2.37 T
% 3.03
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 63.783
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.37 T

OPEC+ kesintileri, küresel ekonomiyi resesyonun eşiğine getirebilir – IEA

Yazar – Scott Kanowsky

Investing.com – Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) yeni raporuna göre OPEC ve aralarında Rusya’nın da bulunduğu müttefiklerinin üretimde büyük bir kesintiye gitmesi, önümüzdeki yıl küresel arzdaki artışı rayından çıkarma ve dünya ekonomisini geniş çaplı bir resesyonun eşiğine getirme tehdidi taşıyor.

OECD ülkeleri için önemli bir enerji politikası danışmanı olan IEA; petrol grubunun üretimi günde 2 milyon varil azaltma planının, daha yüksek fiyatlara ve dolayısıyla piyasada oynaklığın artmasına yol açacağını söyledi. Rapora göre arzdaki azalma aynı zamanda ülkelerin kilit petrol akışlarını ellerinde tutma kabiliyetleri üzerinde de ek bir baskı yaratacak.

IEA’nın Perşembe günkü raporunda şu ifadelere yer verildi: “Enflasyonist baskılar ve faiz oranlarındaki artışlar etkisini gösterirken yüksek petrol fiyatları zaten resesyonun eşiğinde olan küresel ekonomi için bir kırılma noktası olabilir.”

2023 yılında dünya petrol talebindeki artışın, IEA’nın bir önceki tahmininin 470 bin varil altında, günde 1,7 milyon varile düşeceği tahmin ediliyor.

2022 yılında küresel petrol talebi ise Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinden önce günlük 3,2 milyon varil iken 1,9 milyon varile düştü. Bu rakam hâlâ nispeten güçlü görünse de IEA; talebin dördüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla günde 340 bin varil azalmasının beklendiği, ciddi bir yavaşlamanın “devam ettiği” uyarısında bulundu.

Bu arada devlet stoklarından günde 32,8 milyon varil petrol kullanılmasına rağmen OECD’nin ticari petrol stokları, Ağustos ayında beş yıllık ortalamanın günlük 243 milyon varil altında kaldı.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir