Kriptolar:
29739
Bitcoin:
$66.237
% 0.08
BTC Dominasyonu:
%54.6
% 0.12
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 1.30
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 66.237
BTC Dominasyonu:
% 54.6
Piyasa Değeri:
$2.35 T

Norveç Merkez Bankası, dijital para birimi için Ethereum ağını kullanacak

Norveç Merkez Bankası, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) çalışmaları kapsamında oluşturulan açık kaynak kodlarını yayımlayarak bu alandaki ciddiyetini ortaya koydu.

Norveç Merkez Bankası’nın resmi CBDC partneri olan Ethereum ağı ölçeklendirme çözümü Nahmii, blog yazısında açık kaynak kodlarının GitHub’da yayımlandığını ve alanın, ERC-20 tokenlerinin basılması, yakılması ve aktarılması gibi yeteneklerin etkinleştirilmesi için tasarlandığını söyledi.

Nahmii, ayrıca yazısında mevcut kodların Metamask gibi özel cüzdanlar için uygun olmadığını kimlik doğrulaması yapılan kripto cüzdan sahipleri için özel olarak erişilebilir olacağını vurguladı.

Norveç Merkez Bankası da Twitter üzerinden ülkenin CBDC altyapısının Ethereum ağına dayalı olacağı bilgisini verdi.

Daha önce yapılan açıklamalarda Ethereum ağının CBDC için uygunluğuna dem vurularak Ethereum kripto para sisteminin, dijital merkezi finans kurumu araçlarının basımı, dağıtımı ve yakımı için bir “çekirdek altyapı” sağlayabileceği belirtilmişti. Merkez bankası, açıklamasında Mevcut CBDC prototipinin dijital merkezi finans için hayati öneme sahip seçenekleri kontrol etmek için kullanılacağı açıklandı.

Norveç Merkez Bankası, son 2 yıldır CBDC çalışmalarını sürdürürken bu yılın Nisan ayında dijital ulusal para birimi için test çalışmalarına başlayacağını açıklamıştı. Geçen sene ise Ethereum, Bitcoin ve Bitcoin SV Blockchain ağlarına dayalı CBDC tasarımlarını öne çıkaran bir rapor yayımlandı. Son gelişmeye göre bu raporda Ethereum ağının öne çıktığı görülüyor.

Türkiye, CBDC çalışmalarında hangi aşamada?

Dünya genelinde ise CBDC çalışmaları hızla devam ediyor. Bu ay IMF tarafından yayımlanan bir makalede ülkelerin, dijital para birimi için hangi aşamada olduklarını detaylı şekilde aktardı. İlgili makale Temmuz 2022 itibarıyla 97 ülkenin yarısından fazlasının CBDC araştırmalarına başladığını veya geliştirme aşamasına ulaştığını gösterdi. IMF raporuna göre Nijerya ve Bahama, araştırmaya konu olan ülkeler arasında CBDC tedavülüne başlayan ilk iki ülke oldu.

Güncel duruma göre ise 97 ülke arasından 65’i araştırma araştırmalarına devam ediyor. 15 ülke, konsept oluşturma aşamasında bulunurken 15 ülke ise test çalışmalarına başlamış durumda. Türkiye ise makalede CBDC için konsept oluşturma aşamasında olarak görülüyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir