Kriptolar:
32042
Bitcoin:
$69.523
% 3.11
BTC Dominasyonu:
%59.2
% 0.20
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 1.89
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 69.523
BTC Dominasyonu:
% 59.2
Piyasa Değeri:
$2.25 T

Nord Stream’deki faaliyetin yeniden başlayacağına dair işaretler, Avrupa’da gaz fiyatlarını düşürdü

Rus gazının Cumartesi gününden itibaren Nord Stream 1 boru hattından Almanya’ya akmaya devam edeceğine dair işaretler üzerine Avrupa Doğal Gaz Vadeli İşlemleri Cuma günü sert bir düşüşle son iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Ön ay vadeli Hollanda TTF sözleşmesi, %8,6 düşüşle megavat/saat başına 222 euro’ya indi.

Sözleşme, boru hattı operatörünün Cumartesi günü Berlin’de saat 2’den itibaren sevkiyatların yeniden başlayacağı sinyalini vermesi ve devlete ait gaz tekeli Gazprom’un, (MCX:GAZP boru hattını daha uzun süre kapalı tutacağı yönündeki endişeleri gidermesinin ardından 218,22 euro’ya kadar gerilemişti.

Sevkiyatların yeniden başlaması ve yüksek fiyatlar nedeniyle endüstriyel kullanıcıların tüketimindeki keskin düşüş, Avrupa’nın yoğun kış talebi sezonu öncesinde depolama kapasitesini doldurma hedeflerine ulaşma olasılığını artırıyor. Bu da küresel spot piyasada şu ana kadar yılın karakteristiği olan panik alımlarına olan ihtiyacı azaltacaktır.

Ancak analistlere göre bu, fiyatların serbest düşüşe geçeceği anlamına gelmiyor.

Avrupa bu yaz Rusya’dan boru hattıyla yaptığı ithalatı sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ile ikame etmek zorunda kaldı ve bu durum Asya’daki geleneksel alıcıları spot piyasanın dışında tuttu. Asya LNG ithalatı, Çin’deki %20 ve Hindistan’daki %18’lik düşüşler sayesinde yılın başından bugüne %7 azaldı. Ancak Japonya, Güney Kore ve Çin’in kış ısıtma sezonu için daha fazla gaza ihtiyacı var ve şimdi talepleri uzun vadeli sözleşmelerle karşılanmadığı ölçüde piyasaya geri dönmeye başlıyorlar.

Gas Infrastructure Europe’un verileri, AB depolama tesislerinin 1 Eylül’de, planlanandan iki ay önce, toplamda %80’den fazla dolu olduğunu gösteriyor. Kıtanın en büyük iki tüketicisi olan Almanya ve İtalya %84,3 ve %82,6, Fransa ise %91’in üzerinde doluluk oranına sahipti. Ancak Hollanda ve Avusturya gibi önemli ulaşım merkezleri %77,8 ve %66,9 ile daha az ilerleme kaydetti.

Rusya, Nord Stream’deki akışı kesmek zorunda kaldığını çünkü boru hattına gaz pompalayan türbinlerin çoğunun Almanya merkezli üreticisi Siemens Energy tarafından bakım için Kanada’da bulunduğunu söylüyor. Almanya hükümeti bu tür açıklamaları samimiyetsiz ve Ukrayna’ya verdiği destekten vazgeçmesi için baskı unsuru olarak tasarlanmış açıklamalar olarak değerlendirdi.

AB’nin geri kalanıyla birlikte Almanya’nın da yıl sonunda gaz hariç Rusya’dan tüm enerji ithalatını durdurması bekleniyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir