Bilindiği gibi Bitcoin merkeziyetsiz bir yapıya sahiptir.Onu merkeziyetsiz yapan en önemli detay ise banka gibi bir kuruma ihtiyaç duymamanız ve herkesin kendine özel bir veri tabanına sahip olmasıdır. Sizler bankalarla işlem yaptığınızda paralarınız bankanın veri tabanında saklanmaktadır. Sizler varlıklarınızı hangi bankaya yatıracağınıza karar vermeden önce bankanın güvenirliliğini mutlaka dikkate alırsınız ve ona göre varlıklarınızı hangi bankada tutacağınıza karar verirsiniz.
Banka sizlerin verilerini saklar ve sizin online olarak bilgisayarlardan ve telefonlarınızdan gördüğünüz varlık ekranları bilgisayarın datası yani veri tabanıdır.
Bitcoin ile gelen merkeziyetsiz yapı sayesinde bankaların veritabanı görevleri tamamen varlık sahiplerine geçmiştir. İşte merkeziyetsiz yapıda sizlerin veri tabanınızın kayıtlarını tutan kişi ve cihazlara NODE denmektedir.
Node ismini bazen düğüm olarak da duyabilirsiniz şaşırmayın ! Çünkü zaten Node ve düğüm aynı şeyler.
Node için başta söylediğimiz gibi merkeziyetsizlik ön plandadır.Örneğin kurduğunuz Node size sürekli problem çıkarıyor, kurulum aşamasında zorlanıyor ve kurulan bu nodu açık tutmakta güçlük çekiyorsanız işte ozaman kurulan blokzincirin merkeziyetsizliğinde bir problem aranabilir.
Başarılı bir Blokzincir de Node kurmak kolay olmalı ve herkesin sonuca ulaşabileceği bir yapıya sahip olmalıdır.Bunun dışında hiçbir şekilde izin gereksinimi bulunmamalıdır. Çünkü eğer Node kurulum aşamasında sizden sürekli izin isteniyorsa bağlantılı blokzincirin merkeziyetsizliğinde yine bir problem var demektir.
Peki Kripto Piyasası Node lar Olmadan Yapabilir mi?
Cevabım hayır! Çünkü Var olan her Nodun basitçe durdurulması, ortadan kaybolması veya silinmesi durumunda, tam olarak kim ne kadar kripto paraya sahip ya da hangi işlemlerin kimler arasında hangi zaman aralığında gerçekleştiğini söylemek imkansızdır.
Nodlar olmadığında, kripto para birimlerinin kaç kez harcanıp harcanmadığını bilmek imkansız olacağı için kripto paralara olan güveninde sarsılacağını söyleyebiliriz.Kripto para piyasasında insanların güvenini sağlayan yegane varlıklardan biri zaten node lardır.
Kısacası Node blokzincirlerde ki transfer bilgilerinin, cüzdan varlıklarının bir nevi blokzincir ağı içerisindeki her türlü işlem hareketinin kayıt edildiği ,merkezi sistemlerdeki tek veritabanı yerine, herkesin bilgisayarına kurabileceği ve katılabileceği verileri içeren, blokzincirleri kullanmamıza ve işlem yapmamıza yarayan işlem bileşenidir.
Coinmuhendisi olarak bu makalemizde sizlerle Node kelimesinin anlamını ve kripto para, blokzincir ve Node lar arasındaki bağlantıyı inceledik.Bir sonraki makalemizde kurulan Node çeşitleriyle sizleri bilgilendirmeye devam edecez. Bizleri takipte kalmayı unutmayın.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.