Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$95.372
% 1.49
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 95.372
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

NFT’leri Değerli Yapan Nedir?

NFT’leri Değerli Yapan Nedir?

Her geçen gün adını daha sık duyduğumuz NFT’ler dijital dünyanın sanat eserleri olarak geçiyor peki NFT’leri değerli yapan nedir? Gelin birlikte bunu incelemiş olalım.

 

NFT’ler zaman zaman oldukça dikkat çekici olabiliyor. İçerisinde yer alan blockchain teknolojisi sayesinde benzersizliği, sahipliği ve işlem geçmişi kolayca doğrulanabilir olması NFT’leri ön planda tutuyor. Farklı şirketler tarafından tasarlanan uygulamalarda kullanılabilir ve ikincil piyasalarda kolayca alım satım işlemleri gerçekleştirilebilir. Tüm bu özellikleri yeni kullanım senaryoları ve günümüz dünyasında iş modelleri için olanak sunuyor. Temele indiğimizde NFT’leri değerli yapan dört bileşen var. Bunları sizler için elimizden geldiğince açıklamaya çalışacağız.

Bir NFT’nin değeri Fayda,Mülkiyet Geçmişi, Gelecek Değer, Likidite Primi gibi ölçülere bakarak değerlendirilir.
NFT’ler temsil ettiği varlığa bağlı olarak bu dört bileşen arasında farklı şekillerde dağıtılır. Yatırımcılar değerlendirme yaparken bu dört maddeyi ele alır, yatırım yapılıp yapılmaması gerektiği fikrine buna göre karar verirler.

Buna karşılık NFT tasarımcıları yatırımcıların dikkatini çekmek için bu dört bileşeni büyük hassasiyetle kullanmaya gayret gösterir.

 

Utility (Fayda)

Utility value tamamen NFT’nin nasıl kullanılabileceğine bağlıdır. Utility value yüksek olan iki ana kategori olarak oyun kazanımları ve ticketler verebilir. Utility’nin bir başka boyutu da NFT’lerin farklı bir aplikasyonda kullanılabilmesi yeteneğidir. Utility value artırmanın bir başka yolu da NFT’nin yatırımcısına utility (fayda) sağlamak için diğer firmalarla, büyük isimlerle ortaklıklar kurmasıdır.

 

Future Value (Gelecek Değer)

Bir NFT’nin gelecekteki değeri, hem güncel değerinden hem de gelecekteki nakit akışından elde edilir. Talep spekülasyon için uygun zemin hazırlar. Spekülsayon ise değerlemeyi etkiler ve bazen fiyat artışının arkasındaki en büyük güç olabilir. Doğru dengede NFT oluşturucuları NFT’lerinin değerini artırabilir ve yeni kullanıcıları üzerine çekebilir.

Değerleme, arz kıtlığı ve spekülasyon tarafından yönlendirilir. Öte yandan NFT’ler pasif gelir için kiralanabilir özelliğe sahip dijital varlıklardır. Örnek vermek gerekirse, oyuncular bir görevi tamamlamak için elinde bulundurması gereken NFT’yi almak yerine onu geçici süreliğine kiralayarak görevi tamamlamasını sağlayabilir.

 

 

Ownership Value (Mülkiyet Geçmişi)

Değeri NFT’yi piyasaya süren kişinin kimliğine veya NFT’nin önceki sahiplerine bağlıdır.Mülkiyet geçmişi değeri yüksek olan NFT’ler genellikle piyasaya ünlü sanatçılar veya marka değeri güçlü şirketler tarafından piyasaya sürülür.

Bu konuda değeri artırmanın iki yolu vardır. Birincisi, NFT’leri piyasaya sürmek için güçlü markaya sahip şirketler ve kişilerle işbirliği sağlamaktır. Bu sayede yüksek trafik ve kullanıcının dikkati çekilmeye çalışılır. İkincisi ise daha nüfuz sahibi kişilerin sahip olduğu NFT’leri yeniden satışa çıkarmaktır.

 

Liquidity Premium (Liklidite Primi)

Yüksek likidite, NFT değeri artıran başka bir etkendir. Likidite primi, on-chain oluşturulan token’ların off-chain varlıklardan daha yüksek bir değere sahip olmasının en önemli nedenidir. Yatırımcılar, yüksek işlem hacmine sahip NFT’lere yatırım yapmayı tercih ederler çünkü likidite NFT’lerin elinde kalması riskini düşürür.

 

Bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesi için  bizleri Telegram,Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir