NFT’leri destekleyen teknolojiler ve sistemler oldukça karışık ve fazlaca terim içerebilir. Bu nedenle NFT’leri anlamak kolay değildir ve bu dünyaya katılmanın göz korkutucu olabileceğini biliyoruz. Bu nedenle, coinmuhendisi.com olarak, NFT Sözlüğünü bir araya getirdik. İşte NFT’ler ile ilgili bilmeniz gereken tüm terimler:
Blockchain (Blok Zincir)
Blochain’ler, verileri ve bilgileri genel olarak erişilebilir ve güvenli bir şekilde depolamak için kullanılan dağıtılmış veri tabanlarıdır. Tek bir merkezi sunucuya güvenmek yerine, blockchain’lerle çalışan kripto ağları, verileri dünya çapında dağıtılmış cihazlar (düğümler) arasında depolar. Sonuç olarak, bu dağıtılmış cihazlar bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve hatta daha büyük sunucular gibi herhangi bir şey olabilir. Güvenilir bir üçüncü tarafa ihtiyaç duymadan verilerin depolanmasını, yayılmasını ve korunmasını sağlamak için, birbirleriyle iletişim kurarak blockchain’in çerçevesi şeklinde hizmet ederler. Düğümler sayesinde, blockchain değişmez bir kayıt sağlar. Daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen, merkeziyetsiz bir mülkiyet kanıtı aracıdır.
NFT projeleri için en popüler blockchain ”Ethereum”
Ethereum (ETH), boyutu ve güvenliği nedeniyle Web3 ekosisteminde kullanılan birincil blockchain’dir. Aynı nedenden dolayı NFT’ler için en popüler blockchain’dir. ETH, Ethereum blockchain’inin yerel kripto para birimidir. Eşler arası ödemeler, NFT ticareti, kripto oyunları ve daha fazlası dahil olmak üzere blockchain’de gerçekleşen tüm işlemleri güçlendirmek için kullanılır.
Tezos
Tezos blockchain’i 2021’in başına doğru popülerlik kazandı. Ethereum blockchain’i kadar yaygın olarak kullanılmasa da NFT’leri de destekliyor ve enerji kullanımını azaltmak isteyen topluluk üyeleri tarafından tercih ediliyor. Liquid Proof-of-Stake (LPoS) mekanizması, Ethereum’dan yaklaşık iki milyon kat daha az enerji kullanır. Tezos yerel kripto birimi XTZ’dir.
NFT projeleri destekleyen bir diğer blockchain ”Solana”
Solana, NFT’leri destekleyen bir başka popüler blockchain’dir. Geçmiş kanıtı (PoH) ve hisse kanıtı (PoS) konsensüs mekanizmalarının benzersiz kombinasyonu, doğrulama sürelerinin önemli ölçüde azalmasına yol açar. Sonuç olarak, Solana blockchain’inin kullanımı çok daha ucuzdur. Solana’nın yerel kripto birimine SOL denir.
NFT
NFT, blockchain’de yaşayan dijital bir bilgi simgesidir (veri). Her NFT’nin kendi tanımlama kodu ve meta verileri vardır. Bir NFT’nin içerdiği veriler, fotoğraflar, şiirler, şarkılar, albümler, videolar, avatarlar ve daha fazlası gibi dijital dosyalara bağlanabilir. Bu bağlamda, NFT’ler en çok dijital öğelerin (özellikle sanatın) satın alınması ve satılması için kullanılır. Bununla birlikte, NFT’lerin sahibine özel ürünlere ve airdroplara, canlı veya dijital etkinlik biletlerine ve daha fazlasına erişim sağlamak için de kullanılabilirler. Sonuç olarak, NFT’ler benzersizdir ve değiştirilemez.
NFT Marketplace (NFT Pazar Yeri)
NFT Marketplace, insanların NFT satın alabileceği, satabileceği ve takas edebileceği merkeziyetsiz bir platformdur. NFT pazar yerlerinin çoğu, sırasıyla her zincir için en popüler pazar yerleri olarak hizmet veren OpenSea Ethereum, Magic Eden ise Solana blockchain’i üzerine kuruludur. OBJKT, Tezos’taki en büyük ve en popüler pazar yeridir.
NFT Roadmap (NFT Yol Haritası)
Bir yol haritası, biraz yatırım güvertesi gibidir. Projenin değerini ve faydasını iletmek için bir NFT projesinin hedeflerini, kilometre taşlarını ve stratejilerini haritalayan bir belgedir. NFT yaratıcılarının ve sahiplerinin beklentilere uyum sağlamasına yardımcı olurlar. Bir NFT projesi ilerledikçe, yol haritası yeni özellikler ve sürümlerle güncellenir. Özellikle, NFT yol haritaları yasal olarak bağlayıcı değildir. Bu nedenle, içerik oluşturucular yol haritalarında birçok vaatte bulunabilse de, bunları yerine getirmek için yasal bir zorunlulukları yoktur.
Gas Fee (Gas Ücreti)
Gas ücreti, bireylerin bir blockchain’de işlemi tamamlamak için yaptıkları ödemedir. Bu ücretler, blockchain madencilerinin blockchain işlemlerini doğrulamak için kullanmaları gereken bilgi işlem gücünü telafi etmek için kullanılır. Genellikle blockchain’in yerel kripto para biriminde ödenir. Fiyat, ağ tıkanıklığına bağlı olarak dalgalanır. Sonuç olarak, ağı ne kadar çok kişi kullanırsa, gas ücreti o kadar yüksek olur.
Gas War (Gas Savaşı)
Kullanıcılar, blockchain’in bir sonraki bloğunda kimin işleminin öncelikli olacağı konusunda rekabet ettiğinde bir gas savaşı meydana gelir. Pek çok insan sınırlı sayıda NFT için rekabet ettiğinden, popüler NFT drpo’ları sırasında gas savaşları yaygındır. Beklenen drop’lar sırasında, yalnızca ilk alıcılar bir NFT basma şansına sahip olacak. Sonuç olarak, basım işlemlerinin bir sonraki bloğa dahil edilmesi talebi artırır. Ne kadar çok gas öderseniz, işleminiz o kadar hızlı onaylanır, bu nedenle gas ücretleri önemli ölçüde artar.
Blockchain’e NFT ekleme ”Mint”
Basit bir ifadeyle mint, blockchain’e bir NFT ekleme, doğrulama ve kaydetme eylemidir. Bir kez basıldığında, NFT kamu tüketimine açıktır ve açık pazarda görüntülenebilir, satın alınabilir ve işlem görebilir. Bununla birlikte, NFT’lerin herkese açık hale getirilmesi gerekmez ve gizli tutulabilir.
Özel NFT projeleri ”1/1”
Bire bir sanat eseri veya NFT tamamen özeldir, bir daha asla yapılmayacaktır. Bunlar biraz gerçek hayattaki tablolara benziyor, çünkü sadece bir tane var. Nadir olmaları nedeniyle, 1/1’ler genellikle NFT sürümlerinden çok daha yüksek bir fiyat etiketi taşır.
Limited Edition (Sınırlı Sayıda Basım)
Limited Edition, basılacak sınırlı sayıda NFT’nin bulunduğu bir NFT koleksiyonudur. Birçok koleksiyon 10.000 baskıdan oluşur.
Open Edition (Açık Basım)
Open Edition, herhangi bir sayıda öğenin basılabileceği bir NFT koleksiyonudur. Ancak, “açık” ile “sınırsız”ı karıştırmayın. Birçok açık sürüm, yalnızca bitmeden önce belirli süreler için basılabilir.
PFP NFT
Profil resmi (PFP) NFT, bir kişinin sosyal medya profil resmi olarak görüntülenmek üzere tasarlanmış dijital bir simge veya sanat eseridir. Dünyanın en popüler NFT koleksiyonlarının çoğu (CryptoPunks ve Doodles gibi) PFP’lerdir.
NFT Floor Price (NFT Taban fiyatı)
Bir NFT koleksiyonunun taban fiyatı, tüm koleksiyonda listelenen en düşük fiyattır. Bir koleksiyonun değeri genellikle taban fiyatına göre belirlenir.
Whitelist
Whitelist, proje genel kullanıma sunulmadan önce bir NFT koleksiyonundan bir öğe satın almak için erken erişim verilen bir grup kullanıcıdır. Whitelist’in boyutu genellikle küçüktür ve NFT yaratıcıları tarafından halka açık mint öncesi ilgi yaratmanın bir yolu olarak seçilen bir kullanıcı grubu vardır.
Art Reveal
Art Reveal, genellikle bir NFT koleksiyonu lansmanındaki en heyecan verici andır; burada, bir süre bekledikten sonra, sahipleri ve herkes, bastıkları belirli sanat eserlerini nihayet görebilirler. Daha küçük Art Reveal’lar, genellikle projeye ilgi uyandıran ön tanıtımlar olarak hizmet eder.
Airdrop
Airdrop, NFT’leri veya kripot paraları doğrudan kullanıcıların cüzdanlarına genellikle ücretsiz olarak dağıtma işlemidir. Birkaç çeşit Airdrop vardır. Örneğin, bireyler bir sosyal medya gönderisini paylaşma veya bir bültene kaydolma karşılığında bir airdrop alabilir. Belirli bir NFT koleksiyonunun veya kripto para biriminin sahiplerine sadakatlerinden dolayı teşekkür olarak özel airdroplar gönderilir. Airdroplar, blockchain projelerinin yeni kullanıcıları çekmesi veya mevcut kullanıcıları destekleri için ödüllendirmesi için harika bir yoldur.
Sıcak Cüzdan
Sıcak cüzdan, çevrimiçi tutulan dijital bir cüzdandır. Token’ları saklamanıza, göndermenize ve almanıza izin verir, blockchain’e bağlıdır. İnternet bağlantınız ve özel anahtarlarınız olduğu sürece dünyanın herhangi bir yerinden herhangi bir cihazdan erişilebilir. İnternete bağlı olduklarından, daha az güvenli olma ve bilgisayar korsanlığına maruz kalma eğilimindedirler. MetaMask, bir sıcak cüzdan örneğidir.
Soğuk Cüzdan
Soğuk cüzdan, çevrimdışı olarak depolanan daha güvenli bir kripto para cüzdanı türüdür. Soğuk cüzdan örnekleri arasında kağıt cüzdanlar ve donanım cüzdanları bulunur. Donanım cüzdanları, çoğu USB sürücüye benzeyen fiziksel cihazlardır. En iyi markalar arasında Ledger ve Trezor bulunur. Kağıt cüzdan, üzerinde özel ve genel anahtarlarınızın basılı olduğu bir kağıt parçasıdır. Tabii ki, bir kağıt parçasını kaybetmek veya yok etmek kolaydır. Sonuç olarak, donanım cüzdanları tipik olarak token’ları saklamanın en güvenli yolu olarak görülüyor.
Royalty
Royalty; telif hakkı, bir esere sahip olmak, yaratmak veya lisans vermek karşılığında elde edilen belirli bir miktar gelir. Birçok NFT yaratıcısı, çalışmaları bir NFT pazarında her satıldığında ikincil telif ücreti veya satış fiyatının önceden belirlenmiş bir yüzdesini alır. Bu nedenle, NFT yaratıcıları yalnızca çalışmaları ilk kez satıldığında para kazanmazlar. Her işlemden para kazanıyorlar.
Smart Contracts (Akıllı Sözleşmeler)
Akıllı sözleşme, blockchain’de yaşayan bir bilgisayar programıdır. İlkel “eğer / ne zaman… o zaman” ifadeleri tarafından yönetilir. Örneğin, “eğer ‘a’ olursa, adım ‘b’yi yürütün” Bu önceden belirlenmiş koşullar karşılandığında, işlem otomatik olarak yürütülür ve blockchain’e kaydedilir. İşlem değişmez olduğundan (itiraz edilemez veya değiştirilemez) ve işlemi tamamlamak için üçüncü taraf aracılara ihtiyaç duyulmadığından bu, şeffaflığı ve güveni artırır. NFT’ler, sahiplik atayan, NFT içindeki varlıklara erişen, NFT’nin aktarılabilirliğini yöneten vb. akıllı sözleşmeler kullanılarak basılır ve ticareti yapılır.
Decentralized Applications (Merkeziyetsiz Uygulamalar) – NFT dApp
Merkeziyetsiz uygulamalar (dApp’ler), Ethereum blockchain’i gibi merkeziyetsiz bir ağ üzerinde oluşturulup çalıştırılması dışında, kullandığınız diğer web siteleri veya uygulamalar gibidir. dApp’ler akıllı sözleşmelerle desteklenir . NFT dApp, NFT kullanımını yazılımına dahil eden merkeziyetsiz bir uygulamadır. OpenSea gibi çoğu NFT pazar yeri dApp’lerdir.
DAO
Bir DAO (merkeziyetsiz özerk organizasyon), akıllı sözleşmelerin kullanımı yoluyla blockchain’de yürütülen bir organizasyon türüdür. Akıllı sözleşmeler, DAO’yu yöneten ve kararları yürütmek için kullanılan kuralları ortaya koyar. Kararların merkezi birincil hissedarlar tarafından yönetildiği geleneksel işletme ve kuruluşların aksine, DAO’lar bir token sahipleri topluluğu tarafından işletilir. Bir DAO’daki tüm yönetişim token sahipleri, önemli kararlarda oy kullanabilir ve söz sahibi olabilir. Bir teklif önceden tanımlanmış bir konsensüs seviyesine ulaşırsa (belirli sayıda oy gibi), akıllı sözleşmedeki kurallara göre kabul edilir ve yürütülür. Birçok NFT projesi, NFT sahiplerinin projenin geleceği hakkında oy kullanmalarını sağlayan DAO’lar yaratır.
Governance Token (Yönetişim Token’i)
Bir yönetişim token’i, DAO içinde toplu karar verme için demokratik bir sistem olarak işlev gören bir token’dir. Yönetişim token’leri, sahiplerine finansman tahsisi, kilit işe alımlar, yaratıcı yön ve daha fazlası gibi projenin geleceğini etkileyen önemli kararlarda oy hakkı sağlar.
Utility Token
Utility Token, merkeziyetsiz bir uygulama veya hizmete erişim sağlayan (ve bunlarla etkileşim kurmak için kullanılan) bir kripto para birimidir. Bazen bu şekilde spekülasyon yapılsa da, bunların finansal menkul kıymetler olmadığını belirtmek önemlidir. Bunun yerine, token’lar belirli bir projenin iç ekonomisinde kullanılır.
P2E (Oyna-Kazan)
Oyna-kazan (P2E), oyunculara başarılı oyun performansı için yardımcı program token’ları verilen bir çevrimiçi oyun türüdür. Bu token’lar, oyun içi meta ürünler satın almak için kullanılabilir ve hatta diğer kripto veya fiat para birimlerine dönüştürülebilir.
Metaverse
Metaverse, gerçek dünyanın bir tür dijital uzantısı olarak, fiziksel ve sanal gerçekliğin en iyi karışımı olarak tanımlanır. Geleceğin bu fütürist vizyonuna göre, günlük gerçeklik dönüşecek ve insanlar tamamen sürükleyici, birlikte çalışabilir, artırılmış bir dünyada, dünyanın dört bir yanındaki diğerleriyle yaşayacak, oynayacak, alışveriş yapacak ve çalışacak. NFT’ler gibi birçok Web3 protokolü, gelecekteki meta veri deposunda kullanılabilir.
Interoperability (Birlikte çalışabilirlik)
Çoğu dijital platform ve oyunda kullanıcılar verilerini bir uygulamadan diğerine taşıyamaz. Örneğin, oyuncular, Call of Duty oynarken Fortnite görünümlerini giyemezler. Birlikte çalışabilirlik, merkeziyetsiz uygulamalar ve sanal ortamlarda, verilerinizi ve sanal öğelerinizi yanınızda taşıma yeteneğidir. Bu, Web3’ün temel kiracılarından biridir ve kullanıcılara verileri üzerinde daha fazla kontrol ve dijital satın alımlarının gerçek mülkiyetini sağladığı için değerlidir
Discord
Discord, bir ses, metin ve görüntülü anlık mesajlaşma platformudur. Kullanıcılar, özel mesajlarda veya “sunucular” adı verilen daha genel topluluklarda sohbet edebilir ve dosya paylaşabilir. Her sunucu birkaç sohbet odası içerebilir. Discord, birçok NFT ve Web3 topluluğu için birincil iletişim aracı haline geldi. Çoğu NFT projesinin, içerik oluşturucuların, NFT sahiplerinin ve genel halkın bağlantı kurabileceği ve güncellemeleri paylaşabileceği özel bir Discord’u vardır. Bu sunuculara erişmek için kullanıcıların bir davet bağlantısına ihtiyacı vardır.
CC0
Creative Commons Zero (CC0), içerik oluşturucuların herhangi bir telif hakkı korumasından vazgeçmesi ve halkın çalışmalarını kullanmasına, uyarlamasına veya bunlardan yararlanmasına izin vermesi gereken en liberal telif hakkı koruması biçimidir.
Staking
Staking, faiz ödülleri karşılığında belirli bir süre boyunca bir cüzdanda veya takasta bir Proof-of-Stake kripto para birimini kilitleme sürecidir. Kripto ne kadar uzun süre stake edilirse, ödül o kadar büyük olur.
On-Chain
On-chain, blockchain’de yaşayan dijital bir token anlamına gelir. Bu terim aynı zamanda blockchain’deki bir token veya sözleşme ile herhangi bir işlemi veya etkileşimi temsil etmek için kullanılır.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.