Kriptolar:
32937
Bitcoin:
$95.672
% 1.63
BTC Dominasyonu:
%57.7
% 0.64
Piyasa Değeri:
$3.34 T
% 0.30
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 95.672
BTC Dominasyonu:
% 57.7
Piyasa Değeri:
$3.34 T

Near Protocol Nedir? NEAR Coin

Near Protocol

Near Protocol, merkeziyetsiz uygulamalar için verimli, hızlı ve zincirler arası uyumlu merkeziyetsiz bir geliştirme platformudur. NEAR Coin, Near Protocol’ünün yerel token’ıdır.

Near Protocol Nedir?

Ethereum’un güçlü rakiplerinden biri olan Near Protocol, merkeziyetsiz uygulamaların ağ üzerinde kullanılabilir hale getirmek için tasarlanmıştır. Merkeziyetsiz bir geliştirme platformudur. Near Protocol, akıllı sözleşme özellikli bir blokzincirdir. Geliştrici ve kullanıcı dostu bir platform oluşturmayı amaçlamaktadır.

2018 yılında oluşturulan Near Protocol’ün kurucuları, eski Microsoft çalışanı Alexander Skidanov ve geliştrici Ilya Polosukhin’dir. Sonrasında birçok geliştirici katılımı ile Near Protocol yaklaşık 50 kişi olmuştur. Proje, uygulamaların web üzerinde kullanılabilmesini sağlamayı amaçlamıştır. Projenin dört farklı kullanım senaryosu bulunmaktadır. Bunlar, uygulamalar, kullanıcılar, doğrulayıcılar ve delegatörler’dir.

Near Protocol, ”basit bir amacı olan karmaşık bir teknolojidir” olarak tanımlanmıştır. Geliştiricilerin ve girişimcilerin, yüksek değerli varlıkları güvence altına alırken, bunları tüketiciler için kullanılabilir hale getiren uygulamaları kolayca ve sürdürülebilir bir şekilde oluşturmasını amaçlamaktadır.

NEAR Coin Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Near Protocol’ün yerel token’ı NEAR Coin’dir. İşlemlerin kaydedilmesi ve veri saklama ücreti gibi süreçlerde kullanılmaktadır. NEAR Coin stake edilerek işlem doğrulama düğümlerini (node) çalıştırmayı mümkün kılmaktadır. Yatırımcılar stake işlemi sayesinde belirli vadenin sonunda pasif gelir elde edebilmektedir. Diğer kripto para birimlerinin aksine NEAR Coin, daha düşük işlem ücretleri talep etmektedir. Bu sebeple kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir. Blockchain ve kripto para ekosistemine yeni dahil olan kişiler için kullanımı kolaydır.

Yönetişim oylamalarına da katılabilen NEAR Coin sahipleri, NEAR coin uygulamanın kullanımında ve staking işlemi gerçekleştirdiklerinde NEAR Coin ile ödüllendirilir. İşlem doğrulayıcıları, hizmetleri için yıllık bazda toplam NEAR arzının %4,5’ine tekabül eden NEAR Coin ödülü alırlar.

Ayrıca, akıllı sözleşmeler oluşturan geliştiriciler, sözleşmelerinin oluşturduğu işlem ücretlerinin bir kısmını alabilmektedir. NEAR Coin, ekosistemin gelişimine yeniden yatırım yapmak amacıyla yıllık toplam NEAR arzının %0,5’ini alan bir protokol hazinesi kurmuştur. NEAR Protokolü, NFT’lere ek olarak diğer zincirlerden “Wrapped” edilmiş token’ları destekleyebilmektedir. Bunun yanı sıra NEAR Coin, kullanıcıların ERC-20 tabanlı token’larını Ethereum’dan NEAR’a aktarmasını, Ethereum ile bir köprü kurarak sağlamıştır.

Near Protocol Nasıl Çalışır?

Merkeziyetsiz uygulamaların popülerlik kazanması, kripto para ekosistemindeki ölçeklenme sorununun da artmasına sebep olmuştur. Near Protocol, Ethereum’un da kullanılması ile hızla artan bu sorunu çözmeyi amaçlamıştır. Near Protocol’ün, ölçeklenebilirlik sorununa parçalama mekanizması uygulama çözümü sayesinde, blokzincir üzerindeki işlem kapasitesi artırılmaktadır.

Bu protokolde doğrulayıcılar, parçalanmış blok verileri sayesinde daha hızlı işlem gerçekleştirirler. Near Protocol’ündeki parçalanmış bloklar, kendilerinden sonraki blok bilgisinin bir kısmını içerdiği için benzer protokollerden ayrılmaktadır. Akıllı sözleşmeye dayalı hesap modeli kullanan Near, kullanıcıların işlemleri imzalamak için aktif olmalarına gerek kalmadan çalışmasını mümkün kılar.

Geliştiricilerin ifadesine göre Near Protocol, saniyede 100 bin işlem gerçekleştirebilmektedir. Her saniyede bir blok oluşturmayı vadetmektedir. Ayrıca Near Protocol’ü, ileri seviye yazılım bilgisine sahip olan ya da olmayan herkesin erişebileceği bir yapı kurmayı hedeflemiştir. Kısacası, ileri yazılım bilgisine sahip olmayan kullanıcıların da Near protokolü üzerinde geliştirilen merkeziyetsiz uygulamalara ulaşması sağlanmaktadır. Ayrıca Near Protocol, geliştiricilerin NFT ve akıllı sözleşme gibi projelerini kısa sürede hayata geçirmeleri için önceden hazırlanmış yazılım paketleri sunmaktadır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir