Kriptolar:
29739
Bitcoin:
$66.414
% 0.65
BTC Dominasyonu:
%54.6
% 0.12
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 1.30
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 66.414
BTC Dominasyonu:
% 54.6
Piyasa Değeri:
$2.35 T

Metrikler Uyarıyor: Bitcoin Bu Görülmemiş Diplere Kayabilir!

Ayı piyasası henüz sona ermedi. Ancak Glassnode’a göre, çeşitli metrikler Bitcoin teslimiyetinin zaten gerçekleştiğini gösteriyor.

Gerçekleşen Fiyat metriği Bitcoin için neye işarete ediyor?

Kripto ayı piyasası ne zaman bitecek? Yatırımcılar, mevcut kripto kışına katlanmaya devam ediyor. Ayrıca, son birkaç ayda birden fazla protokol ve yatırım fonunun ölümüne tanık oldular. Şimdi bu yatırımcıların aklındaki soru bu. Coinmuhendisi.com’dan takip ettiğiniz üzere, bu hafta, Bitcoin (BTC) bir kez daha 200 haftalık hareketli ortalamasında direnci test ediyor. Asıl zorluk, birden fazla ters rüzgar karşısında daha yükseğe çıkıp çıkamayacağı. Veya fiyatın Haziran ayının başından beri tuzağa düştüğü aralığa geri dönüp dönmeyeceği.

On-chain piyasa istihbarat firması Glassnode’un en son haber bültenini yayımladı. Buna göre, “süre” mevcut ayı piyasası ile önceki döngüler arasındaki temel fark. Ayrıca, birçok on-chain ölçümün artık bu tarihi dezavantajlarla karşılaştırılması mümkün. Ayı piyasası diplerinin güvenilir bir göstergesi olduğu kanıtlanmış bir metrik, gerçekleşmiş fiyattır (realized price). Bu metrik, tüm Bitcoin’in satın alındıkları fiyattaki değerini, dolaşımdaki BTC sayısına oranlar.

Bitcoin fiyatının gerçekleşen fiyatın altında işlem gördüğü gün sayısı / Kaynak: Glassnode

Yukarıdaki grafikte gösterildiği gibi, Mart 2020’deki ani çöküş dışında, Bitcoin ayı piyasalarında uzun bir süre boyunca gerçekleşen fiyatının altında işlem gördü. Glassnode, şu açıklamayı yapıyor:

Gerçekleşen Fiyatın altında harcanan ortalama süre 197 gün. Kıyaslama için mevcut piyasada bu süre sadece 35 gün.

Bu, mevcut kripto kışının sona ermesi için yapılan tahminlerin erken olduğuna bir işaret. Çünkü tarihsel veriler, piyasanın bir sonraki büyük yükseliş trendinden önce birkaç aylık yatay fiyat hareketi olduğunu gösteriyor.

Bitcoin için dip 14.000 dolara daha yakın mı olacak?

Traderlar, kışın sonunu anlamak için nelere dikkat etmesi gerekiyor. Bu konuda Glassnode, Delta fiyatını ve Denge fiyatını “geç aşamadaki ayılar sırasında spot fiyatları çekme eğiliminde olan zincirleme fiyatlandırma modelleri” olarak vurguluyor.

Bitcoin gerçekleşen, denge ve delta fiyatları / Kaynak: Glassnode

Yukarıdaki grafikte gösterildiği gibi, önceki ana ayı piyasasının en düşük seviyeleri, yeşil renkle vurgulanan “Delta fiyatına kısa vadeli bir fitil” sonrasında belirlendi. Son piyasadaki benzer bir hareket, BTC’nin 14.215 dolar civarında düşük bir değere sahip olduğunu gösteriyor. Bu düşüş dönemleri aynı zamanda BTC fiyatını “Dengeli Fiyat (düşük aralık) ile Gerçekleşen Fiyat (yüksek aralık) arasında” bir birikim aralığında gördü. Bu da fiyatın şu anda kendisini bulduğu yer.

Ayı piyasasının sona erdiğinin klasik işaretlerinden biri, kalan son satıcıları tüketen büyük bir kapitülasyon olayıydı. Bazıları hala bunun gerçekleşip gerçekleşmediğini tartışıyor. Haziran ayında zincirleme aktivitenin 17.600 dolara düştü. Glassnode, bunun teslimiyetin gerçekten gerçekleştiğinin olası bir işareti olduğunu vurguluyor.

Bitcoin kayıpta olan toplam arz / Kaynak: Glassnode

BTC’nin 17.600 dolara düştüğü sırada, gerçekleşmemiş bir kayıp tutan toplam 9.216 milyon BTC hacmi vardı. 18 Haziran’daki kapitülasyon olayının ve bir aylık konsolidasyon ile 21.200 dolara yükselen fiyat artışının ardından, bu hacim şimdi 7.68 milyon BTC’ye düştü. Glassnode, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Bu, 1.539 milyon BTC’nin en son 17,6 bin dolar ile 21,2 bin dolar (maliyet bazında) arasında işlem gördüğünü gösteriyor. Aynı zamanda, bu fiyat aralığında dolaşımdaki arzın yaklaşık %8’inin el değiştirdiğini ifade ediyor.

Kapitülasyonun halihazırda gerçekleştiğine dair başka bir kanıt daha var. Bu da Mayıs ve Temmuz arasında gerçekleşen bir kayıpta kilitlenen “şaşırtıcı BTC hacmi” idi.

Bitcoin 30 günlük toplam gerçekleşen kayıp / Kaynak: Glassnode

Terra’nın çöküşü toplam 27.77 milyar dolarlık zararı tetikledi. 18 Haziran’da, 2017 döngüsünün ATH seviyesinin altına düşmesi, toplam 35,5 milyar dolarlık kayıpla sonuçlandı.

Bu ayı piyasasının sonu geldi mi?

Kapitülasyonun zaten gerçekleştiğini gösteren son bir metrik daha var. Çıktıların harcandıkları andaki değerini oluşturuldukları andaki değerini karşılaştıran Düzeltilmiş Harcanan Çıktı Kâr Oranı (aSPOR).

Bitcoin ayarlı SPOR / Kaynak: Glassnode

Glassnode’a göre, kârlılık düştüğünde (mavi oklarla temsil edildiği gibi), yatırımcılar, kırmızı ile vurgulanan “son bir kapitülasyon şelalesi anına” yol açan büyük kayıplar görecekler. Glassnode, bu konuda şunları söylüyor:

Piyasa sonunda satıcı tükenmesine ulaşır. Sonra, fiyatlar toparlanmaya başlar. Son olarak, yatırımcıların acısı azalmaya başlar.

Ayrıca, kapitülasyonun gerçekten gerçekleştiğini ve birikimin devam ettiğini doğrulamak için bir hususa daha değiniyor. Glassnode, bunun için aSOPR değerinin ideal olarak 1.0’ın üzerine çıkması gerektiğini belirtiyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir