Kriptolar:
29515
Bitcoin:
$59.572
% 3.70
BTC Dominasyonu:
%52.6
% 0.26
Piyasa Değeri:
$2.20 T
% 1.96
Korku & Açgözlülük:
43 / 100
Bitcoin:
$ 59.572
BTC Dominasyonu:
% 52.6
Piyasa Değeri:
$2.20 T

Merkez Bankası menkul kıymet tesis oranını yükseltti, vadeyi uzattı

Investing.com – Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğe göre Merkez Bankası, menkul kıymet tesis oranını %3’ten %5’e çıkardı.

Daha öce Haziran ayında Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğde liralaşma stratejisi kapsamında bankaların TL cinsinden menkul kıymetlerine ilişkin usul esaslar genişletilmişti. Bugünkü kararla hem vade hem de esaslarda kapsam uzatıldı.

Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğe göre;

Mevduat ve katılım bankalarının tabi oldukları muhasebe standartları ve kayıt düzeni esas alınarak Merkez Bankasınca belirlenen usul ve esaslara göre bankalarca gerçek ve tüzel kişi için hesaplanacak Türk lirası mevduat/katılım fonunun toplam mevduat/katılım fonu içindeki payına göre ilave olarak menkul kıymet tesis edilecek.

Gerçek ve tüzel kişi için ayrı ayrı hesaplanan oranlardan herhangi biri, %50’nin altında kalan bankalar için 7 puan, %50 ile %60 arasında olan bankalar için 2 puan, menkul kıymet tesis oranına ilave edilecek.

Tebliğe göre yapılan 2 puanlık artış üzerinden hesaplanan tutarın 28 Ekim hesaplama tarihinde üçte biri, 25 Kasım hesaplama tarihinde üçte ikisi dikkate alınacak.

Menkul kıymet tesis oranının artırılmasındaki amaç ne?

Liralaşma stratejisi kapsamında TL’yi desteklemek hedefleniyor. Merkez Bankası, bu uygulamanın bu yılın devamında ve 2023’te de sürdürüleceğini açıklayarak şu duyuruyu yaptı:

Yazar: Necdet Erginsoy

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir